Jo AndersG jag håller med dig om att det kanske är lika bra att bygga efter konstens alla regler. Men ibland blir det lite väl överdrivet. Min bubbla fungerar utmärkt som transportmedel men en rymdfärja är ju bättre enligt konstens alla regler för transport.
Jag tror nämligen att företag oftast tar till onödigt dyra konstruktionslösningar för att på så sätt tjäna mer pengar.
När du nämner att fukten pressas ut i isoleringen efter flera timmars bad så kan jag till viss del hålla med dig. Ja det gör det men om du har rätt ventilation så kommer varmluften från eftervärmen att tvinga fukten att vandra tilbaka in i bastun igen.  Och om du bastar så mycket med så mycket fukt i bastun borde väl träet ta skada också.
Men totalt sett så blir inte fuktigheten så hög att det ens blir skador på träet och då tänker jag på ofentliga bastur som används flera timmar varje dag.

AndersG du skriver även
Det är även litet komiskt att se på Beijers hemsida där de säger att man måste ha fuktspärr på ett ställe och att man inte behöver på ett annat.

Du måste göra skillnad på bastuvägg och på yttervägg. En bastuvägg som bildar yttervägg får ju ett annat problem att tampas med än bara fuktvandringen från bastubadet. Daggpunkten kommer ju förmodligen att ligga någonstans i väggen när det är kallt ute. Därför får man ju absolut inte tillföra fukt in i en sådan konstruktion vilket skulle medföra samma sak som att hälla in vatten i väggen.
När man bygger en bastu bör man därför helst inte bygga den dikt mot yttervägg, på så sätt finns det ingen daggpunkt i konstruktionen och vattnet som kommer in i den behålls i ångfas.  Så bygger du en bastu utomhus får du andra problem att tampas med, där brukar man då bygga de vedeldade bastusarna med otroligt stor luftgenomsläplighet att fukten inte går in i träet och stannar där, utan fukten går via ventilationen och ut i det fria.  Men bygger man en bastu utomhus enligt de nya teknikerna måste man minst ha luftspalt, man borde väl även behöva ångspärr då det blir en yttervägg.
Och visst är det så Tylö är min Gud och det har Tylö combi aggregatet hjälpt till med.
Det viktigaste är väl att man bygger sin bastu efter en enhetlig teknik och inte blandar de olika teorierna.
Finnarna ställs nog inför andra problem då de bygger sina bastusar med frånluften under lavarna vilket medför att fukten inte tar sig ut ur bastun med hjälp av varmluften lika lätt och det medför kanske att ångspärr är nödvändigt.  Men enligt mitt sätt att se det så bidrar det bara till ökade möjligheter för problem som fukt på fel sida av ångspärr mm. Kort och gott därför väljer jag bubblan framför rymdfärjan   ;D
/Busnut
 
Jag tror nämligen att företag oftast tar till onödigt dyra konstruktionslösningar för att på så sätt tjäna mer pengar.
Snarare är det väl så att man väljer de enklaste billigaste lösningarna eftersom man säljer ett paket och kan man minimera tillverkningskostnaden så är det ren vinst. Se bara på hustillverkare.

Men enligt mitt sätt att se det så bidrar det bara till ökade möjligheter för problem som fukt på fel sida av ångspärr
Därav kravet att utrymmet bakom ångspärr skall vara ventilerat.

Till skillnad från jämförelsen bubbla och rymdfärja (jag kör för övrigt bubbla, men bara på sommaren) så kostade det inte något mera att bygga "rätt" så därför såg jag ingen orsak att inte göra så, dvs konsekvent följa RT-korten.

Det är möjligt att jag överdriver och visst himlade sig byggarna när jag använde metallreglar i källaren, men varför inte? De kostar inte mera än träreglar och är eg enklare att jobba med än träreglar.

Finland har färre vattenskador per tusen invånare än övriga nordiska länder.
http://www.byfy.lth.se/Publikationer/Other/TVBH-7226.pdf

:)
 
AndersG du måste maila mig var du köper ditt byggmaterial för dom verkar då ha otroliga priser. Då jag reglade upp med plåtreglar i källaren blev det minst tre ggr så dyrt jämfört med träreglar, och så skulle jag vilja ha lite gratis spikläkt och folie för eventuellt framtida bruk då jag nämligen har tänkt bygga ett garage.

Visst har du rätt att dom stora företagen gör enklare lösningar ibland för att spara pengar, men jag tänkte mest på alla olika brochyrer som företag ger ut där det ofta är lite överdrivet materialval för att dom ska få sälja lite mer typ bastu brochyrerna som rekomenderar spikläkt och folie ;) helt i onödan.

Och visst det är kanske så att sverige har mer fuktskador i vårutrymmen som rapporten visar men en bastu är inte en duchhörna. Och om så vore fallet borde man kanske fuktspärra i köket också då man brukar koka spegetti där. I min bastu blir det lika lite mögel som det kan bli i en franska som alltid lämnas kvar i brödrosten.

Nu när vi ändå är inne på ämnet blir jag lite nyfiken på hur du skulle lösa en situation där en vägg i bastun delas med en duchhörna på utsidan. Jag skulle ha fuktspärrat på utsidan då duchhörnan är en våtrummsdel och vara utan ångspärr och luftspalt in mot bastun.

Tyvärr så vet jag inte om aluminium folie är olaglit i bastun men annnars tycker jag att deta är en bra tråd :)

/Busnut




 
Haas:
Tycker det skall vara både luftspalt och fuktspärr (i form av aluminiumpapper).
Börjande från väggen, så här:
Vägg - isolering 50 mm - aluminiumpapper - liggande reglar 25x50 - stående reglar 25x50 - panel.
Precis. Luftspalten är till för att ventilera panelen bakom. Spikar man den direkt mot boarden så kommer det att ruttna inifrån. Fuktspärren är till för att hindra fukt att vandra ut i isoleringen.

Busnut:
AndersG du måste maila mig var du köper ditt byggmaterial för dom verkar då ha otroliga priser. Då jag reglade upp med plåtreglar i källaren blev det minst tre ggr så dyrt jämfört med träreglar, och så skulle jag vilja ha lite gratis spikläkt och folie för eventuellt framtida bruk då jag nämligen har tänkt bygga ett garage.
Jag hade Klintens plåt här i Mariehamn att fixa reglar. De gjorde dem efter mina mått, dvs med minimalt spill. Kommer inte ihåg exakt vad jag betalade, men skillnaden var marginell mot de faner-reglar jag använt. Virke till spikläkt (ohyvlat) kostar inte heller mycket.

Vi får helt enkelt vara överens om att inte vara överens om detta. Om du är nöjd med din Tylö så skall du vara det. Jag tycker bara att de gör det litet för enkelt för sig. De verkar inte heller haft någon nämvärd framgång i Österled. Har aldrig sett en Tylö bastu i Finland. De köpte visserligen upp Kastor för att få en fot i Finland, men via kastor säljer de bara bastuspisar, ej färdigbastun.
 
AndersG jag säger inte att ditt alternativ inte fungerar, men jag vänder mig mot att vissa skriver att Tylös modell kommer att orsaka fuktproblem och dyligt. Båda alternativen fungerar men jag tycker att Tylös alternativ är bättre då det är enklare och billigare att bygga och tar mindre plats till förfogande.

AndersG Vad heter fabrikören som bygger färdigbastu i finland?
/Busnut
 
Våra vänner köpte nyligen ett sextiotalshus i Stockholmstrakten där golvet i bastun var av målad spånskiva. Inga fuktproblem där, eftersom de hade badat torrt, dvs utan att kasta vatten på stenarna.
Precis. Hade en flickvän en gång för mycket länge sedan som var från Muurasjärvi. Hon hade varit utbytesstudent i USA. Hon hade blivit bjuden på bastu där. Det var säkert 50 grader i bastun. Hon satte sig på översta laven. Hennes värdar på nedersta. Sedan frågade hon: "Skall ni inte slänga vatten på stenarna?" Efter mycket dividerande hämtade de en plastmugg med vatten. Hon slängde på och alla flydde ut.. :)

AndersG Vad heter fabrikören som bygger färdigbastu i finland?
Det är (enligt min uppfattning) ovanligt, eller i varje fall inte lika vanligt som i sverige. Antingen har man bastu och då byggs den med huset, eller också har man inte. Det finns dock tillverkare, exvis Harvia: http://www.harvia.fi/

Jag får dock intrycket att dessa "basturum" närmast är tänkta för export. Väljer man den länken från den svenska sidan får man info på engelska och kollar man på de finska sidorna finns produkterna inte ens med?!!

Även de har en byggbeskrivning:
http://www.harvia.fi/?lang=swe&prod_group=saunas&product=sauna_anvisningar

:) En mycket detaljerad och bra förresten.
 
Det var en bra beskrivning på bastubygge.
På tal om fuktighet kan jag bara säga att jag införskaffat ett Tylö Combi aggregat vilken innebär att det vid ångbastu är ungefär 70%Rh. Men jag badar lungt vidare utan fuktspärr :). Men om det vore 70%rh dygnet runt så vore jag ju inte lika lugn för då hade jag fått mögeltillväxt ganska fort även om jag hade haft ångspärr.
Visst är det även så att vissa vill kasta vatten på väggarna och runt omkring men har man ett rätt inställt aggregat och rätt ventilation så ska inte det behövas. Många brassar nämligen på för fullt med värmen vilket gör att luften torkar upp för fort och man måste tillföra vatten hela tiden för att inte få torrbastu. Men som tur är så har jag ett utmärkt aggregat som fixar det helt själv.
Återigen vill jag bara säga att Tylös modell fungerar även om man badar våtbastu och ångbastu, och det gör dom andra dyrare alternativen också.
Min vän som är golvläggare rev ut sin bastu då hela badrumsdelen skulle göras om. Bastun var byggd enligt tylös princip för ca 20år sedan. Det fanns inte en gnutta mögel i den eller i isoleringen. Han byggde upp den nya bastun efter samma princip.
/busnut
 
Hej !
Jag är gift med en finska och att bygga bastu var ett absolut måste för oss när vi byggde vårt hus för tre år sedan.
Svärfar är i byggbranchen i Finland varför jag fått en hel del direkt info därifrån. Mina slutstser på det som diskuteras i denna tråden är följande:

- I Finland byggs en bastu i varje hus som byggs och så har skett sedan många många år. Numera byggs alltid en bastu även i varje nyproducerad lägenhet (även 1:surprised:r!)
Om det finns erfarenhet av bastu någonstans så är det i Finland. Så gör som dom så är du säker.

- Bastufolie av aluminium används i Finland, av fukskäl och för strålningsisolering. Vid el genomföringen använder man en icke strömförande muff. Därmed är risken med strömförande aluminium borta. Aluminiumen är kanske lite overkill men denna folie är säkert bättre testad en den svenska så valet var enkelt för mig.

- Golvbrunn eller spygatt byggs alltid in. Fall på golvet så klart ! Golvet i en riktigt ventilerad bastu blir inte speciellt varmt varför detta behövs. Min egen erfarenhet med barn som älskar att basta är att det spills minst 5-10 liter vatten på golvet varje gång vi bastar. Vad skulle detta vatten ta vägen utan golvbrunn ?
Dessutom blir ett bastugolv snuskigt efter några bad och behöver tvättas/svabbas. Då behövs brunnen igen !
Att vår golvbrunn skulle torka ut och börja lukta är inget problem... vi använder ju bastun!

- Sätt dörr till bastun utan tröskel och med ca 5cm luftspalt så får man bättre tillluft till batun och lättare att hålla rent

/Bastar minst 2ggr per vecka

 
"Finnarna ställs nog inför andra problem då de bygger sina bastusar med frånluften under lavarna vilket medför att fukten inte tar sig ut ur bastun med hjälp av varmluften lika lätt och det medför kanske att ångspärr är nödvändigt.  "

Detta uttalnde stämmer inte. Finnarna har sin ventillation i taket precis som vi.
 
Hej,
Då jag snart bygger vår bastu är jag väldigt brydd över diskussionen mellan svenska Tylö och finska leverantörerna här på forumet.
Direkt efter jag varit på Krauta för att kolla prisuppgift av asppanel och folie gick jag till bastuspecialisten (Bromma) och kollade. Förutom att de ligger lägre på panelpriset så rådfrågade jag även om man skulle ha folie eller inte. Och vem har egentligen rätt är det finnarna eller Tylö!

De svarade att Tylö har låtit chalmers göra en vetanskaplig studie runt detta och konstaterat att det störst problemet är felaktigt byggd bastu dels när det gäller ventilation samt med alufolie! De skulle gärna sälja folie (och tjäna pengar på det) om det hade någon fuktion men det har det inte. Några av skälen är:
1- Folie reflekterar värmen inåt och gör att virket torkar ut till mycket högre grad än en Tylöbyggd bastu!
2- vatten på väggarna i i bastu avdunstar på grund av att panelen är varm. Panelen suger inte åt sig något vatten om någon tror det!
3- ventilationen skall naturligtvis ha självdrag och sättet är inluft lågt och utblås högt UTAN mekansik frånluft! En finsk konstruktion (Harvia rek)med omvänd luftström kräver fläkt och det gör att uttorkningen blir mycket högre. (Jämför blåsa på en brasa!)

Han övertygade mig!!!!! :surprised: så jag sällar mig till busnut mfl och bygger på tylösättet.
 
Han övertygade mig!!!!!
Tur att du är så lätt att övertyga :) Jag skulle gärna se dendär undersökningen från Chalmers? Om den verkligen finns så borde den finnas på nätet??

1- Folie reflekterar värmen inåt och gör att virket torkar ut till mycket högre grad än en Tylöbyggd bastu!
Alumiten eller folien som du kallar den, reflekterar mycket riktigt värmen inåt vilket ger bättre värmeekonomi. Om ver verkligen vore så att den gör att panelen torkar ut så vore det väl bättre eller hur?

Dessutom har alumiten ett plastlager som förhindrar att fukt transporteras ut i väggarna. Fukten vandrar annars från den fuktigare sidan till den torrare, sedan kan samma fukt vandra hygroskopiskt vidare i reglar etc.

Enbart värme torkar ingenting. Pröva hänga tvätt en vindstilla sommardag så får du se. Det som hjälper bastun att torka är dels att panelen är ventilerad på båda sidor och att man hindrar fukt att tränga vidare in i konstruktionen medelst en fuktspärr.

Det enda fall när det är riktigt illa med en fuktspärr är ifall man har dubbla fuktspärrar, utan att ventilera mellanrummet.

Finnarna ställs nog inför andra problem då de bygger sina bastusar med frånluften under lavarna vilket medför att fukten inte tar sig ut ur bastun med hjälp av varmluften lika lätt och det medför kanske att ångspärr är nödvändigt.
Som tidigare påpekats så stämmer inte detta. I bastun där frånluft tas under lavarna finns en ventil i taket som öppnas efter bastubadet.

Press stopp!! Ett av RT-korten finns översatt:
Finnish Sauna: Design Construction and Maintenance 1994, ISBN 951-682-318-X

Enligt de bestämmelser som miljöministeriet i Finland gett ut är bastu att betraktas som ett våtutrymme och skall byggas som ett sådant.
 
Alumiten eller folien som du kallar den, reflekterar mycket riktigt värmen inåt vilket ger bättre värmeekonomi. Om det verkligen vore så att den gör att panelen torkar ut så vore det väl bättre eller hur?
Nu vet jag varför Tylö inte använder reflekterande folie, deras aggregat är så energieffektiva redan ;) Och om folien hade haft så stor effekt varför har man inte den i alla väggar i ett hus? Då hade man ju kunnat spara ruggia summor.
http://www.tylo.com/filearchive/1/1532/test_uk.pdf

Fukten vandrar annars från den fuktigare sidan till den torrare, sedan kan samma fukt vandra hygroskopiskt vidare i reglar etc.
Det är exakt så det inte blir i en bastu och därför behövs ingen fuktspärr. Visst försöker naturen att hitta balans i fuktigheten och fördela sig jämt i ett rum. Ex i ett badrum där många duchar kan handdukarna suga åt sig fukten från luften och kännas fuktiga. Men i en bastu billdas det ett undertryck av värmen vilket gör att fukten som ev finns i reglarna kommer att söka sig in i bastun och där transporteras ut via ventilationen. Så länge det är varmare i bastun kommer naturen att vilja söka jämvikt på fukten genom att vandra till det minst fuktiga stället %Rh vilket är "inne i bastun".
Att det då förvisso som tidigare skrivits kommer att vara jättefuktigt inne i bastun under själva badandet har då inte så stor betydelse då fukten kommer att vandra åt andra hållet så snart fuktigheten sjunker.
San har jag även för mig att varför man använder vissa träslag i en bastu och inte andra beror just på deras egenskaper när de blir varma och fuktiga. Ex Gran suger inte upp lika mycket vatten när den är varm som ex furu mm.

Att man i finland sedan betraktar bastun som ett våtutrymme ser jag som lite komiskt. Vad säger dom om köket då där kan man ju råka hälla ut 10 liter kokande vatten om man snubblar med pannan under paltkoket. Eller om man kokar palt under en förmiddag och fläkten inte fungerar, då får du garanterat mer fukt i väggarna än vad du får i en bastu.
Nu menar jag inte att det inte skulle fungera med fuktspärr även i ett kök och då menar jag runt om i hela köket och inte bara vid den våta delen. Men skulle det vara nödvändigt, dom som säljer fuktspärrar tycker säkert det men då jag vet att det fungerar utan och att det då dessutom blir billigare så kör jag efter den modellen.
Båda konstruktionerna fungerar men jag vänder mig mot att man säger att tylös modell inte fungerar vilket den gör. Även att finnarna har badat bastu längre behöver inte med självklarhet betyda att dom vet allt bättre. Det kan däremot vara så att dom har växt fast i sitt gamla tänk av ren vana.
/Busnut

 
Nu vet jag varför Tylö inte använder reflekterande folie, deras aggregat är så energieffektiva redan
Testet visar att Tylöaggregatet har bäst verkningsgrad. Detta har sedan ingenting med bastun som helhet att göra. Du måste studera bastun som en helhet. Du kan inte heller jämföra bastun med andra rum. Värmeförlusterna ökar då temperaturen ökar. Därför vinner man mera på en effektivare isolering i bastun än i andra rum.

Sen har jag även för mig att varför man använder vissa träslag i en bastu och inte andra beror just på deras egenskaper när de blir varma och fuktiga. Ex Gran suger inte upp lika mycket vatten när den är varm
Gran suger mycket dåligt efter att den en gång torkat. Porerna sluter sig. Därför används den till ytterpanel på hus. Då man väljer panel till bastu lägger man tyngdpunkten bland annat på:

- Låg värmeupptagningsförmåga. Så att inte värme leds bort och så att man inte bränner sig.
- Motståndskraft mot värme/fukt
- Estetik, dvs hur kvistigt virket är.

Din diskussion om våtrum haltar även den. I bastun är det regelmässigt mycket varmt och mycket fuktigt, det är det inte i ett kök och inte ens i ett badrum, såvida du inte duschar flera timmar.

Dessutom har man fuktpärr i köksväggen.

Även att finnarna har badat bastu längre behöver inte med självklarhet betyda att dom vet allt bättre. Det kan däremot vara så att dom har växt fast i sitt gamla tänk av ren vana.
Vilket motsägs av att man betraktar bastun som något av en nationalsymbol och har en stiftelse som kontinuerligt bekostar förskning kring bastubadande, bastukonstruktion etc. Om du kollar på Statens Forskningscentral och deras publikationer så ser du.

Till sist: Jag hade ett längre snack med en bekant som är konsult inom Ventilation och fukt, just om bastun. Före han blev egen företagare var han skadereglerare på ett försäkringsbolag.

Liksom vi har han vedbastu och liksom vi har han byggt på det "korrekta" sättet och han skulle, med sin kunskap inte bygga på något annat sätt. Han har studerat bastun i sverige, avsaknad av fuktspärr, ingen golvbrunn etc och hans konstaterande är att bastun i sverige byggs för en helt annan användning. Man badar mera sällan, man badar torrt.

Han berättade även om ett fall med ett ca 10 år gammalt hus som bytte ägare. Efter ett tag började golven bubbla. Det visade sig att den gamla ägaren hade badat torrt och sällan, den nya ofta och vått, kastade vatten på väggarna. Dessa var byggda utan fuktspärr och utan läkt/spalt. Vattnet trängde då in i väggen och vidare ut i huset.

Hela Tylös resonemang står och faller på en punkt: Att den fukt som vandrar in, vandrar ut lika enkelt. Det stämmer tyvärr inte för en väggkonstruktion. Det kan mycket väl vara så att fukt vandrar lättare åt ena hållet. Detta är ett mycket vanligt byggtekniskt problem som leder till att fukt ackumuleras i konstruktioner.

jag vänder mig mot att man säger att tylös modell inte fungerar vilket den gör.
Jag har aldrig sagt att den inte fungerar. Vid måttlig användning och torrbastning så fungerar det säkert.
 
AndersG skrev:
Testet visar att Tylöaggregatet har bäst verkningsgrad.
Jag förstår inte den där "rapporten" riktigt. Alla bastuaggregat måste väl rimligen ha en verkningsgrad på 100%. Vad skulle förlusterna vara?
Kanske de menar att den har mindre massa så att den blir varm fortare.
 
Hm, jo.. Verkar aningen underligt detdär, förlusterna är ju just värme...

Måste skriva ut och läsa hela, men hellre skulle jag vilja se orginalet och inte Tylös "bearbetade" exemplar ;) Semkos "friskrivning" i början säger allt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.