Andy78 skrev:
Vad syftar du på när du skriver att man "ligger ute med pengarna i 2-3år"?
Du ligger inte ute med pengarna, för du betalar inte förrän på tillträdesdagen. Du är dock bunden. Men anta att marknaden vänder under de här två åren. På tillträdesdagen får du fortfarande betala 2,5 milj. Men du kan inte hoppas att kunna sälja bostadsrätten för mer än en miljon. Och det går inte och komma och ångra sig då, det fasta budet gäller.
 
H
Andy78 skrev:
Det pratas väldigt mycket om amorteringskrav för att minska skuldbördan.
Samtidigt som man från statligt håll tillåter spekulation med bostadsrätter, att vanliga människor får köpa lägenheter till dyrare försäljningspris innan de ens är fädigbyggda kommer knappast minska invånarnas skulder.
Vem bygger man för, byggs det för att folk ska bedriva näringsverksamhet som privatperson eller byggs det för att människor ska ha någonstans att bo?

Vet en förening som hade som regel, man fick inte sälja dyrare innan tillträde, det var en familj som skilde sig och de fick sälja innan dock till samma pris, vilket är sunt.
Om man pratar om risker så borde det i å fall vara reglerat att man måste tillträda bostaden innan man säljer.
Idag kan du i stort sett köpa en bostad med endast handpenningen utan att blanda in banken, dock inget jag skulle göra.

Var en artikel om att skattemyndigheten har börjat granska, inte alls ovanligt att samma personer bokar upp sig på flera projekt 2-3 bostäder per år.

Men det är bara en tidsfråga innan det slår bakut, några kommer att stå där med osålda lägenheter, som säker kommer hyras ut utan föreningars vetskap.
Det är nämligen rätt vanligt att en lägenhet köps , någon annan flyttar in som hyr den i andra hand 1-2 år sedan säljs bostaden.
Du måste ju förstå vilket sjukt tillvägagångssätt du förespråkar.
Som aldrig skulle funka.

Då hade ju alla som köpt en nybyggd lägenhet gått men förlust om man inte väljer att bo där en viss tid.
Och när ska vi dra gränsen för hur många dagar man måste bo i lägenheten för att man ska få sälja med vinst, 2 dagar eller 40 dagar??

Man ska alltså köpa en lägenhet ca 2-3 år innan inflytt med en stor risk och inte få något för de?
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben
  • Laddar…
Robert63 skrev:
Nu är det ju inte "rätt omgående" det handlar om. Sosse.
Inte rätt omgående? Vad handlar det om då?

Sosse?
 
hul skrev:
Du måste ju förstå vilket sjukt tillvägagångssätt du förespråkar.
Som aldrig skulle funka.

Då hade ju alla som köpt en nybyggd lägenhet gått men förlust om man inte väljer att bo där en viss tid.
Och när ska vi dra gränsen för hur många dagar man måste bo i lägenheten för att man ska få sälja med vinst, 2 dagar eller 40 dagar??

Man ska alltså köpa en lägenhet ca 2-3 år innan inflytt med en stor risk och inte få något för de?
Vad är det som är sjukt med det tillvägagångssätt? Det är väl ett ypperligt sätt att bli av med folk som enbart köper bostäder i ren spekulation, fast att man inte får det, som trissar upp priserna. Vilket är en anledning till varför vi har ett sådant kreditberg som kan leda till något obehagligt.
 
Exempelvis JM startar normalt sina byggen vid 50 % teckningsgrad. Att förbjuda eller hindra sådan här spekulation skulle leda till färre byggda lägenheter, med än högre priser som effekt.

Det enda man skulle vinna är alltså att slippa se att någon gör en stor vinst på sin spekulation medan färre lägenheter skulle byggas. Det gäller att tänka såväl på "det som syns och det som inte syns", som Frédéric Bastiat konstaterade redan i början av 1800-talet.

Men visst är bostadsmarknaden sjuk, fast orsakerna till det ligger nog snarare i för mycket reglering än för lite.
 
  • Gilla
b_hasse
  • Laddar…
En sådan regel fungerar egentligen inte. Om du väl har beviljats medlemskap i föreningen, då kan föreningen inte ha regler som begränsar din rätt att sälja bostadsrätten. Det är en av grundbultarna i bostadsrättslagen.

Men det går att förhindra affärer som sker innan köparen har beviljats medlemskap i föreningen. I princip den enda situationen där en medlem kan nekas medlemskap, är om man köper en bostadsrätt där man inte har för avsikt att bosätta sig. Och om du inte är medlem så kan du heller inte sälja bostadsrätten, utan då skall ditt köp gå tillbaka när du nekas medlemskap. Och föreningen kan välja att bedöma medlemskapsansökan till typ dagen före tillträde.

Men det går inte att ha en regel om att du måste bo i ex. minst 6 månader innan du får sälja fritt till marknadspris.
 
H
Sharkbait skrev:
Vad är det som är sjukt med det tillvägagångssätt? Det är väl ett ypperligt sätt att bli av med folk som enbart köper bostäder i ren spekulation, fast att man inte får det, som trissar upp priserna. Vilket är en anledning till varför vi har ett sådant kreditberg som kan leda till något obehagligt.
Men de måste du väl ändå förstå själv eller?

En person som tar en så pass stor risk i 2-3 år ska ju självklart ha betalt för de.
annars skulle ju ingen köpa nybyggnation.

De sättet du förespråkar förlorar man 2-3 års värdeökning direkt när man köpt en nyproduktionen.
 
Jag håller med om att det är oroande att relativt många numera köper både bostadsrätter och villor i rent spekulationssyfte. Bortsett från att det hjälper till att driva upp priserna ytterligare, så skapar det en instabilitet på marknaden.

OM vi får en nedgång på bostadsmarknaden, kan triggas av en lågkonjunktur med högre arbetslöshet. Då kommer ett fåtal boende att tvingas sälja, de har inte råd. Det gör att priserna sjunker något, utbudet ökar lite, köparna har inte råd att betala "fullt pris". De sjunkande priserna gör att många som bor i sina bostäder väljer att bo kvar, inte flytta vidare till nästa boendeform. Det kan vara unga familjer som egentligen vill köpa ngt. större, eller äldre par som vill flytta till ngt. mindre. Många av dessa kommer att välja att bo kvar ett tag till, om priserna har gått ned lite, det normala utbudet minskar.

Det skapar en balans på marknaden fast på en lite lägre nivå. De som MÅSTE sälja får göra det till en måttlig förlust.

Men, om vi tänker oss att 10% av bostäderna ägs av människor som bara äger bostaden som en investering. De har hoppats på ständig prisuppgång. När priserna vänder nedåt, och det ser ut att pågå ett tag. Då kommer den här gruppen att sälja bums. Vi riskerar att vid en liten nedgång i priserna, så ökar utbudet dramatiskt, istället för den normala situationen att det "normala" utbudet minskar vid en nedgång. Dessa spekulationsbostäder kan då skapa en kraftig nedgångs-spiral, vilket i sin tur kan skapa en ny finanskris, de som tvingas sälja sitt faktiska boende tvingas sälja till brakförlust, bankerna får problem osv.
 
  • Gilla
kanonkula och 1 till
  • Laddar…
M
Sharkbait skrev:
Fastighetsbolag som blomstrar? Vad har det med att privatpersoner som köper hus, radhus eller bostadsrätt kan sälja utan att flytta in och sedan tjäna grova pengar på det?

I detta exempel så kommer ev någon tjäna 32% = 800k minus skatt på något som kostade 2,5 miljoner (fastpris). Har man till kontantinsatsen och "klarar" av månadskostnaden så är det en extremt bra avkastning för att sälja omgående som denna person gör. Betala tillbaka de "lånade" 2,5 miljoner (-kontantinsats) till banken och sedan fylla på med 800k (-skatt) på kontot.
Det var ju väldans vad du är avundsjuk! Affären är faktiskt ännu bättre då den som bokat lägenheten inte behöver låna några 2.5M de betalas först vid tillträde. Var en snyftartikel i Sydsvenskan om en sådan här klippare under finanskrisen, de fick inte sålt sin befintliga lägenhet för vad de trodde den var värd och hade inte råd att lösa ut den nya då banken inte ville ge lån och först då läste de kontraktet på den nya lägenheten, där det stod att om man inte fullföljde kontraktet så var man tvungen att ersätta extra mäklarkostnader såväl som lägre försäljningspris jämfört med vad man tecknat sig för. Totalt flera 100k i förlust och ingen ny lägenhet! Det var väldigt synd om dessa människor enligt reportern :)

Borde det inte svida inombords när man får reda på att bostaden man har köpt kostade enbart 2,5 miljoner (fastpris) och den som säljer aldrig har bott i bostaden utan "enbart" cashar in 800k +/- och det "nya" priset är 3,3 miljoner +/-.....
Så det viktiga är inte vad man betalar för en sak utan hur mycket den som säljer den kan tänkas ha tjänat? Är du vänsterpartist eller?
 
H
bostadsbristen beror inte på att några fåtal köper lägenheter i spekulationssyfte inte ens i närheten.
inte ens i närheten, de beror på andra saker.

Men framförallt snedvriden politik och man väljer behålla allmännyttan som den har sett ut sedan 60-talet.
Världen ändras de måste bostadsmarknaden också göras och fler bostadsformer måste fram och befintliga justeras avvsevärt.

Sedan för att få bort inlåsningseffekten så finns de ganska enkla metoder för att få bort den.
ta bort ränteavdraget, inför fastighetsskatt och minska flyttskatten.
 
D
Skulle det byggas mer om man inte får göra vinst? Har för mig att byggbolagen behöver ha sålt en vis procent av de framtida boendet för att få lån från banken. Sedan finns nog företag som kan ta sig runt det.

Som det nämns tidigare så borde det ju vara självklart att om man ska köpa något, få tillträde snarast eller köpa och vänta så borde ju det finnas en anledning för man ska vänta.

Tycker själv inte det är det största problemet folk gör vinst på detta sätet. Men efter det varit en del artiklar och liknande så är nog inte lika enkelt nu som för. Då fler får upp ögonen för detta så svårare hitta eller snarare mer konkurrens.

Det känns väl mindre bra när man hör att folk som tjänar pengar på hyreskontrakt. Vet inte hur det stämmer men hört att det kan kosta 100'000 för förstahandskontrakt i Stockholm.
Men även fastighetsbolag som gör stora vinster på att inte underhålla eller åtgärda fel känns inte ok.
 
hul skrev:
Men de måste du väl ändå förstå själv eller?

En person som tar en så pass stor risk i 2-3 år ska ju självklart ha betalt för de.
annars skulle ju ingen köpa nybyggnation.

De sättet du förespråkar förlorar man 2-3 års värdeökning direkt när man köpt en nyproduktionen.
Skall du ha värdeökning under byggtiden? För en ej färdig bostad?

Man betalar vid tillträdesdagen. Att man är bunden att köpa bostaden vid tillträdesdagen så har jag inte hört att det skall vara något problem att mäklaren "säljer" om din lägenheten om de skulle ske något oförutsett. Det i goda tider...
 
mnils skrev:
Det var ju väldans vad du är avundsjuk!

Så det viktiga är inte vad man betalar för en sak utan hur mycket den som säljer den kan tänkas ha tjänat? Är du vänsterpartist eller?
Verkligen inte avundsjuk. Alla som köper bostad kan utnyttja detta.

Du ser inte till det större perspektivet att detta kan vara en bidragande orsak till det mer ökande kreditberget som ev kan orsaka en finanskris eller om det kommer en finanskris så drar det med alla.

Vad har vilket parti man röstar på med saken att göra?
 
Då ser vi till att diskutera sakligt här!

Ur våra diskussionsregler:

§ 4.4 Gott debattklimat - visa respekt och hjälp till om du kan
Vi eftersträvar ett gott debattklimat, vilket innebär att alla får komma till tals och blir behandlade med respekt. Diskutera sakfrågor utan att brusa upp eller gå till personangrepp. Det är naturligt att ha olika åsikter.


/Moderator
 
  • Gilla
MultiMan och 1 till
  • Laddar…
Visst är bostadsmarknaden lite skruvad det kan jag hålla med om dock bör man vara medveten om att prissättningen på nyproduktion styrs främst av bostadsbolagens vinstintressen och försäljningspriset påverkas indirekt av nyproduktionens prissättning och dess påverkan på övriga objekt i omgivningen.

Byggande företag vill ha maximal avkastning med maximalt pris där de säljer nära nog alla bostäder så smidigt som möjligt. Svårigheten i prissättningen är att de precis som köparna spekulerar vad marknadens prisnivå kommer ligga på när tillträdet inträffar. Sätter de för lågt pris säljer de bostäderna för lätt och missar intäkter, inte bra. Sätter de för högt pris säljer de inte tillräckligt och får då själva stå med risken förutsatt att så många sålts att bygget faktiskt gått igång.

Eftersom priset avspeglar vad man tror prisnivån är om 2-3 år ligger det troligtvis högre vilket då också gör att på en marknad med få objekt i omlopp så skuttar nuvarande prisnivå upp mer än det skulle gjort utan nyproduktionen.

Bostad är viktigt för svensken pga klimatet och det är mycket stor affär med mycket psykologi inblandat. Klart som fasiken att det finns en chans att göra stor vinst men samtidigt risk att göra stor förlust.

Jag vet inte om en avreglering skulle göra stor skillnad utan enklast vore att bostäderna säljs först när de klara men då har man som första ägare ingen möjlighet att påverka lösningen vilket skulle göra det mindre attraktivt. Lite miljonprogram över det hela. Inget jag gillar och finansieringen för byggföretagen skulle bli en utmaning -> färre bostäder byggs -> prisnivån trissas än mer pga få eller fel objekt i omlopp.
 
Redigerat:
  • Gilla
bollen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.