kimf
Vi flyttade från lägenhet till villa (dödsbo). Barnen till de avlidna som sålde huset skulle slänga väldigt mycket och frågade om vi ville behålla en del grejer. Som t ex en del trädgårdsredskap, stege, viss inredning som inte var fast, ett nytt staket (omålade men färdigsågade reglar och plank) som ej blivit uppsatt, med mera.

Mest gamla grejer, och var aldrig tal om betalning. Vi tackade ja och tänkte att vi slänger det vi inte ska ha bara, nu i efterhand har vi haft jättemycket nytta av det mesta. Så var mycket tacksamt.

Annars förväntar jag mig inte att något ska vara kvar, snarare att jag hade blivit positivist överraskad om det satt några glödlampor i hallen, toan och vardagsrum kanske, lika så andra smågrejer som ovan, typ trädgårdsredskap erbjuds följa med huset.

Självklart genom en dialog mellan säljare och köpare, då köparen kanske redan har allt dem behöver, då ska ju skiten ut. Då räcker det med några glödlampor om man vill vara lite snäll
 
Jag tycker det är bara att komma överens mellan köparen och säljaren. Normalt ska huset vara tomt och flyttstädat.
Jag köpte ett hus en gång och för att få det erbjöd jag säljaren att jag kunde ta och tömma och städa ut men det gör jag inte om. Han plockade naturligtvist ut det användbara och fina och jag satt med skiten.
Nästa huset ska vara tomt och rent när vi flyttar in, och sedan har man ju alltid med sig en röd kartong med toapapper, kaffemaskin, två lampor och whiskey för första dagen.
 
Köpte hus med en jättestor jordhög bakom verkstaden vilket var bra. När jag behövde lite jord ett par år senare så upptäckte vi att det var en jättehög med blåbetong, cement, tegel och vanlig betong totalt minst 10 kubik. Med ca 20 cm jord ovanpå. Vart många vändor till tippen men en vanlig bilkärra. Riktigt surt.
 
Det beror väl på i vilken situation säljaren befinner sig i.
En del inredning skall ju lämnas som betraktas som fast inredning och får bara tas med om det särskilt stipuleras i köpekontraktet.

Men övrigt beror väl på om säljaren t.ex flyttar till lägenhet.
Har väl knappast nytta av skottkärra gräsklippare och andra trädgårdsrelaterade redskap där.:rolleyes:
Flyttar han till annan villa så är det väl inte konstigt att ta med sig rubbet?
 
R Rosten1000 skrev:
Köpte hus med en jättestor jordhög bakom verkstaden vilket var bra. När jag behövde lite jord ett par år senare så upptäckte vi att det var en jättehög med blåbetong, cement, tegel och vanlig betong totalt minst 10 kubik. Med ca 20 cm jord ovanpå. Vart många vändor till tippen men en vanlig bilkärra. Riktigt surt.
Hade nästan liknande i det här huset. Säljaren lämnade efter sig "bra att ha"-virke på garagetakets vind. Åtkomst via liten lucka uppe på gaveln. När jag väl skulle upp och reda lite i det upptäckte jag att allt material nästan uteslutande bestod av gammalt rivet 50-talskök. Dvs sönderbrutna spånskivor, gamla rostiga järnrör och målad spontad panel. 90% åkte till tippen, 9% in i kaminen och 1% gick att spara.

Men jag är förundrad över att man en gång i tiden tyckte det var vettigare att släpa upp all skit för en stege och in på taket än att köra det till tippen (eller bara lägga det i en hög i garaget).
 
,an får göra upp det med köparen (el säljaren) vissa är intresserade av saker, andra inte..

När vi sålde vårt förra hus visste vi att de var förstagångsköpare och tänkte således att de inte hade gräsklippare kratta osv (när de kom från lgh). Vi frågade om de var intresserade av att vi lämnade några sådana saker (kostnadsfritt). Det var de..

Dock ska man passa sig för att lämna sådant som inte efterfrågats.. det kan bli dyrt! De har rätt att anlita någon att forsla bort kvarlämnade saker, på säljarens bekostnad!

Det finns människor till allt! Vi lät köparna till ett annat hus komma in tidigare för att riva ut källaren.. de lämnade fönster öppna,mlamporna tända osv.. Och de krävde spotless städning tills de skulle flytta in - trots att de rev allt själva.. på vår bekostnad. Då vågade vi inte (vi ville inte och mäklaren tyckte vi gjorde rätt..för han litade inte på dem heller) lämna byggmaterialet kvar som de skulle ha fått kostnadsfritt (platonmatta, spånskivor osv) - för de hade ju rätt att forsla bort även det på VÅR bekostnad!

När vi köpte vårt nuvarande hus så ville säljaren att vi skulle köpa allt.. alla möbler osv. Men vi hade ett stort bohag redan så tyvärr kunde vi inte tillgodose det.. men vi gav ett bud på allt i uthusen/ladorna (ekvirke, åkgräsklippare, ved, trimmer, byggställningar, isolering, fönster, verktyg osv) och köpte det med huset. Perfekt! Fick lite sopor med på köpet..(de fick lämna allt de inte ville ha) men det va helt ok med oss - dock kan det bli jobbigt om vi säljer nån gång haha

Dock tog de med allt annat nitiskt trots att vissa saker skulle ha stannat! Men vi tror de anlitade ett företag som plockade ut allt.. (De bodde inte själva här då).
 
Själv har jag aldrig flyttat..... men sådär spontant skulle jag ta allt som kan komma till nytta men som inte direkt hör till huset. Göra en liten utgallring och kasta bort litet skräp och behålla resten.
Man skulle ju vara alldeles hjälplös att flytta in i ett hus och inte ha någonting med sig. Bra grejor kostar mycket pengar och är svåra att få tag på..... och sådant som har fungerat någon eller några årtionden eller rentav några generationer skall väl göra det i fortsättningen också.
 
Hemmakatten
Vi har lämnat de vanligaste sakerna (inklusive fastmonterad hatthylla som enligt lag är fastighetstillbehör) såsom en taklampa i köket, lampor i downlights, toarulle och en handhandduk i badrummet, hushållsrulle och belysning i tak och under överskåp i köket samt en flaska vin på köksbänken. Alltid anlitat professionella städfirmor för flyttstädningen. Inte lämnat gammalt mög i friggeboden. Alla våra köpare har varit nöjda, inga klagomål.
 
  • Gilla
findus42
  • Laddar…
Min dotter flyttade från sin folkhögskola i förrgår. Hon lämnade kvar sin mountainbike...
Själv har jag lämnat kvar ett rör för aktivt kol monterat i en garderob.
 
  • Gilla
HElgEe och 1 till
  • Laddar…
Vi lämnade massor som vi samlat på oss under 40 år. Vedkorg med tillbehör till kaminen, mangel, hyllor med skenor i arbetsrum, alla fasta armaturer, naturligtvis stora väggspeglar speglar i hall och badrum, förrådshyllor i matkällare och förråd samt kroklist i badrum inkl lång vägghylla runt vägg ovan tvättställ.
Hyllor och skåp i garage/förråd, arbetsbänk, verktygshylla. Kompressor och svarv samt trädgårdsmöbler, plåt-klädskåp i förråd inkl arbetsbänk i arbetsrum (garage). Kompressor (120 l) samt svarv med tillbehör och trädgårdsmöbler fick övertas för en mindre summa, Naturligtvis lämnade vi gräsklippare, trädgårdstillbehör, skottkärra, slang mm samt stege som skall finnas. Altanmarkis typ stor lämnades förstås.
De som av snikenhet demonterar alla fasta armaturer, gardinhållare, fasta lysrör etc har jag väldigt svårt för. Flyttar man till en annan villa t ex så antar jag att de vanliga prylarna finns kvar där.
 
  • Gilla
jocke31 och 1 till
  • Laddar…
En flaska vin inkl 2 glas på diskbänken med ett välkomstkort ... när man nu sålt ett hus för ett par miljoner ...

Inneliggande värmelager för den första vintern - olja för 12 år sedan och enligt gammal tradition. Inte lika vanligt numera men skulle jag sälja idag skulle jag göra samma sak igen, men då med pellets.

Toapapper, en rulle hushållspapper och enkla takarmaturer med fungerande glödlampor är också något som underlättar för för de nyinflyttande. Fasta rullgardiner - om de vill ha.
 
Mikael_L
Tänk om det är nykterister eller numera nyktra alkohollister som flyttar in då?

Kanske blir lite tokigt då ... ;)

Men fin gest annars, till andra andra slags köpare.
Toapapper var en bra sak att tänka på.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
useless useless skrev:
Vi fick överta ett 40-tal kyrkbänkar... :rolleyes:
Och en nästan ny Klippo, en skottkärra några spadar och krattor och annat användbart.

I huset vi sålde lämnade jag en extra elpanna att ta reservdelar ifrån vid behov och en halvdålig trädgårdsmöbel. Annars tog vi med allt inklusive gardinstänger och rullgardiner.

Dom vi köpte huset av flyttade till lägenhet och dom som köpte vårat gamla hus flyttade från lägenhet.
Är inte gardinstänger och rullgardiner alltid var fastskruvade och räknas därmed som fasta installationer? Jag skulle tycka det var skitskumt om säljaren tog med sig det.

Samma sak med vissa lamparmaturer, typ lysrör a la industrilokal, som sitter i många garage, såna där små glober som förr var vanliga i lilla toan, flertalet utomhuslampor o.s.v.
 
När vi tog över huset var det samma ägare sen 50 år, mycket 40 o 50 talsmöbler. Allt var välskött och frächt, garaget var det lite mer blandad kompott i. Vi sa åt säljarna att de kunde lämna allt de inte ville ha, blev ett par varv till tippen men också en hel del bra möbler som bäddsoffa och fotöljer till gästrummet samt en massa bra virke och verktyg i garaget. När det är flyttdags så kommer garaget säljas av separat då mycket har investerats i pelarlyft, arbetsbänkar pallställ osv
 
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
När jag köpte det huset jag nu bor i, så hade inte ägarna bott här på ett år, och när jag kikade så var i stort sätt allt kvar. Såg ut som dom bara hade gått ut dörren och inte kommit tillbaks..
Gammal och sjuk som gubben var så sa jag att han kunde lämna allt om han ville, så skulle jag slänga vad jag inte behövde.
740'n fick jag ge 1500 extra för, men dom 2 andra bilarna ingick.
Kastruller, bestick, glas, porslin, byråer, 6 sängar, fler soffaer, bilder, gardiner, gräsklippare X2, gammal motorsåg, 40 st däck på fälg, full garage med verktyg och oljer, 1 tunna med eldnings olja, ++++
Men det var mycket skit med huset som var tvungen att få åtgärdat med en gång, så det kostade att få det upp och vara säkert. Så allt som blev kvar efter den andra är nu ett år efter fortfarande inte släng allt ting. Men vissa saker har jag såld till loppis. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.