Jag försöker bestämma mig för hur jag bäst och enklast löser belysning över vårt matbord.
Det ska vara två lampor (samma tändning) som sitter efter varandra med ca 1m mellanrum, elen sitter i en apparatdosa på väggen högt upp på matbordets kortsida.

Första funderingen är om jag ska sätta lamputtag i väggen och därifrån dra sladdar med lampkontakt till lamporna (och bara en krok där lampan ska sitta). Lamporna är Ikea så det är förberett med sockerbit. Och om jag gör det om jag ska sätta lamputtag med två uttag och varsin sladd eller om jag ska sätta enkelt uttag och sätta en grenkontakt i takkåpan som täcker kroken.. Frågan är om det ens får plats?
Eller kan jag skarva vidare med wago? Antar att dom inte får sitta "lösa" i en takkåpa (blir ju ingen dragavlastning men det blir det ju inte heller med Ikeas sockerbitar)?
Alternativt om jag drar utanpåliggande kabel från apparatdosan och sätter utanpåliggande lamputtag med krok i taket. Där borde det ju utan problem gå att skarva till nästa uttag iallafall.

Och oavsett hur jag gör är frågan också hur jag ska göra med kabeln / kablarna, taket är någon cm puts sen betong, ingen dröm att klamra i. Det blir ca 60cm från vägg till första lampan och sen 100cm från den till nästa.
 
L
Sätt et LP-uttag i vägg och skarva över till den andra armaturen , visserligen blir det sladd emellan , men det får du leva med
 
tommib
Jag skulle säga att det beror på hur lamporna, upphänget och din övriga inredning ser ut.

Om du kan sätta snygga anslutningskablar till lamporna så kanske de inte ens behöver klamras, du kanske kan låta en fin tygsladd bli en inredningsdetalj.

Ang en eller två sladdar till vägguttaget beror det också på armaturerna och vad du väljer att göra med kabeln. Det kanske är bättre med två kablar som går separat till ett dubbeluttag.

Dragavlastning vid koppling i "koppen" kan du fixa med buntband om du väljer den vägen. Det blir lika bra eller bättre jämfört med IKEAs sockerbitar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.