Hej!

Vi har en bit av tomten som ska bli gräsmatta. Den är ca 250 m2. Ytan består av relativt hårt backad lerjord som ser ut att vara uppblandad med singel eller liknande. Har varit ute och kikat när det regnat och det blir aldrig vatten stående som det verkar ju som att jorden släpper igenom vatten väl.

Nu måste vi anlägga gräsmatta och måste bestämma vilken och hur mycket jord vi ska beställa. Dock ligger gräsmattan placerad så att vi måste köra ut jorden förhand med skottkärra. Med andra ord vill vi göra det så enkelt som möjligt för oss.

Vilken jord hade ni valt? har fått råd att ha en torvbaserad gräsmattejord med lera i men känner spontant att en gräsmattejord utan lera låter bättre. Tror ni det funkar med enbart 5 cm jordlager? Vi vill som sagt ha minimal arbetsinsats.

Det är fritidshus så gräsmattan behöver på inget sätt bli perfekt men vi vill ju inte ha en gräsmatta som antingen dör av övervattning på våren alternativt av torka på sommaren.

Tacksam för råd!
 
Claes Sörmland
Det blir gräsmatta på lera också och den blir torktålig. Det låter bra att vatten inte blir stående - då är leran inte kompakterad. Men lera är inte idealt för gräsmatteentusiasten som vill ha den där perfekta mattan utan mossa och som regelbundet gödslar, vattnar och klipper till perfektion.

Den mullrika köpejorden som du lägger på är bara till låns. Den näringsrika och fuktiga leran bryter på ett par år ner mullämnena och kvar blir lera, sand och grus. Så se det mest som ett lager att så på och för rötterna att bilda en filt i. Att du lägger på ett lager ovanpå leran skapar tyvärr en diffusionsbarriär så ytjorden torkar snabbare än annars och du behöver vattna mer första året. Är detta lager tunt så tar sig gräsrötterna snabbt ned i leran och får tillgång till lerans kapillära vatten. Lägger du på tjockare så får gräset det svårare en längre tid. Jag tror således på ett tunt lager.
 
  • Gilla
Hawin och 1 till
  • Laddar…
5 cm Växtjord gräs lär räcka. Inte så mycket torv i då det är för fluffigt och kommer sjunka ihop snabbt. Så med Fritidshus - gräs som är torktåligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.