Hej

Om man kollar på H+H resp YTONGs dokument för armering av U-balkar över öppningar så är det väldigt stor skillnad tycker jag, är det någon här som kan förklara varför det skiljer så mycket?

Exempel:
H+H http://ipaper.ipapercms.dk/HH/HHSverige/DownloadsSE/HHBalkar/HHUblocket525/

Med 2st 12mm armeringjärn i botten på valfri U-balk kan man i H+H utläsa att lasten vid "Bruksgränstillstånd. Långtidsdeformation. Kvasi-permanent lastkombination. Kryptal = 3" är 9,1kN/m

För i stort sett samma storlek 240x250 balk från YTONGs armeringstabell används 4st 12mm armeringsjärn med byglar men ytong anser då att max last är knappt 5kN/m. se sidan 5 i https://www.xella.se/se/docs/U-BALK_ARMERINGSTABELL.pdf

Vad är det som gör att H+H verkar vara typ dubbelt så tålig trots mindre armering? Eller jämför jag äpplen med päron?
 
H+H har 300mm höga U-block medan Ytong har 250, så det är en faktor
 
Det har du rätt i. H+H betongbalk blir 240 hög medan ytongs endast blir 200mm. Kan det vara hela sanningen? Spontant tycker jag det verkar vara för stor skillnad ändå. Hade H+H med haft överarmering och byglar hade jag kunnat tänka mig att denna skillnaden blev.

Eller påverkar betonghöjden så mycket?
 
J jävla_hus skrev:
Eller påverkar betonghöjden så mycket?
Ja, balkhöjden påverkar mycket.

För att en lägre balk ska få samma hållfasthet som en högre måste den bli mycket bredare än höjdskillnaden om de är av samma material.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.