Förra året köpte vi en fastighet i ett villaområde där vi visste att det fanns planer på att bygga om en skola på grannfastigheten till bostäder. Ärendet var då överklagat men har nu gått vidare. På kommunens hemsida står följande: "Bostäder AB har fått i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att planera för bostadsbyggnation på fastigheten. Syftet med detaljplanen är att ändra från allmänt ändamål till bostadsändamål på fastigheten.

Kommunfullmäktige antog den 31 mars 2016 detaljplanen. Beslutet om planens antagande överklagades (länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen) men överklagan avslogs. Beslutet vann laga kraft den 17 mars 2017. "

Ringde och pratade med ansvarig på kommunen men hon hade knappt någon info att ge mer än att de väntade på att få in en rivningsansökan. Ang. nya byggnaden så visste hon att de inte fick bygga högre än befintlig byggnad, bebygga 75% av tomten och att de måste bygga parkeringsplatser. Det var allt.
Vi är egentligen inte emot att det byggs lägenheter, det behövs, däremot är vi inte så sugna på att förlora all sol, få 17 balkonger som vetter mot vår trädgård eller ha konstant buller och oväsen från 10 meters håll i ett par år.

Några frågor:
1. Beviljar kommunen verkligen rivningstillstånd inom detaljplanerat område utan koll på vad som kommer byggas i stället?

2. Vad har man för möjlighet att få dem att sätta upp ett bullerplank under rivning och byggnadsarbeten? Fastighetens som rivs ligger 10 meter från vår trädgård/uteplats.

3. Vad kan man mer ha rätt till/kräva när det kommer byggas lägenheter så nära inpå tomtgräns? Insynsskydd i form av plank?

4. Finns det något mer man allmänt bör kolla upp i vår situation? Alla tips och råd är välkomna.
Tack på förhand!
//J.A
 
1. Ja, självklart, Detaljplanen säger vad som får byggas.

2. Finns bestämmelser i miljöbalken som säger hur mycket det får bullra. Plank hjälper nästa exakt 0 så nära. Dagtid så kommer det bullra och det får dom. Tyvärr börjar dagtid 07.00

3. Kan inte kräva mer än att detaljplan följs.

4. Be att få detaljplan. Av det lilla du skriver så verkar det bli många lägenheter, men inte högre än dagens byggnad.
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Gissar att det är planen enligt nedan:
Detaljplan med bebyggelseprocent och nockhöjd indikerad för område B, utan prickade/korsade ytor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Dvs 35% av fastighetsytan får bebyggas och det inom område B, som inte är prickat/korsat.
Nockhöjd 10,5m

1. Ja, rivningslov är en sak. Sen vad som ska byggas är en annan sak (bygglov)

2. NFS 2004:15 styr avseende buller. Det är Miljö/Hälsa/Miljöförvaltningen i kommunen som är tillsynsmyndighet i frågan.

3. Enligt ovan. Se även planbeskrivning av vad man har "tänkt" under planarbetet att genomföra. Ej skrivet i sten dock, plankartan är det enda juridiska. Så länge bygglovet följer detaljplanen blir det inget grannhörande

4. Försöka ta kontakt med fastighetsägaren och berätta att ni är lite oroliga, försök att få en dialog utan att få till en dålig stämning. Är man konstruktiv i dialogen och inte driver för mycket pengar brukar det vara bra väg.
 
  • Gilla
EI30-SaC
  • Laddar…
O
Se till att få tag på hela DP där står det mesta matnyttiga gällande vad som får byggas och inte. En karta visar bara var man får bygga så följ Karl P´s råd och få fatt på hela.
Som sagt, de måste hålla sig inom de gränser som DP satt. De får sätta alla balkonger mot din sida om de vill. Din utsikt är ingen rättighet.
 
BirgitS
Detaljplanen bestämmer vilka gränser för bygget som gäller, typ höjd, var på tomten det är förbjudet att bygga osv. men den tar inte upp exakt placering av hus, om det ska vara en eller flera huskroppar etc. utan det får den som bygger bestämma och skriver det i bygglovshandlingen som sen kommunen ska godkänna. Om er fastighet gränsar direkt till den före detta skol-fastigheten kommer ni att få lämna in synpunkter på bygglovet till kommunen (dock är det synpunkter och inget som kommunen måste följa om de tycker att annat är viktigare).
 
Om nybygget följer detaljplanen helt, så kommer grannar inte att anmodas lämna synpunkter innan beslutet tas. Men grannar kan överklaga efter att beslutet är taget.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.