Hej! Vi går i huskäpartankar men har massa funderingar kring lån och amortering.

1; man amorterar 2% tom 70% av husets värde är betalt, sen 1% tom 50%. Men hur räknar de? Om vi säger att vi ska köpa hus för 3 000 000 kr, handpenning är 15% men vi lägger 20% för att slippa topplån. Betyder det att vi bara har 10% av 3 000 000 dvs 300 000 att betala tills vi kommer ner på 1%? Eller har vi 30% kvar på det son är kvar efter vi betalt 20%? Dvs 30% av 2 400 000 = 720 000 kr?
2; blir lånet på 3 000 000 eller 2 400 000? Dvs, vad måste stå på lånelöftet?
3; visst var det nåt med att man inte behövde vinstskatta på bostadsförsäljning om man la de pengarna på nytt boende?

Jättetacksam för svar! :)
 
Och en sak till, när de säger 70% av bostaden värde, hur värderar de det? Utgångspriset? Slutpriset? Nåt helt annat? Kan man värdera upp sin bostad (efter renovering/tillbygge) och oå så sätt komna snabbare ner till 1%? :)
 
K
Nummer 1: Dom utgår från köpeskillingen vid en normal affär, och i ert excempel så är det 10% kvar för att komma ner i 70% belåning. Man får omvärdera sitt hus var 5'e år (tror jag) eller vid en omfattande ombyggnad/renovering.

Nummer två: Om ni köper för 3 MSEK, cashar 20% (600K) Så blir ert lån 2,4 MSEK.
Dock att tänka på är att ni INTE får låna till pantbrev (2% av beloppet som behöver PB) samt lagfart (1,5% av köpeskillingen), utan dessa kostnader måste ni betala ur egen ficka.
Om ni har pengar till PB och LF, så skall det stå 2,4 MSEK på lånet, men om ni inte har det så är det i ert fall 45.000 som skall gå till Lagfart och om vi ponerar att inget pantbrev finns öht. så det 2% av lånebeloppet, och vi leker med tanken att det är 2,5 MSEK = 50.000.

Med andra ord, så behöver ni 95.000 kr enligt exemplet till PB och LF, pengar man inte får låna.

Nummer 3: Du kan antingen välja att beskatta vinsten eller göra uppskov på vinsten, dvs flytta in pengarna i nya bostaden. Detta medför dock en årlig ränta på uppskovsbeloppet. Du kan när som helst välja att betala av delar eller hela uppskovsbeloppet.

När ni säljer huset och ni har uppskov från förra försäljningen måste ni kvitta första uppskovet, det går inte att flytta med sig uppskovet en försäljning till, däremot kan ni begära nytt uppskov från husvinsten om det nu blir vinst.
 
Hej,

Värdet på huset är var ni betalat för det, ni kan efter renovering värdera om för att snabbare komma ner i 70%. Men tänk bara på att man nu endast får värdera om huset var femte år, såvida man inte gör omfattande renovering.

Omfattande renovering är utbyggnad, nytt garage etc. Renovera kök el badrum räknas inte.
 
T
1. Ni ska amortera 2% av lånet/år till det är 70% av värdet på huset. D v s ni har 10% av köpeskillingen kvar att betala

2. Då ni har 20% att lägga in kontant så behöver ni bara låna resten för att köpa huset. Det ni inte får glömma bort när ni räknar på hur mycket ni ska lägga in kontant är att det kostar att flytta; lagfartsavgift, eventuella pantbrev,stämpelskatt, flyttkostnader, osv.
Det kan vara bra att ha lite pengar kvar efter flytten för eventuella renoveringar(ommålning, nya tapeter, nytt golv) eller oförutsedda utgifter som nya vitvaror om de går sönder kort efter inflyttning.

3. Om ni har sålt lägenhet/hus som tillsammans inte är dyrare än det ni köper så kan ni skjuta upp reavinstbeskattningen till senare. Kom ihåg att om en av er säljer en lägenhet som den ägt till 100% så måste den del av huset som personen köper vara värd mer än lägenheten(t ex 50% av huset om ni äger lika delar)
Den här uppskjutna reavinstskatten kommer ni att få betala en avgift för till SKV, det blir en "ränta" på det beloppet som man inte ska glömma bort. Den är inte så hög, men just nu är det "billigare" med banklån än den avgiften men det är inte säkert att det är det om några år.
Ringer du SKV så kan de berätta exakt hur det fungerar(eller söker reda på det på deras hemsida - det finns där)

Sista frågan: När ni köpt huset på öppna marknaden så räknas köpeskillingen som värdet på huset. Om ni gör en renovering eller annan värdehöjande åtgärd(t ex byter ut oljepanna mot bergvärmepump, bygger till, ...) eller huset helt enkelt blir mer värt efter några år(konjunktur) så kan ni få huset uppvärderat. Då kan banken ge er en lista på mäklare som de godkänner som kan värdera huset(mot en ersättning) och sen används den värderingen som utgångspunkt för husets värde och beräkningen av 70%.

Jag tror att det var svar på alla frågorna., annars får du fråga vidare :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.