Hej. Har haft en firma som gruslagt våran uppfart i garaget samt gång upp till huset. Underlaget har varit bergkross 0-32 som är packat, sen ovanpå det har de lagt löst makadam 8-16. Saken är det att vi gärna hade velat lägga plattor på gången upp till huset. Kan man då bara köra på ett lager med stenmjöl ovanpå 8-16 och lägga plattor? Sen hur funkar det att packa makadam så det sitter lite hårdare? Hade ju gärna sett gårdsgrus istället, men firman gjorde väl inte helt efter det vi ville utan skyndade igenom projektet. :/

Andreas
 
L
Verkar vara ett bra underlag för plattor , med det sista lagret är jättebra , gårdsgrus är runda och rullar runt inge bra som botten , betonggrus ( lite grövre än finsand ) är bättre än stenmjöl att sätta plattor i ,
Ska du göra det själv
Allt ska paddas ner så det blir hårt , då går det skrapa av tlll jämnhet , sedan strö lite sand och lägga plattan som bultas ned kraftigt med gummiklubba .
 
Ok, men då känns det bättre. Hyra en padda, komprimera 8-16 och sen 2-3 cm betonggrus alt stenmjöl? Blir ju några ton. Tanken är att göra allt själv för att hålla nere kostnaderna.
 
L
M mejpan skrev:
Ok, men då känns det bättre. Hyra en padda, komprimera 8-16 och sen 2-3 cm betonggrus alt stenmjöl? Blir ju några ton. Tanken är att göra allt själv för att hålla nere kostnaderna.
Om plattorna är ca 30X30 , när du lägger dom gräv ur lite på mitten , inte mycket bara så du kommer under ytterkanterna , så rider dom inte på mitten och skvalpar , sen kan man ha ett vattenpass och lägga på , så ser man om dom ligger i linje på höjden .
Det blir till att lyfta dom ett antal gånger för att ströa lite mer eller skrapa av lite
 
  • Illustration som visar metoden för att lägga plattor med betonggrus, avstrykning och sand.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.