Bygger nytt o undrar om det är nödvändigt med golvbrunn i den mkt lilla gästtoaletten? Hittar ingen info ...?
 
L
Brukar inte vara golvbrunn i enbart toalett , men det är fritt att ha , men till vad för nytta ,
kommer med säkerhet att lukta illa utöver det andra
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
BirgitS
Inget krav på golvbrunn i en gästtoalett, men det ska numera vara tätskikt i golvet och med uppvik på väggarna.
 
Tack för info!
 
Kapar tråden lite (ursäkta för det).
Räcker det med rollat tätskikt, eller det måste va folie också?
Håller på med vår gästtoa på ca 1,5 kvm. Väggarna blir gips o våtrumsfärg.
Om det räcker med rollat, har ni några tips isf? Behövs extra tätning runt avlopp (toalett o vask)?
 
Enl. BKR reglerna får man ha tätskikt av valfri systemtyp i toalettrum. Dvs. det är godkänt med rollat tätskikt. Tätningar runt avlopp skall göras på samma sätt som om det vore ett badrum. Så även tätremsa i hörnet vägg-golv.

Hela tanken med tätskikt på golvet i toalettrum, är att skydda mot översvämmningar om WC stolen skulle läcka. Dvs. det kommer troligen inte att stå vatten ofta eller länge på golvet. Men man vill inte att vatten skall rinna ner i golvkonstruktionen då räcker det med en kortare översvämning för att ställa till stora skador.

Eftersom det är så liten yta som skall tätas, så välj ett system där det går att köpa en eller två litersburkar. Det borde gå åt 1,5 - 2 kg. Tänk på att i de flesta system ingår både tätskiktet (gummiliknande) och ångspärr, plus ev. primer. Följ monteringsanvisningen.
 
  • Gilla
Lexington
  • Laddar…
Ny fråga, vattenrör ut genom väggen, bör dessa också tätas?

Kollade Byggmax, Biltema och Bauhaus, inkl allt landar det runt 1000-lappen för alla system, vad skulle ni rekommendera?
 
Nej, enligt reglerna är det bara golvet och 5 eller 10 cm upp (kolla reglerna på bkr.se) som behöver tätas på en toalett. Sedan kanske det vore bra för din egen skull att täta även väggenomföring. OM det blir en läcka på ex. kopplingen till blandaren, så följer vattnet röret, då är det ju synd om det kan komma in i väggen och ställa till skada.

Välj efter vilket system som har bäst/tydligast monteringsanvisning. Det kan skilja en del, och det finns inget utrymme för "det måste vara så här de menar". Läs anvisningen, och tänk dig in i att du gör jobbet. Dyker det då upp ngn. detalj som inte känns helt tydlig, så titta på nästa system. Läs även reglerna från BKR (de är inte så omfattande).
 
Lexington Lexington skrev:
Kapar tråden lite (ursäkta för det).
Räcker det med rollat tätskikt, eller det måste va folie också?
Håller på med vår gästtoa på ca 1,5 kvm. Väggarna blir gips o våtrumsfärg.
Om det räcker med rollat, har ni några tips isf? Behövs extra tätning runt avlopp (toalett o vask)?
Ska du ha klinkergolv då? Om du har plastgolv behövs inget annat tätskikt, bara det är korrekt svetsat vid hörn och genomföringar.
 
Tätar rörgenomföringarna med någon mjukfog/silikon!

Anna_H Anna_H skrev:
Ska du ha klinkergolv då? Om du har plastgolv behövs inget annat tätskikt, bara det är korrekt svetsat vid hörn och genomföringar.
Vi har haft plastmatta på väggar o golv, nu blir det målade väggar o klinkers på golvet (tanken är marockanskt kakel, blir ju inte så svettigt dyrt när det bara är 1,5 kvm).
 
följdfråga, många rekommenderar ju att sätta golvbrunn i kök och i toalett för den händelse att vid läckage så blir skadan ingen (eller reducerad) mot om det inte finns någon brunn och vattnet tillslut letar sig ut ur rummet...

men jag hörde / läste nånstans att tillför man en golvbrunn så ändras reglerna och man måste räkna detta som våtrum och jobbet blir mkt större. Känns väldigt tokigt kan jag tycka. Då känns det ju väldigt långt bort då brunnen kommer kosta 10-tusentals kronor extra eller reglerna inte blir uppfyllda (fast man hade fått ett bättre skydd).
 
Staffans2000
Eller också kan man ju strunta helt i "reglerna" och renovera dasset som vilket rum som helst. Någon måtta får det ändå vara på garderandet mot alla faror!
 
  • Gilla
kenneth5828
  • Laddar…
L
Det finns några mattor som är godkända av försäkr-bolag som tätskikt och lägga klinker på
 
H hempularen skrev:
Tänk på att i de flesta system ingår både tätskiktet (gummiliknande) och ångspärr
Har bestämt oss för Byggmax system då det går att få tag i små mängder + har bra monteringsanvisningar, en ny fråga uppstod dock.

Det är lite otydligt om ångspärr behövs, vi har ingen risk för uppkomst av fukt underifrån och väggarna ska bredspacklas och målas med våtrumsfärg, kostnaden gör varken till eller från men blir ett arbetsmoment till + om väggarna ska ångspärras behövs nog primer också.
 
L
I toan behöver ni inte sätta något på väggarna , någon ska väl inte duscha på toa , bara dra upp lite från golvet , kanske 5 cm spackla kanten som blir och måla
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.