nikasp
Vi är 7-8 boende som ska köpa in en avloppsanläggning. Vi har allt mellan 15 till kanske 300 meter till anläggningen. De som bor längst bort kommer att behöva pump på vägen.

Delar alla på den totala kostnaden eller står var och en för sin del av grävningen och eventuella pumpar eller specialare?

Vi kommer att prata med den som säljer avloppsanläggningen idag och grävare kommer senare.
 
Är placeringen fast?

Antingen delar man på den fasta delen och betalar resten efter längd (totalkostnad/totalsträcka*sinegensräcka) eller så delar man rakt av på allt.

Att dela på allt är mest rimligt. Skapa en samfällighet med en andel vardera. Annars kanske de som bor längst bort inte ens är intresserade.
 
  • Gilla
Demmpa
  • Laddar…
Hemmakatten
Vi är tre fastigheter med en avloppsanläggning som en gemensamhetsanläggning. Själva fasta anläggningens kostnad delades lika.

Sedan har varje fastighet ett servitut för att lägga ner avloppsrör fram till slamavskiljaren. Detta betalade varje fastighet för sig. Det var aldrig ens uppe till diskussion om att göra på annat vis.
 
Det kan bli lite konstigt med "absolut rättvisa". Vi har samfällighet för väg och gatubelysning t.ex. Ska de som bor längs halva vägenbara betala hälften osv?

Finms det regler för sånt här?
 
L
Tror det bästa är att kolla lite runt på nätet om kostnad samfällighet , det är inte bara
fordras en hel del juridik
 
Claes Sörmland
Det finns nog inget rätt och fel här, man får välja vad man vill äga gemensamt. Antingen så är gemensamhetsanläggningen själva avloppsreningsverket och sen får fastighetsägarna ansluta till detta bäst de vill. Eller så inkluderar man också avloppsledningarna i gemensamhetsanläggningen fram till t ex fastighetsgräns (så gör ju kommunen).

Kostnaden för byggnation fördelas enligt andelstal baserat på nytta. Och varje fastighet får ju samma nytta, dvs antingen tillgång till en avloppsreningsanläggning eller ett avlopp i fastighetsgräns och då borde rimligen varje fastighet få en andel.

Sen kan man ha andra kostnadsfördelningar för driften om man vill, t ex genom att mäta vattenåtgången och debitera enligt den.
 
  • Gilla
tio_Pepe
  • Laddar…
Hemmakatten
Gör det enkelt!

När en avloppsanläggning anläggs så ska (lagkrav) dimensioneras för 5. permanentboende personekvivalenter (vuxna personer) per fastighet, oavsett hur många som bor där just nu. Och framtiden kan man inte sia om.

Vår modell där man äger själva avloppsanläggningen (slamavskiljare, fördelnngsbrunn och infiltrationsbädd) gemensamt (och fastställt av Lantmäteriet I form av Gemensamhetsanläggning) har fungerat utmärkt.

Själva avloppsrören är det, via servitut från Lantmäteriet, upp till varje fastighetsägare att anläggs och underhålla.

Vi har bor längst från slamavskiljaren och har varit tvungna att gräva upp en bit och korrigera pga att marken satt sig. En annan granne fick, pga en liten uppförsbacke, installera en pump. Den tredje grannen hade lite berg i vägen och fick åtgärda.


Vi alla är mycket nöjda med hur GM ser ut. Vi har nya grannar på två av våra tre fastigheter. Att separera själva avloppsanläggningen från rördragning har visat sig mycket bra. För vem skulle vilja betala för vår uppgrävning av rör eller för att grannens tonårsbarn spolat ner både ett eller annat som fick deras pump att gå sönder.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.