Hej

Har idag fått erbjudande av kommunen att koppla in öppet fiber..inkoppling till tomt gränsen går på 15000 kr. Vi är där nere 6 månader om året. Och har just nu mobilt bredband som funka sisådär.. 15000 kr är en hel del pengar.. hur skulle ni gjort? Är det enbart bredbandsleverantören man betala fast månads avgift eller tillkommer det någon nätavgift på fiber också? Sedan kommer det till en kostnad att få det in i huset också. Vet dock inte något om priset där.. svårt att bestämma oss här!
 
hsd
Jag hade kopplat in fiber, inga nätavgifter tillkommer.
På öppen fiber finns flera bredbands /tv/telefon leverantörer att välja på
 
  • Gilla
karlmb och 1 till
  • Laddar…
Det beror ju på ditt behov. Använder du internet för att läsa epost och slösurfa så räcker ju ett mobilt bredband långt.
TV och strömmande video kräver obegränsad datamängd.

Hur avgifter etc ser ut kan nog variera. Normalt är väl att du köper installationen med ett fast belopp. That's it. Sedan beställer du internetaccess och önskad hastighet av operatörerna som finns i nätet. Där tickar sedan en månadskostnad.
 
  • Gilla
Lennart Lind
  • Laddar…
Streama sport ibland.. gör av med ca 50gb i månaden på mobila bredbandet.. kanske är det en investering också den dagen man säljer.. fast folk bryr sig kanske inte för att det är en sommar bostad. Är det mycket jobb sedan att få in det i huset? Vi ha bara 4 meter in till huset från gatan.. gräva en ränna i gräsmattan är ju inga stora problem.. men är det krångligt koppla in uttaget i huset? Behöver man anlita folk till detta?
 
Är det Telias "öppen fiber" eller ett kommunalt nät? Det vanliga är att nätägaren debiterar operatören för fibern, så hela kostnaden kommer på en faktura.
 

Bästa svaret

Inkoppling av fiber sköts av installatören, det lämnas inte till slutanvändaren.
Du får en mediakonverter monterad någonstans i din fastighet. Där har du sedan ett eller flera modularkontakter för internet, tv etc.
 
  • Gilla
Lennart Lind
  • Laddar…
Qmarket står det att man kan gå in och välja val av operatörer.. kommunalt fattar ja det som!
 
Ok då få man plussa på typ 2000,3000 kr minst för indragningen i huset
 
Månadsavgiften för bredbandet är allt från 249 till 500 kr? Tur att det finns många olika att välja på, annars skulle dom nog smyg höjt dessa priser rejält
 
Är det Qmarket är det ju inte kommunalt, det är Zitius, ägt av Telia.
Zitius får betraktas som en stabil aktör i sammanhanget och de har nätavgiften inbakad i internetleverantörens pris så några andra löpande avgifter kommer inte till.
Det beror lite på entreprenaden hur man fördelar arbetet, men om grävning på egen tomt inte ingår finns det i allmänhet inget hinder att man gör det själv helt eller delvis. Kanske passar någon med en liten kedjegrävare på att erbjuda grävning till ett vettigt pris, som dessutom går att få ROT-avdrag på, så det bör inte landa på så stora pengar.
Att slutligen koppla in fibern i er fastighet är, som etompau skriver, något entreprenören gör, men det ingår garanterat i kostnaden på 15000.
Om det är värt det kan bara ni avgöra, men om mobilt är skakigt, ni är där halva året och ni gör av med så mycket data, då hade jag inte tvekat.
 
  • Gilla
toolman77 och 1 till
  • Laddar…
Ok ja då är det zitius tack!. Tror ni att fiber är det som gäller i framtiden så att det inte kommer något nytt och bättre? Känns som allt kommer bli trådlöst i framtiden via satellit eller liknande.. men allt med kabel är säkert mest driftsäkert.. om ja nu väljer detta så kan man även surfa med nätverkskabel utan wifi är inkopplat ?
 
Frågade även henne vad det kostar att koppla på sig efterhand..men det kunde hon ej svara på.. är grusväg så borde vara simpelt att öppna upp och koppla på sig. Men troligen kommer dom ta en saftig summa för detta känns de som. Så ska man hoppa på tåget så ska man nog vara med från början
 
Det grävs ner fiber som aldrig förr, så fiberlösningar lär vi få se under överskådlig tid.
När den är på plats, kan du välja hur du vill ansluta dina grejor, kabel eller trådlöst via Wifi, det bestämmer du själv.
 
  • Gilla
Lennart Lind
  • Laddar…
L Lennart Lind skrev:
Månadsavgiften för bredbandet är allt från 249 till 500 kr? Tur att det finns många olika att välja på, annars skulle dom nog smyg höjt dessa priser rejält
Du har fortfarande ingen konkurrens på fibern, och det är de som står för den största delen av kostnaden. Så det kan allt bli den typen av höjningar ändå.
 
  • Gilla
Lennart Lind
  • Laddar…
Ok ja då smyghöjer dom nog efterhand när typ alla har det. Va de inte så med fjärrvärmen. Den var billig först sedan höjdes det rätt mycket när alla väl skaffade att. jaja få nog bli att anmäla sig ändå.. 15 papp är inte hela världen. Skulle det varit permanent boende så skulle vi aldrig tvekat dock
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.