Vad gör man normalt med massorna från en uttjänt markbädden? Ser att vissa kommuner betraktar massorna som deponi och det lär ju inte vara gratis att bli av med.
 
Claes Sörmland
Det vanligaste är nog att man lämnar bädden på plats. Efter några månader minskar smittoämnena i bädden, Kväve och slam bryts ned. Fosfor och eventuella tungmetaller blir kvar tills de eventuellt urlakas av regn efter många många år.

Ska man nu gräva ur bädden så lär det vara deponi som gäller för sand och makadam. Exakta detaljer får du i det föreläggande om försiktighetsåtgärder som kommunen skriver som svar till dig när du anmäler att du tänker gräva ur den gamla bädden.

Det naturvetenskapliga svaret är att sanden borde spridas ytligt på marken under sommarhalvåret. Solen tar då hand om inaktivering av smittoämnen. Syre och regn ser till att slam bryts ned och att kväve och fosfor gödslar jorden. D v s det är en utmärkt sanddress för gräsmattan.
 
nikasp
Vi satt två timmar med en som säljer BioVac slutna system nyligen. Grannarnas gamla markbäddar är bara att låta ligga, lät inte som att någon deponerar pga för stort jobb och ev kostnad.
 
Beror ju på om det finns plats för den ny infiltration/markbädd. Har man dessutom servitut så blir det ännu krångligare. Vet att det finns kommuner som skjuter på tid för åtgärd då man inte har deponi klar för att hantera.
 
Nyfiken om du tänker anlägga en ny traditionell markbädd eller blir det en "kompaktbädd" via en tank? Finns bla Biorock och Argo. En tank som kopplas in efter slamavskiljaren och ersätter den traditionella markbädden av grus och sand. Funderar på detta själv då min egen markbädd inte håller måttet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.