Har en bergvärmepump Nibe fighter 1115, med kompressor kopplad till ytjordsvärme. Tyvärr blir de slöare o slöare med åren, så jag tycker den drar rätt mkt ström då elpatronen i den får jobba ganska hårt vintertid. Har jag den avslagen blir det kallt vintertid. Bor i Norrbotten.
 
Jag förstår inte problemet? Det är väl bara att be om utdrag från elräkningen!
Det kan visa sig att mäklaren har gått på den uppgift säljaren lämnade och då är det en dålig mäklare.
Alla mäklare är inte dåliga, tvärtom visar det sig i ett index över olika yrkesgrupper att mäklare har väldigt högt betyg!
 
kimf
Nu tror jag inte att det kan förklara hela skillnaden på dryga 8 000kwh, men en Jordvärme i Norrbotten torde ha svårare att klara sig året om utan elpatronen får hjälpa till än en bergvärme nere i Halland.
Vi har en medeltemperatur under nollan dec-februari (-4, -4 & -3 grader), uppe i norr, ligger ni på typ -15 i snitt dessa månader. När jag tar med laggen upp till Riksgränsen gör jag det i början på april, jag är inte hårdhudad nog att klara kylan tidigare :)

Vet inte heller hur stor skillnad det gör, men vi har en ett år gammal modern inverterstyrd panna, COP på ca 3.5 (inte räknat ut min egna faktiska COP, men där andra ligger med samma panna)

I övrigt verkar vi leva ganska lika. Duschas nog hemma i snitt 7 dagar i veckan fördelat på två. Har mycket elektronik, både på och i standby, använder aldrig motor/kupé-värmare.

Edit
Såg ditt andra inlägg nu
ullak40 skrev:
... jag tycker den drar rätt mkt ström då elpatronen i den får jobba ganska hårt vintertid.
Där i ligger nog skillnaden. Under de dyraste månader på året, kostar din uppvärmningen kanske 50-150% mer än när den bara går på jordvärmen, då elpatronen måste hjälpa. I mycket kallare yttertemperaturer än för oss längre söder ut.
 
Redigerat:
Har svårt att tro att en FLVP med liten kompressor sparar 7000kwh/år, jämfört med vad? Samma luftflöde utan värmepump? Självdrag? Sätt in en luftvärmepump så hamnar du på 7-8000kwh.
 
Direktverkande el och bytt elpatron i pannan ?? Mäklaren har ju fel i sin beskrivning man vet ju inte vilken uppvärmning som finns i huset med den beskrivningen däremot stämmer nog anticimex energibesiktning på just dom som bor i huset men en energibesiktning säger ju inget hur mkt energi som nästa ägare kommer att förbruka helt värdelöst att ha egentligen bara en påtvingad kostnad för säljaren som inte ger en ny ägare någon egentlig info annat än att just dom som bodde där tidigare förbtuka en viss mängd kan nog skilja rätt mkt beroende på levnadsvanor mm
 
hemljuvahem86 skrev:
Tittar ibland på vilka hus som finns till salu i våra gamla jaktmarker, och stötte på detta huset

[länk]

Höll på att sätta kaffet i halsen när jag såg årliga elförbrukningen på 11000 kWh, i ett hus från tidigt 80-tal, energiklass D och med direktverkade el som enda värmekälla (inte ens luft-luftpump som många hus i området har).

Hur är det möjligt? De kanske duschar i kallvatten, har 15 grader inomhus eller aldrig använder ugn/spis. Hur realistiska måste dessa siffror vara egentligen?

Vi är tre personer som bor i ett hus från 2005 i ungefär samma storlek med en effektiv frånluftsvärmepump, betydligt bättre isolering och har egentligen inga andra strömförbrukare värda namnet. Ser sällan på tv, lågenergi överallt, kallgarage, snålspolande munstycken överallt, induktion och ca 20 grader inomhus och vi ligger på 11000 kWh. Använder sällan torktumlare, tvättar två maskiner i veckan, diskmaskin två gånger i veckan. Lever extremt snålt när det gäller att förbruka energi, tycker både vi och våra bekanta. Men vi har tydligen mött våra övermän i detta paret som ska sälja sitt hus.

Vad tror ni? Hur kan man i ett så gammalt hus med direktverkande el komma ner i så låga siffror som 11000 kWh?

/HLH
Det kan vara en "dålig" elmätare för elbolaget. mäter bara en eller två faser. alternativt en fas är felvänd genom mätarna, energin i den fasen blir negativ och dras från dom två rättvända om det är så stämmer 11000kWh verklig effekt blir 33000 kWh vilket är normalt för ett dåligt isolerat hus.
 
OXYD
Cancerman_777 skrev:
Inte en chans. Räkna med cop = 3, vilket är dåligt idag, så kan du i det närmaste tredubbla din nuvarande förbrukning. Lägg därtill sämre spridning av värmen eftersom Direktverkande el inte sprider i närheten lika bra som en fläkt.
Du kan ha rätt. Vår ll-pump har tekniskt värde på cop5,2 så halva det värdet är nog inte orimligt. Vi maxar vår pump. Endast stödvärme på badrumsgolv
 
Henri skrev:
Bor i radhusgavel på 120 kvm från 1970 och förbrukar också 11.000 kwh. Tre ytterväggar, direktverkande eluppvärmning med två personer i hushållet. Vi är inte särskilt sparsamma med elen utan låter belysning, TV och dator stå på "till ingen nytta". Vårt platta svarta tak sparar nog en del elvärme genom solluppvärmning.
Har du direkt eluppvärmning sparar du ingenting på att släcka lamporna, stänga datorn och köpa dyra ledlampor.
 
  • Gilla
Cancerman_777
  • Laddar…
Från Eons hemsida (och andra har ungefär samma uppgifter)

Genomsnittlig förbrukning i villa
Energiförbrukningen i en genomsnittlig svensk villa/radhus med direktverkande el är cirka 25 000 kWh per år.
 
  • Gilla
Cancerman_777
  • Laddar…
johanpelle skrev:
Har du direkt eluppvärmning sparar du ingenting på att släcka lamporna, stänga datorn och köpa dyra ledlampor.
Om vill ha värmen uppe vid taket och inte vill kunna dra ner på den under sommaren så stämmer det resonemanget.
 
  • Gilla
Enolf och 4 till
  • Laddar…
useless skrev:
Om vill ha värmen uppe vid taket och inte vill kunna dra ner på den under sommaren så stämmer det resonemanget.
Om vi pratar om "idag", när glödlampor inte får säljas och led-lampor är the way to go så spelar det absolut noll roll om belysningen är tänd dygnet om året runt. I princip ingen värmeutveckling och extremt låg energikonsumtion. Samma gäller standby på elektronik. Det inverkar inte ens nämnvärt. Däremot bör man ha en brytare till sin tvättmaskin då flera tillverkare låter dem dra 20-40 W bara av att vara inkopplade på elnätet.
 
11.000kwh? I annonsen står 3glasfönster och elektriska gardiner. Dessutom är huset 1,5 plan. Frågan är då hur vindsisoleringen är?

Jag bodde i ett 2 vånings radhus av trä på betongplatta, byggt på 70talet. 4 rum, 2 badrum, kök och 2 hallar. 160 kvm. 2 terrasser med tak.
Vi var 2-3 personer. Borta på dagarna. Elradiatorer, varmvattensberedare, torkskåp, tvättm och diskm. Vi gjorde av med 11.000 kwh. Grannen bodde i likadant hus med inredd vind,men på änden av husraden. 4 personer. Alla borta på dagarna. Dom gjorde av med 24.000 kwh.
 
MultiMan
Bor i ett hus från 1920-talet med några få delar extraisolerade på 70-talet. Spån på vinden och övriga väggar. 120 m2. 3-glas fönster. Har 18-19C på vintern. Snittat 13,5-15' kWh de senaste 15 åren. Direktverkande el, ingen värmepump eller annan tilläggsvärme.
 
Anastasiia skrev:
Jag bor med sambo och två små barn och har runt 11000 i förbrukning per år. Det är dock i ett radhus från -79. Men med bara två ytterväggar sparar man väl en del. Det är direktverkande el, ingen värmepump
Har man betydlig kallare än grannarna så behöver man kanske inte värma så mycket.
 
59 kWh/m2/år enl energidekl => 8200 kWh/år i uppvärmning för ett helt normalt 1.5-planshus från -78 om 139 m2 + garage & förråd med element om ca 25 m2 (enl planritning och uppskattning av storlek).

På bilderna så ser det ut som tunna väggar & tak enl std fr -78. Nya 3-glas löpande 2007-2011, dock utan att karmarna är bytta. I stort sett allt i huset/stommen verkar vara std fr -78, vilket betyder måttligt isolerat.

Huset har mek frånluft, så ingen värmebesparing genom klen ventilation, såvida de inte stängt av eller dragit ner vent (om möjligt).

Finns ingen skorsten så följaktligen heller ingen möjlighet att elda.

Elpatron bytt i panna står det. Panna kan betyda VVB, eller Elpanna, eller VP, (dock ej FLVP då inga ventilationskanaler går till/från VB enl bild från tvättstugan).

På bilderna ser det ut som elradiatorer under vissa fönster. Skulle kunna finnas golvvärme, åtminstone delvis.

Utifrån siffror och data i annonsen och egen erfarenhet av hus och värme så går det inte ihop.
Ett std hus fr -78 om 139 m2 + garage & förråd om ca 25 m2 går inte att värma upp med endast 8200 kWh/år med direktverkande el och mek frånluft. Inte om man bor hemma hela året och vill hålla åtminstone +20 C inomhus, (och har ventilationen igång).
Med en VP så blir siffrorna normala.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.