Söker er med erfarenhet av att använda värdet av eget arbete som kontantinsats när ni har byggt nytt.
Vi tittar på ett hus där sambon som är utbildad snickare (jobbar dock med annat idag, men kunskapen finns ju) kommer att göra mycket arbete själv.

Vilka banker godtar eget arbete som en del/hela kontantinsatsen? Någon som är påläst? Letar runt men hittar inte så mycket på bankernas hemsidor.
 
Du förutsätter att man alltid måste ha en kontantinsats; men borde det inte utgå från marknadsvärdet så som banken bedömer det?
De vill ha ett betryggande värde vid utlåningen och om du kan påvisa en kalkyl som säger att din kostnad landar på förslagsvis 1,7mkr medan banken bedömer värdet av det färdiga huset till 2,0mkr så är ju saken klar.
Om differensen mellan kostnad och värde är ren "inköpsvinst" eller består av eget arbete borde inte spela någon roll. I slutändan är det utlånaren som sätter villkoren så slipa på argumenten, skisserna och bilkrängarsmajlet och boka ett möte med dem.
 
Jo så är det. Bygger man på platser med låg efterfrågan eller väldigt udda kan värdet bli långt under byggkostnaden. Lägger man mycket eget arbete och bygger attraktivt bör värdet bli klart över byggkostnaden. Lånet får du i förhållande till värdet. Under förutsättning att du bedöms klara skulden.
 
Om din sambo mot förmodan skulle skada sig eller bli sjuk så att han inte kan bygga klart, så får inte hela bygget fallera, det kan jag förstå om banken ser som en risk.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.