Nedanför den låga grusås/kulle vårt hus ligger på, finns en betesmark. Marken består av kraftig lera (inte mullblandad lerjord utan ren lera). Nu tänkte vi gräva bort ängs/grästorven på c:a 350 kvm för att lägga på köpt jord och så gräs där. Dels för att få en någorlunda plan och klippbar yta, men också för att få bättre ytor för grönsaksodling. Planerar för tre-fyra odlingsbäddar på c:a 2x14 meter. Leran är omöjlig att blanda ut så det får bli ny matjord.

1. För gräsmattan borde väl en dryg dm anläggningsjord räcka? Leran håller fukt mer än väl.

2. Odlingsbäddarna: Har inte ork/lust att bygga på höjden för alla dessa bäddar (någon form av kant i marknivå blir det för att hindra ogräs). Men om vi gräver ut 3-4 dm djupa gropar att fylla med jord kanske det finns risk för vattenansamlingar vid kraftigt regnande? Räcker det i så fall med lite grovt grus i botten under matjorden som dränering? Hur hade ni gjort?
 
BirgitS
Det verkar onödigt att gräva bort den mullhaltiga grästorven för att sen ersätta den med annat som innehåller mull. Kan du inte fräsa upp den i stället så att den blir blandad med det översta lagret lerjord. Billig köpt jord är det ju inte meningen att man ska odla i utan den är tänkt att blandas upp för att den färdiga jorden ska få en lämplig struktur mm.
 
Fast nu är det ju blålera från första centimetern. Ingen mull alls. Jag skulle kunna starta ett tegelbruk. :) Jorden vi köper som ska odlas i gödslar vi med egen hästgödsel och kompost och den är av hyfsad kvalité från början.
 
Jag har inga goda råd för gräsmattan men för odling av annat är så tung och kompakt lera mycket svår, om inte omöjlig att odla i. Det som händer om du gräver ner en bit i leran och fyller med ny jord är att leran blir som jätten Glufs dvs käkar upp det organiska materialet. Att sätta grus i botten gör det värre, du får dammar i groparna så fort det regnar.

Det går att förbättra lera med organiskt material, som täckodling, men det tar oerhört lång tid innan det blir resultat. Varje år fyller man med gräsklipp, halm, kvistat material ja, allt som man kan komma över men en gång är ingen gång utan det kräver ett kontinuerligt arbete över många år.

Vill du odla måste du bygga på höjden.
 
  • Gilla
Claes Sörmland och 1 till
  • Laddar…
Håller helt med Abies och Birigit här, "odla på höjden" torde vara minst ansträngande och ge bäst resultat. Så om orken är en begränsande faktor tänker du nog lite tvärt om. Det jobbigaste med att plantera är att gräva.

Sedan jordförbättrar man varje år med döda löv, klipp, grenflis osv, precis som föreslagits. Hästgödsel är mitt absoluta favoritsubstrat och jag använder aldrig pallkragar (främst av estetiska skäl) utan trästockar. Odlar man perenner i rabatten kommer man på sikt få en fin kvalité på rabatten och om stockarna så småningom ruttnar bort, håller perennernas rötter jorden på plats. Dessutom gagnar detta sätt att odla på, med mycket dött organiskt material på platsen, mycket mikrobiotika (insekter) och svampar som i sin tur ger en mångfald och ett litet ekosystem på platsen.

Har man jordfräs kan man försöka blanda upp det översta lagret lera med gödsel/matjord för att få en övergång och en lite djupare odlingsbädd, annars får man lov att gräva i leran med spett och hacka där man vill plantera en växt med lite djupare rötter. Och självklart trampar man inte i rabatten! :)
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.