Hej!

Vi köpte hus för 4 år sedan där förra ägaren har putsat tegelhuset med samma puts hela vägen ner till marken, alltså över källardelen/sockeln. När vi nu skulle anlita hjälp för att lägga ny gräsmatta säger trädgårdsfirman att först måste vi göra färdigt putsen, att det måste finnas något som skyddar mot att fukt går upp genom putsen (och inte längre fram orsakar sprickor i hela fasaden). Vi kontaktade en murare som varit och tittat och säger att han inte vill göra jobbet, han vet inte hur och att det är helt felgjort.

Finns det någon här som vet vilka alternativen är? Jag har inte sett på så många andra hus att just samma puts som sitter på väggen är neddragen hela vägen till marken, så jag undrar om detta överhuvudtaget är ett vedertaget arbetssätt, och om det i så fall är det, hur avslutar man putsen längst ner mot marken så att den inte drar upp fukt? Hus där sockeln syns och oftast är indragen i förhållande till resten av fasaden är ju också putsade, men jag förstår nästan att det måste finnas någon fuktspärr mellan denna puts och övrig fasadputs, eller hur funkar det?
 
  • Vitputsad husvägg med puts ända ner till marken och ett röd fönsterkarm.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Gräv en kanal på 10-20 cm bred mellan jord och husvägg, en spade djup kanske, fyll din ränna med lecakulor eller grus. Bör funka
 
I Martenw skrev:
Gräv en kanal på 10-20 cm bred mellan jord och husvägg, en spade djup kanske, fyll din ränna med lecakulor eller grus. Bör funka
Hej! Tack för svaret! Ok, så du tänker att det gör inget om putsen går ner bakom leca och grus så länge den är avskild från jord och växtlighet? Vet du om det är vanligt att man gör så här?
 
Du kan gräva djupare och bredare , men för att få det torrt med minimal insats behöver du inte mer.
 
I Martenw skrev:
Du kan gräva djupare och bredare , men för att få det torrt med minimal insats behöver du inte mer.
OK, stort tack! =)
 
Låter vettigt att som Martenw skriver, fixa en form av dränering med kapillärbrytande lager hindrar putsen från att suga vatten. Beror ju också lite på vad man använt för puts - ju mer cementinbladning desto mindre suger den. Om det är B-bruk är det ju mindre kalk/mer cement än C etc. Man kanske använt ett hårdare bruk hela vägen upp? I det här fallet föredrar man ju om de använt för mjukt nertill, över betongsockeln. Då är det värsta som kan hända att man får knacka ner putsen på sockeln och köra hårdare bruk just där.

Knacka av en bit o kolla hur mörk/ljus och hård/porös den är. Det ger en fingervisning.
 
K
Till socklar brukar man ju använda Putsbruk A, den är OK att gå under mark med.
Det är ju omöjligt baserat på bilder att avgöra vad det är för bruk, däremot så kan du om ids, knacka loss en bit och ta med till en Weber ÅF och be dom skicka in på analys för några hundralappar. Då får du veta på riktigt vad du har för puts att göra med.
 
Stort tack till er som svarat! Vi hade en annan murare här idag som inte alls verkade bekymrad över hur det såg ut. Han menade också att så länge man har singel och stenar närmast putsen så är det inga problem. Han visade att bakom den vitfärgade pusten sitter en annan hårdare puts som går längre ner.

Trevlig kväll!
 
Men dåså, mjukare bruk på hårdare, precis som det ska. Lite ovanligt bara att dra ner fasadputsen så långt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.