Hej,

Är helt ny på solceller men skulle vilja leka lite med det. Undrar hur det fungerar steg för steg när man får en apparat att drivas med solceller?

Kan exempelvis en solcell kopplas direkt till ett batteri likt denna för att driva 12v apparater? http://www.clasohlson.com/se/AGM-batteri-12-V/36-5459

Hur kopplar man sedan apparaten till batteriet? Säg en fläkt som exempel.
 
Du behöver en solcellsregulator som reglerar spänningen till att passa batteriet.
En panel ger alldeles för hög spänning om solen ligger på.
Panel -> regulator -> batteri
Förbrukare (tex din fläkt) kopplar du antingen direkt på batteriet eller om regulatorn har en anslutning för förbrukare så kopplar du in den där istället. Regulatorn märker om batteriet börjar ta slut och stänger av förbrukare så det inte laddas ur för mycket och tar skada.
Och så säkringar på kabeln till förbrukaren förstås.

Kolla här t.ex: https://fritidsfynd.se/solpaneler-info.html

Martin/
 
  • Gilla
Benke123 och 1 till
  • Laddar…
Tack, bra förklaring och bra länk! :)
 
Har kollat igenom exemplen på sidan och blir lite nyfiken på hur effektfull solpanel som skulle krävas för att driva en 1000 w värmefläkt en timme? Av exemplen verkar det inte ens som att man med 100 w kommer särskilt lång?
 
En fläkt på 1000 W kräver 1000 W. Ska du driva den i en timme krävs det att ditt system kan levererar 1000 Wh eller 1 kWh.
 
Okej, kanske missförstår men en solpanel på 100 w laddar väl på ett batteri som tillslut kan driva även en fläkt på 1000w? Men räcker en på 100 w för att ladda ett batteri under dagen som ska driva fläkten en timme om dagen?
 
Läs på ditt batteri, där ska framgå vilken kapacitet det har. Solcellen pumpar in energi i batteriet som då måste motsvara vad du tänker ta ut i form av belastning.
Batterikapacitet anges ofta i Ah (amperetimmar.) Har du ex. ett 12 V-system, så drar det 83 A för att utveckla 1000 W. Har batteriet en kapacitet på 80 Ah så går det att köra fläkten i ca 1 timme. Obs, teoretiskt räknat då man inte ska djupurladda batteriet.
Tyvärr går det inte att trolla fram mer energi än vad man sätter in.
 
Okej jag förstår. Hur lång tid skulle ni uppskatta att det tar att ladda ett 80 A batteri med en panel på 100 w?
 
100 W vid 12 V ger 8,3A så under helt perfekta förhållande ca 10 h för att pumpa in 80 Ah i batteriet.
I verkligheten kanske tre gånger så lång tid. Någon som pysslar med solceller i praktiken kan nog ge bättre siffror/värde.
 
  • Gilla
Eko82
  • Laddar…
Vill du ta ut 1000 W under en timme men kan ladda bara med 100 W så måste du ladda 10 timmar med 100 W för att ta ut 1000 W under en timme. Då har du inte räknat in förluster mm. Sällan solen lyser 10 timmar med rätt vinkel om dagen.
Köper du 200 W panel ser det redan mycket trevligare ut.
Men finns det verkligen 12 V fläktar med 1000 W?
 
Med 200W solceller och 160Ah batteri så kan det nog funka soliga sommardagar.
 
Iof det är nog 230 v
 
Då behövs dessutom en 12V/230V konverter.
Får man fråga vad du har för tillämpning?
 
Och förlusterna blir också avsevärda vid en sådan här tillämpning. Just att använda solceller för att lagra energi bara för att göra värme av dem är ju något som man i det längsta bör undvika. Elektricitet är en alldeles för "fin" energikälla för att göra värme av om man inte har el i överflöd då (t ex från kärnkraft). Från en solpanel så har man inte det.

Värme från solen får man bäst med en solfångare och en ackumulatortank/värmeväxlare. För mobila tillämpningar så är det enklare och mera effektivt att elda upp något istället. (På båten så har jag en 80W panel på pinne för bästa vinkel. Den räcker gott till alla instrument, iPads osv, samt kylskåp. Värme det står däremot dieselvärmaren för. Bara fläkt osv. i den drar tillräckligt med ström för att det inte skall vara trivialt med solpanel+batterier.)
 
  • Gilla
Danii KD och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.