Vad säger ni därute? Fick hem ett lass snickerivirke med olika träslag. Plankbiten nedan är säkerligen ek, men med markant rött inslag. Så jag undrar jag om det möjligtvis kan vara rödek. Vad tror ni?

Plankbit av trä med tydlig ådring, möjlig rödek, på ett arbetsbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hej Gert!

Jag har funderat på denna träbit sen du var på besök och visade den.

Jag gissade då på amerikansk vitek, mest baserat på att av de två eksorter som jag stöter på oftast (amerikansk vitek respektive europeisk ek) så är det mycket vanligare att den amerikanska skiftar i rosa, även om den inte brukar vara så röd som din bit. Den europeiska eken brukar inte benämnas vitek, utan bara ek. Men efter lite efterforskningar har jag kommit fram till att den generellt sett är sk. Quercus robur som också är i viteksfamiljen. Med det sagt så finns det flera arter inom vitekssläktet och det är inte alltid man får samma bara för att man köper "europeisk ek".

Alltså - de två eksorter jag har någorlunda koll på är båda av släktet vitek. Jag googlade lite på skillnaderna mellan rödek och vitek. För det första är skillnaderna när man tittar inte särskilt stora (det röda i rödek handlar om rödtoning i bladen: https://sv.wikipedia.org/wiki/Rödek). Men en sak som skiljer är längden på de små bruna strålarna. De ser ut att vara korta på din bit vilket pekar mot rödek (men jag vet inte, jag bara sågar o hyvlar;) ). Men eklast är tydligen att kolla ändträet. Baserat på vad som skrivs så har jag nog aldrig sett en bit rödek.

Läs mer här:

http://www.wood-database.com/wood-articles/distinguishing-red-oak-from-white-oak/

https://blog.cityfloorsupply.com/how-to-tell-the-difference-between-white-oak-and-red-oak-flooring/
 
Tack för uttömmande svar, Daniel!

Nu har jag i och för sig hunnit såga och hyvla biten till ganska tunna ämnen men på nedanstående bild tycker mig ändå se att porerna är öppna vilket indikerar att det rör sig om rödek. Strålarna är även kortare tycker jag.
Närbild av en sågad och hyvlad träbit med synliga öppna porer och korta strålar, antydan till rosa färg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag har ytterligare brädor på vinden som jag får kolla vid tillfälle. Blir kanske en snygg (?) rosa bordsskiva så småningom?
 
Här är en liten filmsnutt om lite av skillnaderna mellan vitek och rödek. I varje fall dom amerikanska varianterna. Det kanske kan vara till hjälp.


Trevlig kanal i övrigt också.
 
  • Gilla
skybris och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.