J
Hej

Jag behöver tips på snygga downlights till badrum. De skall köra LED-lampor och ha rätt kapslingsklass (antar IP44?). Önskar ljus som motsvarar halogen i ton.



Mvh
 
Redigerat:
J
Då borde jag klara mig med IP X4
 
Över 225 finns räcker de med ip 21 men tänk på att de är krav på Jfb i badrum.
 
J
Badrummet har JFB. Menar du takhöjd över 225?
 
Jupp
 
Så länge takhöjden är över 225cm så funkar det bra med vilken ip-klass som helst. Om du driver dom med separat drivdon (och inte 230V fram till varje spot), vilket du bör göra, så är det dessutom helt ofarligt i praktiken även om du skulle bada med spottarna i badkaret (dom lär dock gå sönder då), SELV kallas det tror jag.

Jag rekommenderade igår i en annan tråd (i belysningsdelen) de jag själv har satt, mycket nöjd med ljustemperatur, ljusstyrka och finish. Det är dessa. Ser ut såhär i mitt badrum:
badrum-15.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
J
Tack vectrex. Vad har du för avstånd på lamporna från vägg, och cc-mellan de två raderna man ser i bild, höger o vänster?. Mycket snyggt.
 
Jag är inte hemma nu så jag kan mäta, men jag tror jag minns.

Rummet är 3,40 x 1,60. Jag har 8 spottar i 2 rader och sen ytterligare 1 spot mitt emellan raderna över badkaret (ville ha lite extra ljus där).

Fördelade lamporna jämt över rummet, alltså 160cm / 4 = 40cm. Alltså sitter raderna 40 cm ut från respektive vägg och extra-spotten över badkaret sitter 80 cm från båda väggarna.

Gjorde likadant på andra ledden tror jag
 
Så om man har en takhöjd på 230 cm går det att lägga vanliga spottar över dusch och badkar. Spottar som inte är lämpade för badrum?
 
Nej, badrumsreglerna säger att det är oklassat område över 225 cm fast endast om duschhuvudet sitter lägre. Sitter duschhuvudet högre så blir det styrande.

Och oklassat område tillåter inte IP21 eller spottar icke lämpliga för badrum. Man ska använda de spottar som klarar av denna omgivning, dvs man behöver bedöma hur vått det är då oklassat område inte innebär att det är torrt, bara att badrumsreglerna slutar där.
 
Vad händer om de inte är klassade för badrum? Slutar de bara att fungera och alla slocknar eller blir de kortslutning och världen går under?
 
Vad händer om man häller vatten i en brödrost? I bästa fall händer ingenting mer än att spotten går sönder pga att fukt trängt in i den. I värsta fall, om det handlar om 230 V eller halogen, är att krypströmmar uppstår som kan leda till brand.
 
Jag har ingen anning faktist, Vad händer om man häller vatten i en brödrost?

En led lampa är 230v eller? För jag har 6 st över, och de är exakt 6 hål i taket i badrummet, men de bättre att köpa spottar som är för badrum?
Måste man ha det i alla hål i mitt avlånga badrum eller bara de två hålen ovanför mitt badkar?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.