Tänkte måla om fönsterna och har en Akrylatfärg som slutfärg.
Upptäckte dock när jag googlade att man skulle först förbehandla med Penetrerande grundolja och sedan Grundmålas med Alkydoljegrundfärg och till sist använda sin Akrylatfärg.
http://www.traguiden.se/underhall/y...igt/nymalning-av-olika-byggnadsdelar/fasader/

Men när jag letade efter de två första grundolja och Alkydoljegrundfärg så finns två alternativ på alla märken.
Ett som bara heter tex grundolja och det andra heter grundolja V. Vad är skillnaden på de två??

http://www.biltema.se/sv/Bygg/Farg-och-Fog/Olja/Grundolja-2000022656/
http://www.biltema.se/sv/Bygg/Farg-och-Fog/Olja/Grundolja-V-2000035997/?artId=367662

http://www.biltema.se/sv/Bygg/Farg-och-Fog/Farg-utomhus/Utegrund-2000021924/
http://www.biltema.se/sv/Bygg/Farg-och-Fog/Farg-utomhus/Utegrund-V-2000035984/

Tackar för svar :D
 
V står för vatten löslig.
 
Nu för tiden är dom vattenbaserade produkterna så bra att det finns ingen anledning att använda nå annat.
Vi använder näst intill enbart vattenbaserat, förutom i några få enstaka fall.
Både av miljön skäl, men mest på tanke av personal hälsa.
 
Okej. Blir den med V då. Tackar för hjälpen :D ska köra o köpa detta då :D
 
En olja kan inte vara baserad på vatten.
 
Största anledningen till att i princip alla färger är vattenlösliga nu för tiden är för att yrkesmålarna ska slippa andas in lösningsmedel hela dagarna.
 
En nackdel som tag har tyckt mig finna med de vattenbaserade/vattenlösliga färgerna, är att det inte går att spara färgrester i burkarna någon längre tid.

Det bildas rätt snart en gummiaktig färgkaka, som är omöjlig att röra upp till användbar färg, som man kan göra med oljebaserade färger.

Var nyligen och slängde 10 - 15 burkar med oanvändbar färg i några år gamla 5 - 10 liters burkar.

Någon som har andra intryck?
 
useless useless skrev:
Största anledningen till att i princip alla färger är vattenlösliga nu för tiden är för att yrkesmålarna ska slippa andas in lösningsmedel hela dagarna.
Så oegennyttiga är nog tyvärr inte färgfabrikanterna. Linoljefärg går utmärkt att måla utan lösningsmedel. Den syntetiska oljefärgen däremot, som använde billigare ingredienser, krävde lösningsmedel. Sedan har man kanske upptäckt att även akrylatfärg är billig att tillverka. Dock finns det tecken på att även den vattenlösliga färgen har en del mindre önskvärda allergirelaterade konsekvenser.

Det går utmärkt att blanda olja och vatten om man använder ett emulgeringsmedel. Jämför med äggulans funktion när man gör majonnäs.

Det största problemet med att måla fönster utvändigt med akrylatfärg är att man då måste undvika det på insidorna för att inte stänga in fukten.
 
Fuktspärr på utsidan men inte insidan funkar aldrig.
 
D Daniel 109 skrev:
Fuktspärr på utsidan men inte insidan funkar aldrig
Var snäll och utveckla detta resonemang.
 
Det är något av det mest grundläggande innom byggnadsfysik. Om daggpunkten inne är högre än utetemperaturen så har man en fuktskada på posten om om man har fuktspärr på utsidan i stället för insidan.
 
Jag är helt enig med dig om att en fuktspärr skall sitta på insidan, inte på utsidan. Själv skulle jag aldrig överväga att använda en difftät färg på utsidan, varken på ett fönster eller någon annanstans. Men om man nu har målat även med en difftät färg på insidan, måste ju situationen bli ännu värre eftersom fönsterkarmens/bågens fukt inte kan ta vägen någonstans.
 
Måla, som Justus antyder istället med linoljefärg, då slipper du bekymra dig om det mesta... Bra för miljön, din hälsa och för fönstren...
 
Har man en öppen färg mellan glasen i ett kopplat fönster funkar det ju. Är det med kasset kan det kanske funka om det inte är målat på sidorna, om det är fast vill säga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.