Har planerat börja bygga till våren 2019 bara kommunen släpper sina tomter som planerat i det område vi vill till.

Har huset i princip färdigt vad det gäller planlösning och fasad och så beroende på hur tomterna ser ut.

Nu till frågan om vilket som blir billigast i ett nybygge. Tak på övervåning som är öppet upp i nock eller inte?

För estetiken vill vi helst ha öppet i nock på övervåning med 2,60 i takhöjd på bottenplan. Stort och luftigt ska det vara. Är det ett större jobb att lägga tak upp i nock? Hur stor kan den extra kostnaden bli då?
 
Billigast blir det säkert med en taklösning på övervåningen som inte går upp i nock, eftersom det är en mindre mängd yta som skall isoleras och ges ytskikt. Däremot är det ingen tvekan om att det är trevligare att ha öppet till nock. Känslan av rymd är värd mycket. Att ha öppet till nock innebär dock en del konstruktiva utmaningar, särskilt om spännvidden på takstolarna (husets bredd alltså) är stor. Det har också betydelse var i landet ni skall bygga eftersom snölasten varierar mellan ca 100 kg till 500 kg per kvm. Om ni kan tänka er synliga horisontella stålstänger uppe i taket (som ersättning för s.k. hanbjälkar) förenklar det betydligt. Vid 30 graders taklutning blir merkostnaden för det material som åtgår för isolering och takpanel mm ca 15 %. Något enkelt svar på hela frågeställningen går inte att ge utan att förutsättningarna preciserats mer.
 
Tack för hjälpen. Jo förutsättningarna kan i nuläget knappt preciseras mer. Tänkte mest vilka alternativ man ska bolla med. Samtidigt som det givetvis är en kostnadsfråga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.