R
Undrar vid vilket stadie virke slutar att slå sig/vrida, så att risken blir så lite som möjligt? intresserad av fukt halten i virket
 
Efter ungefär 200 års torkning brukar virket stabilisera sig någorlunda.

Fram tills dess får man acceptera att trä lever med fuktkvoten och försöka anpassa konstruktionerna till det. När man behöver minimera rörelserna gäller det att välja bra virke (svårt att få tag på på grund av de många idioterna i skogsbranschen) och torka virket till ungefär samma fuktkvot som det kommer att ha i sin slutliga användning.
 

Bästa svaret

Ändrar sig fukthalten så rör sig träet. Riktigt gammalt, moget och hårt virke är stabilare.
Lagrar man virke måste det travas med läkt, travar man inte upp det slår det sig och blir krokigt, travar man utan läkt blånar det.
 
R
lässer ni frågan eller ?
 
Ändrar sig fukthalten rör sig träet, är fukthalten konstant är träet så gott som stilla, sen om det är 0,01% eller 22% spelar inte så stor roll.
 
R
ok så om jag kan hålla fukthalten på 8% så kommer inte trät att röra sig nämnvärt, är det korrekt uppfattat?
 
Totalt fel uppfattat. Läs våra svar!
Något sånt där värde finns inte.

För det första...talar du om fukthalt eller fuktkvot?
Då vi talar om trä är det fuktkvot som gäller.

För det andra..... hurudan miljö talar du om? Inomhus? Kallt eller halvvarmt eller helvarmt? Träbåt? Bastu?

Träets fuktkvot är beroende av den relativa fukthalten i den miljö där träet förvaras och används. Träets rörelser är beroende på fuktkvoten.

Då tänker vi oss ett kallt oisolerat uthus. En lada eller ett lider eller en loge eller ett kallgarage. Där har vi en relativ fuktighet som i medeltal under året ger en fuktkvot i trä kring 20%. Om träet är torkat till 20% innan det används kommer det bara att slå sig på grund av de årliga fuktvariationerna. Fuktigast i november och torrast i april-maj.
Om träet är rått kommer det att krympa och slå sig och om det är möbeltorrt kommer det att svälla och slå sig när det anpassar sig till omkring 20% fuktkvot.

Då tänker vi oss en modern uppvärmd bostad. Där har vi en relativ fuktighet som i medeltal under året ger en fuktkvot i trä någonstans kring 9%. Använder vi trä som är torkat till omkring 9% fuktkvot kommer det att krympa och svälla och slå sig bara så mycket som de årliga fuktvariationerna förorsakar. Torrast i januari-februari och fuktigast i augusti-september. Om träet är rått eller torkat till 20 % eller ännu värre om det är rått kommer det att torka till omkring 9% och naturligtvis kommer det att krympa och slå sig i den processen.
 
Till musikinstrument brukar man ha virke som legat några år och fått växla i fuktighet några gånger. Mannkan tydligen snabba upp prosessen lite genom att torka och fukts upp trät några gånger. Då blir det stabilare. Men det rör sig naturligtvis när fuktigheten ändras ändå.
 
Mats-S
Tryckat virke är värst ... dyngsurt på brädgården när man köper det.
Ett tips är att alltid direkt när ni kommer hem med det, lägg ihop det i paket och dra spännremmar runt det, låt det vara så tills ni ska använda det och fixera det i byggnadskonstruktionen.

Skräckexemplet är Svenne Banan som kommer hem med ett lass tryckat och bara slänger av det på backen i gassande sol 25 grader ..... typ bara att kasta efter 3 timmar i solen ...

Och ska ni bygga ett trädäck med dyngsurt tryckat, spänn ihop det så tight ni kan när ni bygger däcket, annars får ni garanterat mellanrum som en kniv kan ramla igenom :)
 
Trallvirke SKA vara blött när det läggs. Det gör att skruvskallarna försvinner ner snyggt i trät. Man slår ihop virket vid läggning så blir det lagom springor på 2-3 mm när det torkat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.