Håller på att ta över ett äldre hus, från ca 1840, renoverat 1980, som är åretrunt-standard på, men har ingen egen brunn. Till en början som sommarstuga men senare för året runt boende.
Planen är att borra en vattenbrunn, problemet är att det inte finns plats för så mycket teknisk utrustning i badrummet. Tänkte även göra tvättstuga av en del av detta badrum.

Så tanken är att bygga ett pumphus på andra sidan väggen, mot ytterväggen, utanför badrummet, där vattnet idag går in i huset (från delad grävd brunn).
Eftersom jag vill få in allt, inklusive troligen även filter, så kommer det ta lite plats. Att göra hela fronten öppningsbar borde göra att man kommer åt allt från utsidan dock.
Största brydderiet är vart vattnet från backspolningen skall ta vägen. Dagvatten rinner rakt ut bredvid huset idag så ingen stenkista finns, än iaf.

Vilka volymer brukar det vara tal om för backspolning? Tänker inte satsa på de billigaste filtrera utan ett som kanske backspolar när det behövs och inte innan.

Tänkte även sätta in en vvb i detta utrymme för att slippa ha den inomhus. En lite större som funkar för framtida boende året runt. Funkar det att ha en vvb i ett lite kallare utrymme, om man isolerar rören väl? Eller lönar det sig att ha utrymmet väl uppvärmt?

Hoppas någon stått inför samma funderingar och kommit fram till någon bra konstruktion/metod :)
 
L
Bygg ett teknikrum 3X3 meter lämpligt takhöjd min 2 m och isolera 3 väggar och tak
då får du plats med allt
Det med värme , sätt ett vägguttag på en kal vägg , om det behövs värme , sätt upp ett element senare , du ska ju ändå ha el in där
 
Ett så stort hus får inte i närheten av plats, går berg bredvid huset där pumphus ska byggas ca 3m från vägg. Om jag gör ett 2m brett och ca 1m djupt så kommer man åt allt från utsidan om hela framsidan består av dörrar.

Frågeställningen är dock mera vad man ska göra med vattnet från backspolningen. Huset delar ett minireningsverk med grannfastigheten. Som det är nu så går ju allt vatten, med sitt järninnehåll, till reningsverket, blir det samma sak om man backspolar ner i reningsverket, eller är det mer skadligt när järnet är utfiltrerat och kommer mer samlat? Hittar inte vilka volymer backspolning innebär, så det är svårt att veta hur man ska leda undan de vattnet.
 
L
Det brukar vara rätt mycket vatten som går i backspolningsreturen , backspolningen bör inte gå till reningsverket ,
Det finns inget rör för stupen som går ned i mark , det vore det bästa , annars ut högt i väggen
och brant nedförsbacke på en slang med fritt utlopp till någonstans på tomten
EX 15 mm backspolslang en 25 pemslang snett in i väggen där 15 slangen går ner 2 dm
 
M
Backspolningen för ett normalstort filter ligger på runt 20 liter per minut och pågår ca 15 min. Aktiv spoltid kanske är kortare, men du landar väl på 2-300 liter vatten per spolning.

Filtret brukar väl spola varannan var tredje dag om det är lite lagom överskott av järn och mangan.
Men bryderiet handlar nog mer om vad som kan svälja den mängden vatten under spolningen snarare än under en månads tid.

Du måste nog helt enkelt ha tillgång till att släppa ut vattnet i avloppet.

Filterleverantören har spec på rördimensioner, men gissningsvis vill dem ha 22 eller 28mm rör in i filtret och minst 18mm till avloppet.

Edit: såg inte att du hade ett minireningsverk, ingen aning om det klarar den mängden vatten.
 
Redigerat:
Fick kontakt med tillverkaren av reningsverket, de rekommenderar givetvis att man ej skickar ner vattnet från backspolning i avloppet.
 
M
Har du något dike eller liknande som får användas för ändamålet? Givetvis mycket lurigt då något kan råka sätta igen avloppet, med stora problem som följd.

Du kanske helt enkelt får ta och anlägga en stenkista som klarar mängden vatten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.