5 541 läst · 11 svar
6k läst
11 svar
Hur stark värme klarar egentligen grytunderlägg?
Jo, det formligen svämmar över just nu av silikonunderlägg...
Jag har i vart fall lyckats bränna ett korkunderlägg när jag hade lyckats glömma gjutjärnsgrytan tom på spisen ett tag. Någon temperatur kan jag tyvärr inte bidra med.
Men vid normalt bruk har jag aldrig lyckats bränna några.
Får man fråga varför du undrar?
Jag har i vart fall lyckats bränna ett korkunderlägg när jag hade lyckats glömma gjutjärnsgrytan tom på spisen ett tag. Någon temperatur kan jag tyvärr inte bidra med.
Men vid normalt bruk har jag aldrig lyckats bränna några.
Får man fråga varför du undrar?
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 282 inlägg
Kork tål väldigt hög värme och har svårt att fatta eld. Att ytskiktet förkolnas lite vid extrem värme eller flitigt bruk är en annan sak. Det gör ju ändå sitt jobb i att isolera mot det underliggande materialet. Det är billigare att köpa nya korkunderlägg än ett nytt bord.
Medlem
· Västernorrland
· 10 725 inlägg
Man kanske kan lägga ett siliconunderlägg emellan för att skona korken?
Medlem
· Västernorrland
· 10 725 inlägg
Ja för svartbrända korkunderlägg måste vara en styggelse i moderna vita kök. Eller så har man en låda så de inte syns.........Tas bara fram när den närmaste familjen är närvarande. ALDRIG med gäster.
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Har själv tre runda och ett rektangulärt underlägg i kork.
Ett runt är lite mörkt i färgen, men det syns ju inte när potatiskastrullen står där
Och stor sak i det:
Man får 3 underlägg för 19 kr hos IKEA, så släng det som upplevs som för fult.
Heta plåtar från ugnen t.ex. ställer vi på den rostfria diskbänksplåten.
Ett runt är lite mörkt i färgen, men det syns ju inte när potatiskastrullen står där
Och stor sak i det:
Man får 3 underlägg för 19 kr hos IKEA, så släng det som upplevs som för fult.
Heta plåtar från ugnen t.ex. ställer vi på den rostfria diskbänksplåten.
Skulle hålla den under 150°C.The thermochemical degradation of cork skrev: