Hej,
Jag har tidigare lyckats lösa två problem, som jag aldrig skulle ha löst själv, genom att läsa gamla trådar på det här forumet. Nu har jag fått ett nytt problem med min gamla IVT 490 frånluftsvärmepump.

GT1 visar ca 36 grader då börvärdet är 22 grader (kl 20:00). I morse var GT1 34.7 C (börvärdet var då ca 24 C) och vid 16:30 var den 35.5 C. Shuntventilen är nästan helt stängd. Cirkulationspumpen är varm och vibrerar lätt (normala pumpvibrationer). Golven känns kalla. Varmvatten samt värmevatten (GT3:1, GT3:2 och GT3:3) ligger alla runt 50 C som de skall vara.

Jag är inne på att pumpen går men utan att leverera något flöde ut i golven, vad tror ni, kära värmepumpsspecialister?
 
L
Är du säker på att pumpen går , öppna den stora skruven i bakkant och kolla om den snurrar , genom att lysa eller känna med en mejsel där , vad har du för reglering på GV , en pusch pull
eller en fördelare
 
Hej och tack för ditt svar
Nej jag är inte säker på att cirkulationspumpen går, men ökningen av GT1 under dagen och det faktum att pumpen (men inte resten av värmepumpen) vibrerar lätt, tyder på att åtminstone motorn jobbar. Med "den stora skruven", menar du avluftningsskruven på framsidan av pumpen? Regleringen mäter utetemperaturen och fastställer en lämplig temperatur på vattnet till golvslingorna och sedan ska shuntventilen blanda varmt vatten från pannan med kallt returvatten från golvslingorna så att temperaturen blir den önskade. Nu är shuntventilen nästan helt stängd men ändå är temperaturen som ventilen ska styra mer än 12 grader över vad den borde vara.
 
L
Framsida tänker , den sitter i ändan på pumpen ( kanske det du säger avluft ) inte mot själva pumphuset där rören sitter , vad är det för reglercentral , sitter den inbyggd i pannan ?
har du provat ställa om kurvan , du säger varmt var någonstans , är det ut från shunten p.g.a. att den är öppen lite , vilken shuntmotor har du , kan du fota den
 
Prova att shunta manuellt (stäng av automatiken till shuntmotorn) och stäng shunten helt. Läs av framledningstemperaturen efter en kvart eller så.
 
  • Gilla
Liteavvarje
  • Laddar…
Hej och tack för hjälpen.
Problemet är löst. Det visade sig att pumpen har gått och alla ventiler har varit stängda. Först sänkte jag pumphastigheten från högsta till mellanhastighet och då sjönk temperaturen efter pumpen från 35 C till 33,5 C. När jag satte upp alla termostater till max istället för 21 C, så började temperaturen ut från pumpen att sjunka (10 grader på 5 minuter). Allt verkar fungera nu. Shuntventilen och pumpen går som de ska. Blev dock väldigt förvånad att pumpen går utan flöde.
 
  • Gilla
Liteavvarje
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.