I vårt blivande badrum är det gipsskivor på väggarna och plastmatta på golvet, plastmatta på vägg i duschdel. Vi hade tänkt sätta pärlspontpanel utom i duschdelen. Golvet lutar en del, så att bara ha panelbrädorna att sluta blint i nederkant tror jag skulle se konstigt ut då alla inte skulle komma på samma höjd om ni förstår hur jag menar.
Skulle vilja ha någon form av golvsockel/fotlist som avslutning neråt. Finns det socklar som har liksom en klack upptill, så panelen kan få plats bakom? Så att sockeln inte sticker ut så långt, på samma sätt som det finns bröstlist att sätta i överkant.
Där panelen slutar i sidled mot plastmatta behövs en avslutning. Hur gör man där?
Vi har aldrig satt panel förr, så tacksam för tips.
 
Du sätter väl golvlisten först och sedan pärlspont mot listen.

Likadant som avslut mot dusch, fast där avslutar du med listen.
 
Ja, det tänkte jag på, men det blir ju samma problem då. Den längsta väggen, c:a 3,5 meter och lutningen är minst 2 cm. Golvsockeln lär ju sitta parallellt med golvet, dvs. inte vågrätt och sedan kommer panelen lodrätt, då blir det väl en liten glipa nertill för var bräda? Fast det kanske blir försumbart, man kan kanske måla igen den?
 
  • Gilla
Simpa k
  • Laddar…
Du kan väl gira varje pärlspontsbräda, så du sågar 5 grader nertill
 
Eller så gör du golvsockeln 2 cm högre i den ände där golvet är som lägst. Då kan du ändå sätta golvsockeln i våg upptill och få panelbrädorna raka. Annars tycker jag det är snyggare att sätta pärlsponten bakom golvsockeln istället för på den.
 
Ja, det vore ju en annan lösning. Fast det kanske ser konstigt ut det också med en sockel som är 2-3 cm smalare i ena ändan., förutom att det blir svårt för oss amatörer att snedsåga en bräda på längden tror jag. Som du säger så blir det nog bra att sätta sockeln utanpå, det var väl så man gjorde förr? (eller fanns båda varianterna?) Tänkte att det skulle bygga för mycket inåt rummet, men nu när jag har inhandlat panel och golvsockel och ser hur tunna de är så går det nog bra att sätta sockeln utanpå.
 
har du inte uppvik på mattan då? Jag hade pärlspont i ett badrum jag gjorde för många år sen och jag slutade bara med pärlsponten en 5cm upp från golvet så pass att det täckte mattkanten. Snedkapade dem lite bara. I ett badrum blir det ju bara konstigt med en sockel.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Ja sockelidéen ska du nog skippa i ett våtrum.
Vanligtvis om det är matta på väggen också så skär man den med 6cm linjal så man har samma avstånd från väggmattekant till golv i hela badrummet, så skulle jag iaf göra med panelen.
Det du ska tänka på innan du gör det här är att hela badrummet ska enligt reglerna ha tätskikt / matta/målat så att sätta panel direkt på väggen är inte rätt...
 
-Stefan1972: Jo mattan är uppvikt 10 cm. Ja, så gör väl de flesta idag kanske. Men jag tycker det ser för modernt ut, min ambition är att det ska stämma mer med husets ålder (byggt 1895). Det går ju inte riktigt ihop med plastmatta, men det får ju bli en hybrid.
-nino: helt enligt regelboken är det kanske inte , men jag håller mig utanför våtzon 1 och de partier som är i närheten funderar jag på att limma och då skadar man ju inte något tätskikt?
-Andra förslag på hur man gör i övergången mellan sista panelbrädan och plastmattan?
 
S Stefan1972 skrev:
har du inte uppvik på mattan då? Jag hade pärlspont i ett badrum jag gjorde för många år sen och jag slutade bara med pärlsponten en 5cm upp från golvet så pass att det täckte mattkanten. Snedkapade dem lite bara. I ett badrum blir det ju bara konstigt med en sockel.
Håller med ingen golvsockel i badrummet, stanna på uppviket och håll panelen kapad i våg, det ser inte alls konstigt ut när det kommer in övrig inredning och textil etc i rummet.

På köpet så tål golvet/väggen en rejäl blöta vilket en sockel inte gör med tiden.
 
Jag har många olika material i mitt badrum, men tycker att jag fått till en stil som passar ihop med mitt gamla hus. Tätskiktet består av tätskiktsmatta på golv och delvis vägg. På golvet ligger stenmaterial och i dusch/bakom bidé och toa sitter det kakel från golv till tak. Bakom tvättkommod, övriga väggar samt tak/snedtak sitter det dubbelfaspanel. Kommoden är "platsbyggd" med utanpåliggande golvsockel. Denna golvsockel sitter även på samtliga väggar med dubbelfaspanel. Givetvis är golvsockeln anpassad (kluven) så att den sitter i våg och följer golvfallet.

Om jag skulle få vatten på hela golvet så är det värsta som kan hända att jag får byta golvsockeln, men det är inget som hänt på de år jag haft badrummet. Kör på golvsockel röstar jag för :)
 
Tack för det krillek! Så har jag också tänkt, inte så svårt att byta ut sockeln om så skulle behövas. Funderade också på att fästa den ett par mm upp från golvet, då kan det komma rejält med vatten på golvet utan att det nuddar sockeln.
Får förtydliga kanske; jag har alltså inte tänkt ha panelen trären, utan den ska ju målas (med linoljefärg förstås!) och då lär den väl tåla vatten?
 
Visst! Det funkar ju inte i duschen, men om det blir lite skvätt ibland har ju ingen betydelse.
 
Det ser inte konstigt ut att sockeln skiljer någon eller några cm i ena änden till den andra. Sågar den sned gör man med en cirkelsåg till exempel.

Golvsockel i badrum fungerar utmärkt och trä tål vatten vilket förvånar många idag konstigt nog. ;-) Det är inte så att det ruttnar bara för att det kommer vatten på någon gång...Finns ju relativt många träpaneler utomhus och de ruttnar väl inte över en natt när det regnar?

Vi har haft pärlpontspanel och golvsockel i vårt badrum i över 6 år nu och fast det används dagligen är det inga som helst problem och badrummet ser ut som nytt (fast i gammal stil då förstås :) )

Vi har inte pärlspont i duschen, där har vi kakel och ingen golvsockel heller förstås. Bakom handfatet och badkaret har vi dock pärlspont och sockel och det blir inte skadat där heller. Sockeln gör mycket för helheten och vill man få det riktigt bra bör man använda golvsockel. Målar man med linoljefärg håller det många, många år.
 
Tack för input, Sophie! Ert badrum och framförallt hela din blogg har varit en stor inspirations- och kunskapskälla för mig i min ambition att "återställa" huset till dess ursprungliga karaktär.

Det jag nu funderar på är hur det blir just ovanför tvättstället, om det kan bli stående vatten där när man slaskar eller om det rinner ner i de små gliporna mellan varje pärla. Kanske ska man inte montera det dikt an mot väggen utan med någon distans?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.