Det finns om det som framkommit här stämmer fyra scenarion.

1. Nolla finns framdraget och spisen kräver nolla. Allt fungerar. Bara att plugga in.

2. Nolla finns framdraget och spisen kräver inte nolla. Allt fungerar. Bara att koppla in.

3. Nolla finns inte framdraget och spisen kräver inte nolla. Allt fungerar. Bara att koppla in.

4. Nolla finns inte framdraget och spisen kräver nolla. Problem som går att lösa. Elektrikern kan eventuellt enkelt dra fram nolla. Om det är besvärligt att dra fram så kan han koppla om en fas till nolla och koppla in spisen med endast två faser och nolla. En lite ful lösning och som Bo skriver kan inte spisens fulla effekt utnyttjas. Men det går att göra så om bättre alternativ saknas.

Högst troligt kräver spisen nolla. Om det finns framdraget på plats är omöjligt att veta. Elektrikern kan lösa problemet.
 
  • Gilla
Uffe A
  • Laddar…
Fotografera av spisens märkskylt med inkopplingsalternativ så ska vi nog kunna bena ut vad den kräver. Manualerna brukar vara otydliga av nån anledning.
 
Om huset är byggt i mitten på 80 talet, så är det med rätt stor sannolikhet korrekt kopplat till perilexuttaget, dvs. att nolla finns med. Undantag finns!

Den vanliga situationen när nolla saknas, är huset är byggt innan perilexkontakterna började bli standard (typ 73 - 75, tror jag). Då hade men en fast inkoppling i kopplingsdosa, och spisarna var oftast 400V spisar som inte behöver nolla. Man sparade in en tråd från centralen.

Sedan när någon bytt spis efter ca 1975, så kom spisen med perilexkontakt, forfarande 400V spis som inte behövde nolla. Man installerade då ett perilexuttag, och fuskade med nollan (Ett perilexuttag SKALL vara fullt bestyckat).

Och så nu i "modern" tid när de flesta hällar och spisar vill ha 230V (men fortfarande 2 eller 3 faser), så blir det problem med de här fulkopplade perilexuttage, som är rätt vanliga i gamla hus.

Det förekommer dock att man fuskat även i relativt nya hus, där perilexkontakten installerats från början. Så vill man inte chansa (spisen blir förstörd om den behöver nolla, och inte får det), så bör man även i ett nytt hus, iallafall öppna perilexuttaget och räkna om det finns 5 trådar. Och kan man så bör man även mäta i uttaget, så att nollan verklligen är ansluten i centralen. Men att en befintlig nolla inte är ansluten, är extremt ovanligt, så den mätningen kan man hoppa över om det ser OK ut.

I det här fallet så har ju spisen beteckningen 400V i rubriken. Så det är väl sannolikt en ren 400V spis.
 
Hade missat de sista inläggen, här kommer en bild från baksidan Typskylt på en Robert Bosch Hausgeräte ugn med modell och specifikationer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Den behöver ingen nolla, så det kommer att funka oavsett om det är full- eller fulkopplat i uttaget.
 
Du har nog rätt. 5an i kabelbeteckningen var inte antalet ledare.
 
utveckla gärna era resonemang! Alltid bra med ett varför!
 
Beteckningen 3~ betyder 3 faser. Beteckningen 2~ betyder 2 faser. Om det i stället stått 3~N eller liknande hade det inneburit att den krävt nolla.
 
  • Gilla
Leif i Skåne och 1 till
  • Laddar…
Även om alternativet en fas funnits skulle det vara en stark indikation på att nolla krävs.
 
och att få in de 4 trådarna som finns i en perilexstickproppen ska bara göras på ett sätt? Ett av de fyra stiften lämnas tomt förstår jag men i övrigt?
 
Det stämmer.
 
  • Gilla
CandyManX
  • Laddar…
I en annan tråd stod detta, om färgerna är detsamma, kan man då räkna med att det är "standard"?
Gul/grön till Jord
Brun till L1
svart till L2
grå till L3
 
Denna färgordning är nu gällande standard ja. Den ändrades senast 2002, och har innan dess ändrats fler gånger än vad jag kan räkna upp. Så färger kan användas som hypotes för dess funktion, men aldrig något att lita på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.