Hej! Vi är ett par som funderar länge på att bygga ett hus, ju fler hus vi har tittat på ej fallit oss i smaken eller gått alldeles för högt.

Vi har båda fasta jobb, väldigt säkra och god inkomst med inkomst runt 50 000 före skatt däremot ej så mycket sparkapital.

Nämner man ordet "bygga hus" inför bankerna så blir dem väldigt nervösa och nekande.

Vi tänkte höra ifall någon använt Bluestep till bara byggnadskreditivet? Ej till bolån.

Hur gick det sedan när ni förvandlade byggnadskreditivet till bolån hos en annan traditionell bank? Hur mycket högre ränta fick ni tex än andra som fått kreditiv på liknande summa hos en vanlig bank?

Vi hittade för några år sen en tomt på några hektar mark med sjötomt, som vi blev helt förälskade i som såldes. Vi fick reda på att familjen som ägde marken mycket säkert kan tänka sig sälja lite till. Därav vår lilla fundering på att bygga hus.

Vår tanke är att bygga ett 2-plan hus och anlita företag i släkten för att hålla kostnader nere. Vi tänker oss att ett 2-plans hus med sjötomt borde bli värt mer än det byggs för, för att sedan gå till en traditionell bank och förvandla kreditivet till ett bolån.

Då sommarstugor på 50kvm just nu säljs för minst 1,2 miljoner med mindre tomt, ingen sjötomt. Priserna går bara upp och det är ett eftertraktat lugn och naturskönt område

Givetvis förstår man ju att huset skall och måste bli värt mer än vad det är byggt för, vem kan man kolla med ifall vad den person tror huset kan bli värt färdigbyggt? Mäklare? Värderingsman?

Lite frågor som säkert hamnade lite överallt.
 
Redigerat:
Nekar bankerna redan innan så kanske det blir svårt att lägga lånen hos dem sedan?

Edit: Är du säker på att det finns byggnadskreditiv hos Bluestep?

I all välmening.
 
Redigerat:
Det är inte bolån dem nekar utan byggnadskreditiv.

Ja enligt deras hemsida så erbjuder dem det.
 
Men, om en bank nekar byggkreditiv, så är en vanlig orsak att det är svårt att få ett bygge att "gå ihop" i det område som gäller.

Om du bygger på en plats där skapliga hus går att köpa för betydligt lägre pris än byggkostnaden för ett nytt hus, då kommer det inte att gå att få det nybyggda huset värderat till ens i närheten av vad det kostade att bygga.

Och därmed finns det inte säkerhet för ett lån.
 
  • Gilla
Hullefar
  • Laddar…
Bluestep är ju främst "bra" om banken inte vill låna ut till just dig, ex. osäker inkomst eller tidigare kreditanmärkningar.
 
Tjänar ni 50.000 kr tillsammans före skatt så tycker nog inte banken att det är speciellt hög inkomst i dagens läge och med dagens tomt- och byggkostnader.

Tjänar ni 50.000 kr var före skatt undrar nog banken varför ni inte har något sparkapital.
 
  • Gilla
[SH]
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.