Ta det lugnt, sätt dig ner och LÄS, LÄS och LÄS all möjlig litteratur om byggnadsvård. Gå in på svensk byggtjänst bokhandel i stockholm och se vad som finns. Köp de böcker du vill behålla och låna resten på biblioteket.

Skall du behålla huset i originalskick så var väldigt noggrann. Är du det minsta osäker på materialvalet så välj originalmaterial applicerat på gammalt vis. Det är oerhört lätt att spoliera charmen i äldre hus genom att ha för bråttom.

Att lappa och laga ett hus är förvånansvärt billigt, det tar dock tid att finna kunskap och reservdelar men du har roligt hela tiden.

 
Grattis till husköpet!
Börja med att kolla att det inte finns några brister som kräver omedelbar insats för att inte skador ska uppkomma. Ex taket, dränering, livsfarlig el.

När du har räknat ut vilken stil du vill ha, så är det bara å börja i lämplig ände. Svens råd är helt rätt. Jag har funnit att om man ska bo i huset samtidigt bör man tänka efter så det går att bo där också, dvs riv inte i alla rum samtidigt. Tänk till, var tusan ska jag ställa soffan när jag river upp golvet? Ojdå, ett år utan toalett var ganska jobbigt ;) På med strumporna före skorna lixom...
 
Grattis, Explorer! Låter som du har hittat en pärla.

Har du inte anlitat besiktningsman att gå igenom huset? Då bör du börja med att boka en sådan. Hans protokoll ger vägledning om husets svaga punkter och akuta behov.

Om jag fattat det hela rätt har du hittat ett hus som redan befinner sig i originalskick. Det betyder att du missar det roliga att (nästan som en arkeolog) en brokig historia ur ett förändrat hus. Fråga säljaren om det finns foton. Vilka har bott där? Hur har de haft det? Var odlade de bär och blommor? Hur såg uthusen ut och staketet? Var ställde man cyklarna? Och första bilen?

Av det lilla jag vet om hus från denna period är att källarmurarna kan innehålla undermålig cement (till följd av krigs- och efterkrigsransonering). En annan risk med ditt hus är att du begår misstaget att använda det fel. Typ att du stänger källarfönster som helt enkelt måste hållas öppna för att ventilera källaren ordentligt. Där har du ännu ett skäl att snacka så mycket du kan med säljaren.

Ditt jobb blir att hitta en kompromiss. De som byggde ditt hus har varken den byggteknik till förfogande eller de behov som du själv har idag. Ändå blir grundtipset att ändra så lite du kan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.