Hej,

Provar här på forumet eftersom jag har fått lite dåligt med synpunkter i ämnet.

Vi har köpt ett hus från 1789 som är 15x10m. Huset står på torpargrund med uthuggen/natur sten och är en timmerstomme med pärlspont på utsidan och lerklinade väggar invändigt. Huset har nu sjunkit i det högra hörnet speciellt som bilden visar, (Ca 6cm) mest troligt pga obefintlig avledning av grundvattnet. Eftersom att det är ett orört hus och ett dödsbo finns ingen information från tidigare ägare om rörelser osv.

Eftersom vi ska lerklina om en del väggar invändigt, byta tak, och totalrenovera invändigt vill vi rikta huset nu och göra klart så att vi vet att det står lång tid framöver. Innan vi fortsätter med övriga renoveringen. Men hur ska man göra bäst tror ni?

Steg ett blir ju att avleda dagvattnet såklart.

Men tror ni att man även ska gräva en dränering runt huset? Och hur djupt och nära törs man då gräva för att inte riskera sättningar på befintlig grund?

Sen till själva lyftet? Ska man bara lyfta huset och gjuta ovanpå stenarna med en syllpapp mot syllstocken och hoppas att övriga stenarna inte rör sig något mer?

Någon som prövat detta och har synpunkter?

Jag hade annars en teori om att i hörnet där huset sjunkit mest att man skulle gräva ur en meter och forma och gjuta en plint. Som man sedan avslutade i lagom marknivå för att precis få tillbaka den gamla stenen överst mot syllen? Synpunkter på den teorin?

Alla möjliga åsikter från er som har erfarenheter av att lyfta gamla stommar på torpargrund och rikta upp dom är välkomna.

Tack på förhand för hjälpen. Gult timmerhus från 1789 på torpargrund som sjunkit i högra hörnet, med stege lutad mot fasaden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Husgrund med synligt sjunket hörn och ojämn stenfundamentering under trävägg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Väldigt vackert hus med fina proportioner!

Kolla upp noggrannt varför huset satt sig. En stengrund av det slaget ligger oftast inte direkt på marken, utan brukar ha ett skift under marken. Innan ni dränerar måste ni undersöka hur marken ser ut. Det finns en risk att en dränering orsakar mer skada än nytta. Om sättningsskadan är avhjälpt eller kan bedömas ha upphört, ärdet vanligast att man lyfter syllen i det skadade hörnet. Ni kan behöva ta hjälp av en geotekniskt kunnig person om där finns tveksamheter om markens beskaffenhet. Huset verkar ha bra avrinning åt alla håll. Det kan ju också röra sig om en rötskada.
 
Offtast ligger det väll ett shift med lite allt möjligt under, vilket kan ha gjort att hålutrymmen kan blivit fyllt när regnvatten trängt ner eftersom det bara går ut på backen, intressant är dock att veta vad huset står på för mark, kan vara dålig bäring i det hörnet isf kan en förstärkning behöva göras. Dock om det är så att hörnet sjunkit tror jag inte du klarar det med en plint utan en vot som du murar på och lägger stenen överst på skulle nog ha bättre bäring
 
6cm på 225år är ju inte någon hastighet att tala om.
 
  • Gilla
Abergvall86 och 1 till
  • Laddar…
Tack för alla åsikter! Guld värt för en som är oerfaren på gamla kåkar.

Handgräver idag vid hörnet för att se vad nästa lager sten består av. Jag tror ju som sagt att faran är avhjälpt med hjälp av avledningen av dagvattnet. Rötskada är det inte då syllen är kärnfrisk och är enda anledningen till att det inte är 8cm. Eftersom hörnstenen ligger fritt ifrån syllen med ca 2cm.

Hörnet har helt klart sjunkit, så är fallet.
Okej, göra en geoteknisk undersökning och kanske göra en vot då. Nästa fråga, vad är en vot? Gärna bild.
 
En vot är en armerad kantbalk, typ sådan som är ytterst i en betongplatta, vet inte om de heter samma när den är friliggande? Grundkonstruktion med armerad kantbalk, grus och lecablock för byggprojekt, husvagn i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Sån som Lecan ligger på
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.