Ok, då kan jag konstatera att det är en säkring som ligger i en undercentral för poolen. Det är en säkring för utelampor och poollampan. Släcker jag den säkringen försvinner 48 VAC mellan jord (järnspett) och skyddsjord och jag har 1-2 VAC istället.
Poolens undercentral har egen JFB och jag testade den med knappen och med en gammal dränkpump som jag vet har jordfel och JFB slog ifrån vid båda testerna.

Så frågan är ju då hur det kan läcka ut 48 VAC i marken utan att JFB slår ifrån?

Räknar jag med att jag är riktigt blöt och ligger på 1000 ohm i resistans så hamnar jag ju på 48 mA vilket ju borde slå ut JFB. Nu kanske jag har lite högre resistans samt att jag inte är optimalt jordad när jag kliver i spabadet vilket gör att jag hamnar under de 30 mA som behövs... eller...?
 
tommib
Är du helt säker på att JFB är rätt kopplad? I och med att felet försvinner när du slår av/rycker säkringen så måste det finnas en överledning til PE någonstans i den gruppen. Den borde meggas. Vad är det för apparater anslutna? Är det något med elektronik i ingångssteget? Tänker ffa på Y-kondensatorer som kan läcka (men det borde inte vara så mycket).
 
L
Om du kopplar ur poollampan resp utebelysning , vad händer då , som framkom tidigare kan det vara vad som helst , men det sitter i dom delarna , poolampan är väl 12V och utebelysning 230V , Kommer belysningarna från poolcentralen , då finns ett fel där eller i belysningen
 
Poollampan är 12V, ja, och har en IP68 skyddstransformator.
Utelampor är av LED typ och har transformatorer de också. Osäker på spänningen där...

JFB är inkopplad av elektriker och vad jag kan se är det 4 ledare till huvudcentral. Till poolen går en 5 ledare och både N+PE i kabeln sitter på PE skenan i huvudcentralen.

I undercentalen går PE till en jordskena och N går till JFB. Från JFB går sen N till en egen skena.

Det måste väl vara rätt?
 
L
Du har ingen JFB till huset då
JFB verkar är rätt , ( och då har elgubben tagit ut det före JFB i huset om det finns ) , vad händer om du kopplar ur ett av lysena , vilken av dom tar bort så det blir utan värde då ,
 
Uppmätt 48 V behöver inte betyda 48 mA genom kroppen, utan "spänningskällan" kan ha en så hög inre impedans att strömmen blir ofarlig vid belastning med en människokropp. Skulle du får 48 mA genom kroppen skulle du inte beskriva det som kittlingar :) Så det kan "läcka" ut 200 V utan att en JFB löser.

Uppenbarligen läcker någon apparat här. Eventuellt kan skyddsjorden vara ur bruk för någon av belysningssystemen, eller så sker en överledning till jord på annat sätt. Det kan vara ett fel eller medveten överledning i form av EMC-filter. Så det vore ju intressant att titta närmare på dessa belysningar.
 
  • Gilla
Pen och 1 till
  • Laddar…
L Liteavvarje skrev:
Du har ingen JFB till huset då
JFB verkar är rätt , ( och då har elgubben tagit ut det före JFB i huset om det finns ) , vad händer om du kopplar ur ett av lysena , vilken av dom tar bort så det blir utan värde då ,
Det sitter en annan JFB i huvudcentralen, ja.

Jag har inte kopplat loss någon lampa eftersom jag inte hittat någon dosa... :surprised:
Det finns en dosa där transformator för poolens lampa är kopplad från och från den går en kabel ut men jag vet inte vart den tar vägen. Den styr dock 3 lampor på gården...
 
Du kan ju för att som Bo skrev få en uppfattning av källans egenskaper mäta ström mot ditt jordspett istället för spänning som inte säger så mycket i detta fallet. Och den PE du mäter mot verkar också vara i princip oansluten om man ser till både kittlingar och de 48 V du mäter.

Har du mätt mot andra skyddsjordade delar i anläggningen och mot samma spett? Så du får lite referens i vad du mäter.
 
L
Det är som med häststängsel , spänning men ingen amp ,lyser stolparna när du släcker poolen Om du kopplar ur trafon till lamporna , slocknar all belysning , då sitter det troligtvis en dosa i närheten av poolampan och fortsätter ut till dom andra
 
Hittade en dosa nu och där kan det vara något... Den LED spotlight jag hittade drivs av en 48 V trafo!
Spotlighten sitter skruvad på en låg mur och lyser upp ett träd. Dosan låg halvt under mark (IP55) men var torr.

Jag har en likadan spotlight på ett annat träd.

Det kunde ju förklara 48 V samt att JFB inte löser ut om strömläckan ligger efter trafo...
 
L
Kolla vad som händer när du kopplar ur diverse armaturer , någonstans finns ett fel , men var
 
Hur är 48v systemet jordat?
Är en pol på sekundärsidan jordad mot skyddsjord vid transformatorn eller är hela systemet potentialfritt mot jord? ( Vid normal funktion)?
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Jag var inne på samma spår. Även ett SELV-system (s.k. potentialfritt) kan i praktiken ha potential mot jord. Jag mätte upp ca 30VAC på mitt 12V= system. Det kan skapas av kapacitiv överledning mellan lindningarna (ej avskärmade från varandra). Det skulle kunna förklara potential mellan vattnet och skyddsjord. Däremot tycker jag att det är svårare att tro att det skulle kunna överföra potentialen till markens jord - TS har ju potentialen även mellan mark och skyddsjord. Ett PELV-system kan ju förstås också ge potential i vattnet om "fel" pol skulle ha förbindelse med vattnet.
 
Redigerat:
T Tobbe_3 skrev:
Hur är 48v systemet jordat?
Är en pol på sekundärsidan jordad mot skyddsjord vid transformatorn eller är hela systemet potentialfritt mot jord? ( Vid normal funktion)?
48V sidan är inte jordad alls vad jag kan se. Det går in fyra trådar i transformatorn och bara armaturens hölje är ansluten till skyddsjorden.

Transformatorn är i aluminum och liknar mest en vanlig 12V trafo för spotlight...
 
Det vore intressant om du kunde prova denna transformator utan ansluten belysning och utan att transformatorns kapsling har kontakt med jord. Mät sedan spänning och ström mellan kapsling och jord. Det kan handla om en medveten överledning här i form av ett EMC-filter.

Mät även mellan sekundärsida och skyddsjord.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.