Jag håller på att bygga en altan och närmar mig tralläggning, och tänkte då ta och ordna med belysningen medan det fortfarande är enkelt. Belysningen ska vara i borte änden av altanen (från huset sett). Exakt vilken sort (upp- eller nedriktad, list etc) har vi inte bestämt än men det är irrelevant för frågan.

Vi har idag ett utomhusuttag på fasaden som styrs med knapp inifrån, och som jag fattat det finns det 12V- lampor med trafo som man helt enkelt kopplar in, och kan även ansluta skymningsrelä, trådlös dimmer mm. Är det korrekt uppfattat att det är detta "som gäller" och att jag alltså inte behöver ringa någon elektriker?

Om jag uppfattat det rätt kommer fråga 2: Uttaget sitter i huvudhöjd vilket innebär att sladden till trafon kommer att sitta fullt (fult) synligt med en sladd ner längs fasaden och ner under trallen. Dessutom blir det enda uttaget då upptaget, vilket kan va ett problem om jag T ex vill ställa dit en bubbelpool eller nåt en vacker dag.

Så, vad jag menar kanske skulle vara optimalt för mig är ytterligare ett uttag på samma ledare (seriekopplat), men dolt/diskret. Antingen just ovanför trallen så att det kan döljas med en kruka eller nåt, eller tom under trallen. Vad tror ni om det? Det kräver ju visserligen elektriker men det känns som ett väldigt kort och snabbt jobb..

Missar jag några alternativ? Är det kanske så pass dyrt arr det är bättre att bara använda det jag har och se till att dölja sladden med en hylla eller nåt?
 
Extra eluttag är ju den snyggaste lösning, men det måste en elektriker fixa. Svagström kan du dra själv.

Det finns förgreningsdosor för utomhusbruk, du kan ju alltid köpa en sådan ifall du vid ett senare tillfälle skulle behöva koppla in fler saker.

Du måste även se till att lamporna, inklusive transformator, sladdar etc. klarar av att vara utomhus.
 
Redigerat:
Förgreningsdosor funkar såklart, men gillar dem inte som permanent lösning. Men att ta hit en elektriker bara för att flytta ner (eller göra ett till) uttag lite längre ner än det befintliga av enbart estetiska skäl känns kanske lite onödigt dyrt :)
 
tommib
Bara för att förtydliga så är det klenspänning man får dra själv (<50V, <10A, <200VA).

Sätt belysningen i det befintliga uttaget, det är extra bra att det är styrt via brytare inne. Om du i framtiden vill ha ett spabad eller något annat, ta dit elektrikern då. Det är inte säkert att det räcker med ett vanligt eluttag ändå.

Skarvsladdar utomhus, mer än helt tillfälligt, bör undvikas oavsett om de är gjorda för utebruk eller inte.
 
Fairlane
Ska du har ett uttag till så ska det parallellkopplas, inte seriekopplas.
 
Ok parallellkopplas, men det är ju fortfarande på samma ledare från brytaren så effekten blir ju samma (uttagen slås av och på samtidigt en brytaren inne).

Då köper jag nåt set med decklights och trafo och kör det i det befintliga uttaget då, och får leva med en ful sladd. Får hitta på något sätt att dölja den
 
Uppdatering: Får jag byta eluttaget till en dosa? Och från den dra en sladd rakt ner längs fasaden till ett nytt dubbeluttag?
 
tommib
Nej, det får du inte.
 
Ok. På vilket sätt skiljer det sig från att byta uttag?
 
tommib
Det skiljer sig genom att det inte är med i undantagen som listas i ELSÄK FS 2017:2 3 kap 1§.

Om du frågar hur det skiljer sig i praktiken, så är svaret väldigt lite. Det finns några fallgropar att tänka på men inte särskilt många, speciellt inte om man flyttar ett uttag 2m i samma utrymme och använder exakt samma materiel.
 
  • Gilla
tasman
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.