vi har en tomt på knappt 1100 m2 som sluttar 3 meter över 35 meters sträckning.
VI har inte tänkt bygga eget hus utan vill bygga något enkelt för att hyra ut. Om vi säljer Tomten om 10-15år så vill den som köper den bygga ett större hus. Tanken var att vi ska bygga ett lite mindre eller 2 villavagnar som man lätt att forsla bort utan större kostnad. Vi vill inte att tomten tappar värde om det för nya ägnar kostar mycket att riva huset och grunden.
Vad är smartast att bygga om man vill hyra ut? Ställa upp 2 stycken 45 m2 villavagnar eller större hus på 100-150 m2?
Tomten ligger inte nära kommunikationer utan man får gå ca 15min till buss eller ha bil. Tomten ligger 15min med bil utanför Stockholm.

Vad är rimliga kallhyra för ett mindre hus på ca 100kvm med 2-3rum eller en ny modern villavagn på 50kvm med 2sovrum.

Nu pratar vi ny modern villavagn som är fullt utrustad med altan och bekvämligheter som ett mindre hus.

images
 
Hur är det med bygglov för en sådan vagn?

På samma sätt så måste även ett enklare hus som är tänkt att vara tillfälligt byggas så att det kan få bygglov, det kostar då ungefär som vilket nytt hus som helst, borde vara svårt att få ekonomi i det.
 
Vi står i funderingar och valen vilka som kan tänka sig hyra olika förslagen av boeende och vad dom kan tänkas betala i hyra med läget och omgivningarna.

Vi har inte kommit till bygglov än eftersom vi inte vet vad vi ska ansöka till. Vi har pratat med kommunen och bygglovet ligger på 16000-20000kr. Både mindre hus och villavagn måste ha bygglov, villavagn kan ha tillfälligt bygglov.
 
Jag ser ingen vettig affär i att få bygglov för något permanent som skall rivas om 20 år. Kraven för att få bygga idag är t.ex. höga vad gäller isolering. Jag tror det är svårt att bygga något på 100m2 för under 1,5Mkr som folk vill bo i permanent, betala en hyra för, värma upp och som håller 10-20 år. Satsa hellre på att bygga något ordentligt, med möjligheter att bygga till senare.
 
  • Gilla
Hemmakatten
  • Laddar…
Bygg en ordentlig villa, så kan ni också ta ordentligt betalt. Samma när det ska säljas. Kan man få 20' i månadshyra för en villa med 3-4 sovrum?
 
tomten står där tom och oanvänd som en pensionsförsäkring och vi tänkte bygga något för uthyrning som inte kostar hur mycket som helst och få in extra pengar som är utöver ränta och amortering av lånet för huset.
Men frågan är vad man ska bygga och vem som vill hyra?
Eller något annat förslag man kan göra för att utnyttja tomten för att göra lite vinst.
 
Du kan bygga två små hus, ca 35m2 per hus, någon isolerad attefallshusmodell (bygglov krävs). De ställer du på plintgrund, luft/luft pump, enkelt. Om det blir ca 400 000 kr per hus och sedan detta med vatten & avlopp så landar du runt en miljon. Dessa kan du hyra ut för ca 5000-6000 kr per månad, svårt att skatta, beror på vart detta ligger exakt. Om det ska löna sig på 10 år ger det er ca 4000 som ni bör ha in PER hus, för att täcka kostnaden för investeringen. (det är för kortsiktigt med så dyr investering i min smak) Om du tänker 15-20 år blir det bättre ekonomi i det. Men som Swetrot skriver, bygg ett riktigt hus hyr ut eller sälj det sedan, det blir nog bättre.
 
M
Jag har svårt att se någon större vinst i det. Idag ligger kostnaden för ett boende runt 100kr/m2/mån. Om man då ser till exmplet ovan att det kostar 1Msek att bygga 70m2 som ger 7000kr/mån i hyresintäkt, minus driftskostnad, underhåll osv. så landar netto på kanske 3000kr/mån, eller runt 40,000 per år. Det är 4% avkastning. Ska så miljonen lånas också så kommer vi ned till runt 2% avkastning.
Generellt så blir det väldigt små avanser på sån småskalig uthyrning om man ska bygga nytt. Kan tänka mig (vet inte säkert) att många saker får en lägre investeringskostnad om man bygger större. Istället för att bygga ett hus med ett boende så bygger man ett hus med typ 4 boenden. Då får man ned investeringskostnaden för mycket som uppvärmningssystem, avlopp, el osv. sedan bör underhållskostnaden sjunka också då etableringskostnaden blir densamma oavsätt objektets storlek.
 
Tack för alla tankar och förslag. Det är svåra beslut. Man försöker hitta möjligheter till att göra en vinst på en tomt som bara står och som man inte vill sälja just nu.
Det med hyra är väldigt svårt, tomten ligger 15min med pendel utanför stockholm. Måste nog ha bil men går att gå/cykla en liten bit till buss eller pendel.
Som sagt hyra är svår, tillgång och efterfrågan styr. Jämför man med en bekant som bor i en 2:a inne i stan i 2:a hand och betalar 18000kr/mån och ett litet hus med ex 2 sovrum med tomt och stenkast till bad och natur.
En tanke var att hyra ut till företag som övernattningsboeende till veckopendlade.

Eller någon annan som har en smart idé att göra pengar på en tomt i ett bostadsområde utan att sälja?
 
Vi är i en extremt likande sits (extra tomt, tom, 25 min från City). Det enda vettiga är att bygga ett riktigt hus och hyra ut det till relocation-firmor som i sin tur hyr ut till företag som behöver bostäder till anställda (oftast chefer eller specialister). Då kan man dra in 20-30tkr i månaden och på så sätt få litet ekonomi i affären. Nackdelen är att man måste bygga ett hus ocv förmodligen bilda bolag.
 
Det blir helt annan summa på att bygga en riktigt hus och bygger man så vill man bygga ett attraktivt hus så som man antingen själv vill bo i framtiden eller lockar och passar framtida köpare. Spontant kände vi att bygga permanent så har man låst tomten också.

Vattnet är redan framdraget så den kostnade är klar. En tanke var 2 villavagnar runt 50kvm med 2 sovrum. Dom ser väldigt bra ut om man köper en helt ny, bygger runt en träaltan eller inglasad altan. Dom är bara att placera på tomten och kopplar in vatten, avlopp och el. Vill man sen sälja tomten eller bygga ett permanent hus så är går det sälja vagnarna och forsla bort vagnarna utan problem.
Finns villavagnar för mellan 500 000-700 000kr. Har för mig att det skulle bli dyrare om man byggde ett atterfalls hus som var mer än 25kvm. Tror dom kan bygga upp till 40kvm så det får plats på en långtradare.

Vad tror du om det?
 
  • Ny villavagn med träaltan, placerad i en trädgård vid havet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
För 2x700tkr=1400tkr får du ett nyckelfärdigt Älvsbyhus/Smålandsvilla. Tror att de är mycket enklare att hyra ut dyrare till stora företag än villavagnar som det är tveksamt att ni kommer få bygglov för.
 
Man kan inte bygga attefallsstuga utan att det finns ett "riktigt" hus på tomten först.
 
S Stadsbonden skrev:
För 2x700tkr=1400tkr får du ett nyckelfärdigt Älvsbyhus/Smålandsvilla. Tror att de är mycket enklare att hyra ut dyrare till stora företag än villavagnar som det är tveksamt att ni kommer få bygglov för.
Vad är det som gör det svårt att få bygglov för villavagnar?
 
H
A Andy78 skrev:
Vad är det som gör det svårt att få bygglov för villavagnar?
kan falla på att kommun tycker dom är fulla
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.