För ett år sedan lät vi en person från vår bank komma och värdera ett hus vi ville köpa. Bl a utifrån den värderingen fick vi sedan ett lån (topplån och bottenlån) hos den banken och köpte huset. Värderingen var i stort sett samma som taxeringsvärdet. Vi tyckte det var lågt men ifrågasatte det inte då. Nu vill vi bygga ut huset men då det är så lågt värderat kan vi inte "låna på huset". Och med ett lågt värderat hus följer tvivlet om kostnaden för en stor utbyggnad skulle höja husets värde lika mycket. Och med amorteringslagen är värderingen låst i fyra år till men vi tycker att värderingen är felaktig då vi nu sett att minsta lilla omoderna stuga i området har en högre värdering än vårt hus. Kan vi göra något?
 
Ja, byt bank.
 
  • Gilla
Workingclasshero och 2 till
  • Laddar…
De flesta mäklare brukar erbjuda gratis värderingar. Kolla med något lokalt kontor.
 
S
Låt någon mäklare göra en gratis värdering. Är ni nöjd med värderingen, be om att få den skriftlig för ett par tusenlappar och ge bankmannen.
 
I så fall är det viktigt att ni först kollar med banken att de accepterar den värderingen. Det har de ingen skyldighet att göra.
 
När ja lånade upp på huset för några år sen, fick ja en skriftlig värdering av mäklaren, den tog ja till banken och hon kunde kolla i datorn om denna mäklare var godkänd av dem som värderingsman. Gällde Länsförsäkringar som mäklare och shb
 
Fast som jag uppfattar problemet, så har vi numera iom. kravet på amortering, även en regel som säger att man inte får värdera om ett hus oftare än var 5e år (?? osäker på om det är 5 år).

Om TS nu gjorde en värdering som låg till grund för lånet för ett år sedan. Och därmed kan man inte värdera om huset för utökat lån förrän om 4 år.

Men om ni nu fick köpa huset för denna låga värdering, så betyder ju det att huset hade det marknadsvärdet för ett år sedan. Ingen annan ville ju bjuda mer. OM huset såldes på öppna marknaden.
 
Vi hade en mäklare från fastighetsbyrån (då vi har Swedbank) här i mars 2015 som då värderade huset innan tillbygge samt uppskattat värde efter tillbygge. Han skall nu komma i veckan för att göra en ny värdering då huset i området även stigit en hel del på två år.
Tanken är att vi skall göra iordning tomten, byta ut teglet på gamla delen av fasaden, renovera tvättstuga i källaren mm.
 
Amoreringskravet och därmed tidsgränsen för omvärdering som hempularen skriver om infördes 2016. Därför kan ni värdera om ert hus nu igen.

Efter den värdering ni gör nu kommer de nya reglerna att gälla.
 
buspojken skrev:
När ja lånade upp på huset för några år sen, fick ja en skriftlig värdering av mäklaren, den tog ja till banken och hon kunde kolla i datorn om denna mäklare var godkänd av dem som värderingsman. Gällde Länsförsäkringar som mäklare och shb
Och om en går åt andra hållet så frågar en banken vilka som är godkända i området för värderingar och anlitar en av dem.

Gjorde detsamma med LÄnsf. bank för något år sedan.
 
Den "låsta" värderingen avser ju bara den värdering som har med amorteringen att göra. Marknadsvärdet och därmed belåningsvärdet kan ju vara något annat. Det går alltså inte att värdera om i syfte att sänka sin amortering under en femårs period.
 
  • Gilla
Kalle Jansson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.