Äppelträdet är ett Katja som är ca 6 år, en av grenarna ser helt plötsligt ut så här. Vad är det? Kan klippa bort den utan större förlust, men vad kan det vara?
Gren på ett äppelträd med synliga skador och förändrad barktextur omgiven av gröna blad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
BirgitS
Det skulle kunna vara fruktträdskräfta och det är ett svampangrepp. I så fall behöver du ta bort det angripna stället och minst 1 dm nedanför det.

När jag söker efter bilder på fruktträdskräfta så ser de flesta angreppen mycket värre ut än ditt så förhoppningsvis så går trädet att rädda i ditt fall, men du bör läsa på om vad man kan göra för att minska risken för stora problem.
Här är några sidor om det:
http://www.odla.nu/fragor-svar/krafta-i-frukttrad
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1667&artikel=5103777
http://www.spisa.nu/4.19201/varufakta/skador-pa-frukttrad/
 
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
Tack! Ser ju aningen misstänkt ut. Bara klippa då.
 
Japp, ser ut som "kräfta". Klipp bort med marginal.
Jag brukar tvätta sekatören med T-röd för att inte sprida sjukdomar vid beskärning.
 
Grenen borta och destruerad. T-röd är en bra grej ja, bara hoppas det inte blir för mycket av detta även om jag förstår att jag kan vänta mig fler utbrott.
 
Jag har mycket bekymmer med just denna sjukdom. Köpte ett hus där denna smitta redan fanns hos samtliga nio stycken 40-åriga träd på tomten. Innan jag förstod hur lätt den sprider sig, fyndade jag olika sorter äpllen, men framförallt päron och planterade ut. Planterade på minst 10 meters avstånd och i olika lägen på tomten. Alltid spritad sekatör, även med andra buskar och träd. Än håller jag modet uppe hos några av de nyplanterade, men jag har sett tydliga tecken på de som är några år äldre och de yngre tror jag kommer drabbas så småningom.

Om det här är första skadan du ser, så skulle jag hädan efter hålla utkik efter fler defekter. Det är en förrädisk sjukdom och liknelsen mellan kräfta och cancer är alltför tydlig.

Jag kommer i alla fall inte plantera några fler äppel- eller päronträd. De gamla träden producerar ännu en hel del frukt, men de trillar av pinn en efter en. Eftersom det verkar som att svampen kan överleva i jorden (och man därför inte bör plantera där ett smittat träd stått) kommer jag att avstå från de drabbade sorterna helt och plantera annat i min skogsträdgård istället. Ska faktiskt sätta igång med att beskära nu till helgen, det är ju väder för det och det blir en del äpplen i år, trots förutsättningarna. :)
 
Finns träd som är helt eller delvis motståndskraftiga mot trädkräfta. Om man gillar äppelsorterna är det ett hett tips om man ska nyplantera men har sjukdomen i sin trädgård på befintliga träd.

Men även träd som är drabbade kan leva länge. Ta bort de skadade grenarna och sprita verktygen noggrant bara.

Bra tips här: http://www.juniper.se/tradvard/krafta.htm
 
Det vore trevligt om du delade med dig av vilka sorter som är "delvis motståndskraftiga mot trädkräfta". Jag är så luttrad efter mina erfarenheter med denna sjukdom att jag fortfarande inte tror på att nyplantera i närheten av en plats som drabbats av sjukdomen, men att lära sig mer om vad för knep som eventuellt kan komma på fråga, är alltid intressant! :)
 
Keexet Keexet skrev:
Det vore trevligt om du delade med dig av vilka sorter som är "delvis motståndskraftiga mot trädkräfta". Jag är så luttrad efter mina erfarenheter med denna sjukdom att jag fortfarande inte tror på att nyplantera i närheten av en plats som drabbats av sjukdomen, men att lära sig mer om vad för knep som eventuellt kan komma på fråga, är alltid intressant! :)
Det finns vad jag läst mig till inte en exakt vetenskap i området, men försök har visat att Aroma, Filippa och Santana är motståndskraftiga (https://www.jordbruksverket.se/down...86100adef1/1422955964188/Fruktträdskräfta.pdf).

Från den tidigare länken (http://www.juniper.se/tradvard/krafta.htm): "välj inte Åkerö, Transparent Blanche, Ingrid Marie, James Grieve, Spartan, Summered, Gravensteiner eller Cox-sorterna som är de mest kräftbenägna)".

För egen del är det väl Filippaträdet som visat absolut noll tecken på angrepp i trädgården och då finns det träd i närheten som nog nära på kan ses vara bortom räddning (får se vad arboristen säger). Goda äpplen och riklig skörd. Minst 75kg per år ger trädet. Men garantier finns ju aldrig. Men om jag ska ha ett träd och jag vet att det finns skit i närheten, så är det Filippa jag sätter. E-planta såklart.

Men hur nära är "plantera i närheten"? Vår Filippa har väl 20m till närmaste träd som visar tecken på kräfta (eller ja, inte bara tecken utan hela grenar som är totalt angripna).
 
  • Gilla
jaka69
  • Laddar…
Vad är E-planta?
 
G gusvo085 skrev:
Vad är E-planta?
Kvalitetsmärkta plantor/träd/buskar som skall vara virusfria och utvalda för svenskt klimat.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.