Det tycks ha blivit allmänt accepterat att hussvampen behöver kalk för att kunna växa. Googlar man så säger alla så. Men är det sant? Är det inte bara en myt? Det påstås att kalken behövs för att neutralisera den oxalsyra som svampen bildar. Men svampen behöver ju järn och oxalsyra för sitt icke-enzymatiska system för tränedbrytning. Dessutom kan svampen göra sig av med överskott av oxalsyra genom att omvandla den till koldioxid. Jag har svårt att se hur svampen neutraliserar en syra med kalk som befinner sig på 5-10 meters avstånd. Murverk, som ju innehåller kalk, fungerar troligen mera som en fuktkälla. Finns det någon som vetenskapligt kunnat bevisa att hussvampen behöver kalk?
 
Claes Sörmland
Jag kollade den vetenskapliga litteraturen på området. Källan tycks vara J Bech-Andersen 1985:
http://www.irg-wp.com/irgdocs/details.php?89494964-8639-4bd0-a405-a0cf578b8874

Tydligen kommer modellen om kalkens gynnande av hussvampen från (1) observationen att hussvampen ofta växer nära kalk i byggnader och (2) att den utsöndrar oxalat som fäller med kalciumjoner från kalken i form av kalciumoxalatkristaller. Senare studier på 90-talet visade att (3) svampen odlas i laboratorier så är den kalkgynnad i vissa syntetiska växtmedier: https://www.degruyter.com/view/j/hfsg.1996.50.issue-1/hfsg.1996.50.1.3/hfsg.1996.50.1.3.xml
Förklaringen skulle enligt resonemanget vara att svampen producerar stora mängder oxalsyra och försurar sin miljö för mycket för sitt eget välbefinnande och kalciumjonerna neutraliserar syran genom att fälla som kalciumoxalat.

Så lite svajig orsak-verkan i modellen skulle jag säga. Det kan ju lika gärna vara så att eftersom svampen bara kan börja växa i slutna utrymmen där rätt fukthalt uppstår så kommer den med automatik att etablera sig närheten av puts och betong som ligger an trä. Puts och betong drar ju upp fukt likt en veke från marken. Kalciumoxalatutfällningarna är då enligt detta resonemang utan funktion och bara en biprodukt.
 
Vill man ta reda på vad som gäller så är det väl bara att odla svampen i en garanterat kalkfri miljö. Klarar den det så behöver den uppenbarligen inte kalk för att leva.
Så den som har tillgång till ett laboratorium kan provodla. :)
 
Claes Sörmland
Alla celler behöver lite kalcium. Kalk är inget krav och inte heller för hussvampen.
 
  • Gilla
Therese Lifbom
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.