Hej!
Vi har köpt en villa som är byggd 1971 och är på gjuten platta. Det ligger vita plaströr eller gjutjärnsrör som avloppsrör och som vi förstått det är det tid att vi byter ut dom eftersom vi ändå tänkt renovera det mesta i huset och flytta lite badrum och sånt.

Vi tänker bila fram alla rör själva och eventuellt lägga avloppsrören själva då det inte verkar vara så avancerat. Det är även direktverkande el så vi tänker bila upp och förbereda för vattenburna element så att det är enklare när vi vill byta värmesystem om ett par år.

Det vi funderar på är vad det handlar om för kostnad att byta alla vattenledningar i huset och förbereda för vattenburet då vi gör allt förarbete själva och arbetet efteråt? Enbart VVS kostnaden och materialet alltså.

Det är en enplansvilla på 118 kvm!
 
Köper du på tex rinkabyror.se så blir det inte många kronor, skulle gissa på runt 20.000:-. Men var ska du får tag i en maskin? Att köpa en billig bilmaskin till ett sådant pass stort jobb är inte att rekommendera.

Du borde istället fundera på att fräsa till värmerör och sedan bara bila till avloppet.
 
Krilleman
Det är bara kliva in på Ramirent/Cramo och hyra en TE1000 eller TE1500.

Fråga lite kompisar om dom kan hjälpa till en lördag så är det snart gjort.

Men se till att täcka in rummen som ska bilas i ordentligt med plast och hyr även en eller två cirkulationsrenare. Ovärderlig utrustning, och frugan klagar inte lika mycket när det inte dammar så i resterande huset.

http://ramirent.se/Sok/?Query=cirkulationsrenare
http://ramirent.se/Sok/?Query=TE1500

Priserna varierar lite beroende på ort och om du "känner rätt killar".
Men gissningsvis får du betala ca 1000-2000:- för en helg med en TE1500 och en cirkulationsrenare.

Rör till radiatorer dras enklast med PEX Rör I Rör med två rör till varje radiator. Samla alla på en central punkt där du monterar en fördelare.
Tänk på att radiatorrör ej får komma upp ur golv i badrum!

Avlopp dras lätt själv. Följ säkervatten så blir det korrekt och undvik 50mm helt! Kör alla stammar och WC 110mm. 75mm till golvbrunn, tvättställ, tvättmaskin, tvättbänk osv.
 
Tack för svar! Blir nog så att vi fräser istället för bila till alla värmerör, att vi inte tänkte på det!

Jo precis, har cramo i närheten och tänkte hyra en helg och köra på!

Vi funderar på att lägga golvvärme i badrum istället för element när vi ändå ska flytta badrummet, bara 60mm isolering eller något i plattan så där behöver vi väl lägga till isolering om vi ska in med golvvärme där.

Har någon förresten koll på hur försäkringsbolagen vill ha det om man fixar själva och sådär? Tar man bara kort på stegen man gör arbetet så är dom nöjda eller något man måste tänka på?
 
Vad ska ni ha för ytskikt i badrummet?
 
H huggan skrev:
Vad ska ni ha för ytskikt i badrummet?
Vi vill ha klinker 600x400mm på golvet och längst upp på en vägg där duschen ska vara, och sen funderar vi om det är godkänt att göra tätskikt och sen använda vattenavisande färg och bara måla de resterande 3 väggarna eller om man måste ha matta?
 
Man kan blanda klinker och målat. Du bör använda dig av ett tätskikt av folie på golv och bakom klinker/kakel. Följ bara tillverkarnas och branchorginisationerns anvisningar så har du inga problem med försäkringsbolaget.

Dokumentation med bilder behövs ej men är såklart bra.

Tänk på att i duschen där det är mer fall måste du antingen ha mindre plattor eller klyva dina stora.
 
Bra initiativ att byta stammar. (y)
Plasten i avloppen från den tiden är inte att leka med. Många tror att det inte behövs, men dels var det dåligt material, och sedan är det snart 50 år gammalt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.