Hej!

Vi asfalterade vår grusväg på tomten för två år sedan till en kostnad av ca 100 000 kr.

Nu vill vår granne använda vägen för att tranportera grus och sten och virke med lastbil för bygge av attefallshus och tillhörande trädäck. Vi kan förstå att de vill det, eftersom deras hus är placerat på tomten så att det inte går komma runt med transporter där.

Man vill ju gärna vara hjälpsam granne, men är samtidigt rädda för att tunga transporter kan förstöra vår nya fina väg.

Vad ska vi göra???

/Lovisa
 
Tacka nej till förslaget, men å andra sidan har ni anlagt en så dålig väg att den inte tål lastbilar?

Gör en skriftlig överenskommelse med bifogad skick av vägen (bilder?) där grannen åtgärdar ev. skador.

Svårt läge, lätt att bli blåst men också att bli ovän med grannen.
 
harry73
Störst problem med bärigheten är under tällosningen eller efter mycket regn.

Så gör han det nu borde det funka bra. Men diskutera oron du har och kom överens om vad ni gör om det blir skador.
 
  • Gilla
Poontus och 1 till
  • Laddar…
Gör klart för grannen att denne är ansvarig för vägens skick efter transporterna. Gör också klart att det är endast de transporter ni kommer överens om som ska gå på vägen.
Dokumentera före och efter transporter.
En riktigt varm sommardag och en tung lastbil som vrider hjulen stillastående för att kunna räta upp inför avlastning, det blir fina märken. En slapp chaufför som inte använder underlägg på stödbenen vid avlastning ...

Vi sitter i en liknande situation, men vi har tröttnat och kommer spärra av vår väg p g a att vägen blir förstörd av alla som ska upp med lastbilar på vägen.
 
D09
Låt grannen nyttja vägen men kom först överense om hur tunga transporterna ska vara.

T ex behandla vägen som det vore en bk3
 
O
roland53 skrev:
Tacka nej till förslaget, men å andra sidan har ni anlagt en så dålig väg att den inte tål lastbilar?

Gör en skriftlig överenskommelse med bifogad skick av vägen (bilder?) där grannen åtgärdar ev. skador.

Svårt läge, lätt att bli blåst men också att bli ovän med grannen.
Varför anlägga en väg som tål lastbilar om man aldrig kommer köra lastbil där? Det blir bortkastade pengar.
 
  • Gilla
svahna och 3 till
  • Laddar…
Är den inte gjord för lastbilar så är det väl inget att diskutera.

Då förstår jag inte varför TS vill ha ett råd.

Då finns det bara ett svar och det är nej med motiveringen att den inte är byggd för lastbilar? :x
 
  • Gilla
svahna och 4 till
  • Laddar…
Är vägen inte byggd för tunga transporter, säg det, de måste man ha förståelse för.

Vill ni vara sjyssta, låt dem nyttja vägen om de transporterar materialet i ett vanligt personbilssläp. Jobbigt att lasta om allt eller köra många lass, men man ska komma ihåg att man kunde bygga enorma hus även innan det fanns lastbilar.

Är vägen byggd för att klara större tyngd men ni känner er oroliga, se till att grannen lämnar skriftligt på att HEN garanterar att stå för reparation av vägen, så ni inte sen sitter i en konflikt med transportören och grannen tvår sina händer.
 
Tack snälla för alla svar!

Det tråkiga är att grannen nästan ser det som självklart att de ska få köra där eftersom de alltid gjorde det med de tidigare ägarna på grusvägen. Till saken hör att grannen och de andra i området har bott här sedan 70-talet och alla känner alla. Vi har bara bott här i fyra år och vill ju givetvis inte bli de nya grannarna som är omöjliga att ha att göra med. :(

Hur vet man vad vägen håller för? Det är en gammal grusväg som asfaltsfirma la ett lager grus till på och packade och jämnade till och sedan 6 - 7 cm asfalt. Vi diskuterade aldrig vad den skulle tåla. Kan man då anta att den då håller för lastbilar fullastade med sten?

Och om man skriver ett avtal med grannen, vad skulle det stå då? Kan man ens laga sönderkörd asfalt utan att det ser ut som ett lapptäcke? Vad händer om man blir oense om hur det återställts?

Usch, jag får ont i magen av det här. Hur vi än gör så blir det fel. :(

/Lovisa
 
Var inte rädd för att bevaka dina intressen. Det är er mark och ni bestämmer. Om grannen planerat sitt bygge under förutsättning att kunna använda er mark för transporter är inte riktigt ert problem. Fråga grannen hur denne tänkt lösa det om ni inte vill att de transporterar på er väg?

Samtidigt är det bättre att transporterna sker när ni är med, än att grannen ordnar det en vardag när ni inte är hemma.
 
  • Gilla
Linderödsåsen
  • Laddar…
harry73
Jag tror inte att det blir skador om lastbilen inte är för tung. En 8 tons axellast ska inte vara ett problem.
Detta under förutsättningen att marken är torr. Tjälen har gott ur marken i minst en månad och det är inte under en värmebölja.
Lastbilen ska inte köra på kanten av asfalten heller och inte sätta stödben på asfalten utan skydd.
Vi vet att grannen använde vägen för lastbilstransporter innan och man får anta att han inte körde sönder vägen då. Så vägen borde ha en viss bärighet från början men det är rimligt att ingen dräneringen finns, därför när marken är torr och utan tjäle.
Sedan vet vi inte hur bra asfalten är, därför inte när det är för varmt.
För att sen vara extra säker ska du diskutera det med grannen och bestämma vilken skadestånd du vill om de uppstår skador.
Ta många före bilder och diskutera hur stor skadorna får vara innan ni vill ha ny asfalt.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Varför chansa om ni inte vet vad vägen tål? Klart det blir dyrare / jobbigare att köra med nåt som väger lite - men ni är sjyssta med grannen och låter honom låna vägen och ni riskerar inte den blir sönderkörd... Jag har svårt att tro att en gammal grusväg som går över en tomt hade en vägbank som tål att fullastade anläggningsbilar kör på vägen många gånger efter varandra... en lätt lastbil eller stor personbil med släp väger 3-4 ton, en anläggningsbil med lite överlast kan väga nästan 30 ton, eller iallafall 25. Det är en rätt stor skillnad. Vad går inte lasta på en lätt lastbil eller stort släp för att bygga ett litet attefallshus? Alternativt så tippar de gruset utanför er tomt och tar en liten maskin typ bobcat och lastar grus etc via er väg...
 
Redigerat:
O
Det borde vara enkelt. Förklara för grannen att vägen inte är konstruerad för tungtrafik. Att du helt enkelt inte vet om vägen håller för trafik med lastbilar.
Om det nu blir så enkelt i praktiken är en annan sak.
Du samtidigt börja prata om vad som händer om vägen inte håller? Det känns inte lockande att behöva laga vägen redan efter 2år.
Lägger du diskussionen med grannen på liknande sätt så kanske det fungerar...
Sen får du själv komma på nått bra sätt att linda in skadekostnader
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
En lastbil som kör rakt fram kommer antagligen inte påverka vägen. Däremot kanske den ska vända någonstans, finns det vändplan eller måste den svänga in och backa och greja? Där finns det en risk för skador. Detsamma gäller för ev stödben till kran, det är en ännu större risk. Dessa hamnar även ofta nära kanten på vägen, vilket kan göra rejäla hål...
 
Vi lutar åt att de får använda vägen, men med ett ordentligt avtal. Men vad ska det stå i det och vad är rimliga ersättningar om det blir skador?

Och vet ingen om det ens går att laga asfalten så det blir snyggt om den körts sönder eller blivit hål?
 
  • Gilla
Ammmi
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.