Hej!
Vad gäller för ventilation?
* Måste en imkanal för kök vara separat för varje lägenhet eller kan flera lägenheter på olika plan dela på en imkanal för kök?
* Kan badrum och kök dela på samma imkanal?
* Vilken dimension krävs på en frånluftskanal/imkanal på ett kök?
* Spelar det någon roll vart i rummet som en imkanal för kök placeras? Eller snarare, går det bra att ha en imkanal i andra änden av rummet mot vart spisen står? (se alternativ 3 nedan för mer information)

För att ge ett konkret exempel på de ombyggnadsplaner vi funderar på. Lägenheten ligger i ett 20-tals hus på våning 4 av 5. På våning 5 ser planlösningen annorlunda ut och ventilationskanalen som vi har i badrummet används sannolikt inte alls på våning 5 (men möjligen av badrum på lägre våningsplan). Vi har funderingar på att flytta kök från det som idag är kök på ritning till det som i ritning benämns som "Hall". Det rosa-markerade är önskad ny placering av kök. Blåa cirklar på bilden är existerande ventiler för ventilation. Ventilationsventilen i hallen har vi dålig koll på, vad den används till och hur väl den fungerar. Stammen i badrummet är minst 76mm och WC minst 102mm, de kan eventuellt ha fått annan dimension efter stambytet (ritningar efter detta är ej tillgängliga).

Alternativ 1: Använda stammen från badrummet samt ventilationskanalen i badrummet för det nya köket. Dvs, kök och badrum delar då på ventilationskanal.

Alternativ 2: Använda stammen från badrummet och ventilationskanal från både badrum och existerande ventilation i hall. I syfte att öka den totala ventilationen.

Alternativ 3: Använda stammen från badrummet och dra om ventilationskanalen från nuvarande kök. Dvs sätta in en ny ventil vid grön prick och dra ventilationen från blå prick till grön (markerat med grön pil). Nytt kök kommer då använda det gamla kökets ventilationskanal.

Hur ser ni på de olika alternativen?

ventilation.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Åsa Lund
Två olika lägenheter får inte ha samma ventilationskanal, brandskyddsregler.
 
Åsa Lund skrev:
Två olika lägenheter får inte ha samma ventilationskanal, brandskyddsregler.
Tack för svaret!
Gäller det alla typer av ventilationer eller bara de som används för kök/kamin/öppen spis?
 
Åsa Lund
Två olika lägenheter ska vara avskilda från varandra med minst EI30, ibland 60. Gäller både byggnadsdelar och installationer. Alltid. Det går ibland att ha samma ventilationskanal men då måste det finnas brandspjäll och brandisolering mellan lägenheterna.
 
J
Hej,

Hur blev resultatet? Drog du kök och badrum till samma kanal? Sitter i en liknande situation.

JoggiB
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.