Tycker ni skall ta en titt på Tjolöholmsslott! De har en maffig ingång till en stor sal, med balkong i norr och en imponerande trapp (så som jag minns det). Allt kan ju bero på var ni vill ha huvudingången.
 
harry73
Ni har en avgränsad del bakom kören (lilla salen+köket med lägenheten på ovanvåningen) och ni har stora hallen som är en avgränsad del. Om ni inte vill på i en öppen planlösning, kan ni utnyttja dessa delar för att skapa 'mindre' utrymmen. Man kan även se till att ha bra (ljud)isolering där.

Jag gillar idén med trappor i stora salen, och ta bort trapporna vid entrén, för att skapa utrymme där. Om ni inte vill ha ingången i befintlig entré, skulle man kunna sätta ett stor fönster i befintlig ingång. Dörren står då alltid öppet och hallen blir en bra yta för vardagsrum med koppling till trädgården (skjutdörrar i stora fönstret). Eventuellt kan ni flytta väggen mellan hallen och stora salen lite, så att det blir ännu större.

Bakom kören kan ni ha köket, badrum, tvättstuga och kanske några sovrum på ovanvåningen.

Sidoskeppen kan man (på sikt?) avgränsa med glasväggar (med spröjs/blyinfattad) och göra bibliotek/läsrum/arbetsrum

Stora salen är huset hjärta med kanske stor matbord i mitten och soffor på kören, men vad ni gör där beror mycket på hur ni är som familjen
 
  • Gilla
Trissolle
  • Laddar…
harry73
Useless kan du visa mer bilder? Insidan/utsidan/trädgården?
 
BirgitS
Useless, för att få mer användbara förslag kanske det vore bra om du berättade lite mer om vad du kan tänka dig att göra för ändringar och vad du inte vill göra för ändringar, samt mer om vad ni vill få för rum/funktioner.
 
harry73
Jag hittade kyrkan och tittade på Googlemaps. Riktig fin fastighet!

TS, vad får/vill ni ändra på utsidan? För på något sätt skulle jag ville få en koppling mellan hus och trädgård.
Befintlig entré är inte så stor att min idé med stor fönster funkar eftersom befintlig dör inte är så stor, och även eftersom det är norrgaveln är det kanske inte så lämpligt där.

Får man förstora fönsterna på östra långsidan. så att de kommer ner till grundmuren? då kan man göra en fin uteplats där i samma höjd och får ni en bra plats för vardagsrummet/trädgårdsrummet under västra balkongen.

Hur stor tomt har ni. Det verkar som tomtgränsen går direkt längs västra långsidan.

Sedan undrar jag hur det är med gamla pastor bostaden? Hur nära köksingången/groventrén ligger den? Blir det bra om det blir huvudentrén?
 
richardtenggren
Gillade utsidan av huset, ser ju inte så kyrklig ut ändå. Huset ser även ut att ligga fint!:)
Entrén såg dock lite tråkig ut men det går ju ändra på.
 
Svar på några av frågorna:
Vi vill (såklart) ha kvar stora salen och läktarna ungefär som dom är. Flytta/ta bort trappor och bygga mindre rum i hörnen går bra. Vi behöver minst få in ett kök, två toaletter, dusch-/badrum, tvättstuga, pannrum och minst fyra sovrum på något smart sätt utan att det känns trångt. toalett, tvätt, dusch/bad en toalett och pannrum kan dela på samma utrymme.

På sydvästra sidan är det ca 4-5 meter tomt innan grannens åker. Totalt är tomten på ca 6000 kvadrat

Fastigheten ingår i riksintresse K 961. Exakt vad det innebär har jag inte fått riktigt klart för mig, men man får inte förändra bebyggelsens karaktär iallafall. I praktiken innebär det att utsidans form och färgsättning är skyddad.

Tanken är att kunna hyra ut pastorsvillan när vi är klar. Just nu går den södra dörren ut mot den, men om vi flyttar den till väggen mittemot (precis intill trappan upp) så får man dels en utgång till trädgården och dels blir det enklare göra en liten hall innanför så att man kan utnyttja resten av det utrymmet (kapprum och de två toaletterna) till t ex en större tvättstuga/badrum/pannrum.

Huvudentrén är lite tråkig idag med den släta betongtrappan. Planen är att återställa den gamla brokvisten, men det blir nån gång efter att insidan är klar:
Svartvit bild av en äldre trävilla med en veranda, träpelare, och en betongtrappa i snöigt landskap.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
BirgitS
Riksintresse 961:
BESKRIVNIN Odlingslandskap med st ark prägel av äldre järnhantering
http://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/Allmant-om-PBL/teman/riksintressen/kartor/
Mer detaljer: http://www.raa.se/app/uploads/2012/06/X_riksintressen1.pdf

Vad har ni tyckt om förslagen om sovrum i hörnen vid huvudentrén och ovanför på läktaren?
I ett av hörnen på undre plan skulle det kunna vara ett toalett- och duschrum i stället. Då får ni tre sovrum för barnen samlade ihop med ett duschrum som även kan fungera som gästtoalett.

Vad har ni haft för tankar när det gäller alternativa placeringar av trappor?
En mer spiralformad trappa kanske går att få in bredvid duschrummet utan att inkräkta för mycket på utrymmet ovanför?

Hur går vaktmästarbostaden på övervåningen att använda?
Vill ni ha den som föräldrasovrum i stället för Lilla salen?
 
harry73
Jag skulle försöka att inte ha alla sovrum utspridda över hela kyrkan (t ex i alla hörn) men att ha dom samlad.
Man får räkna med att kyrkan/Stora salen är svår att hålla varmt på vintern och då är det skönt om man kan sänka temperaturen till t ex 15 grader eller kallare och ha alla varna rum grupperad i en eller två klustrar. Delen bakom kören och delen vid ingången skulle då funka bra. har man 2 eller 3 sovrum i vaktmästarbostaden är det kul om de kan ha egen tillgång till läktaren (som ett inomhus balkong med soffa/bokhylla eller lekutrymme.

Sedan är det beundransvärd att ni vill återställa utsidan till orginalet, men själv skulle jag försöka att anpassa utsidan så mycket att man ser att det är en bostad och inte en kyrka längre
 
Redigerat:
Finns det någon orgel?
 
Hej. Ursäkta att jag är lite dålig på att svara, men ni skriver så mycket så jag hinner inte fundera över alla idéer. :)
Utsidan är, som sagt var, skyddad så den kan vi inte göra så mycket åt. Det är inte heller aktuellt eftersom den är en stor anledning till att vi köpte stället.
Varför skulle det vara svårt att hålla salen varm på vintern? Med nuvarande isolering och värmesystem så bli det dyrt, men det går... Tanken är att tilläggsisolera och installera bergvärme och FTX. Sen kan det säkert vara en utmaning att få ner varmluften från taket, men man borde kunna utnyttja ventilationen till det på något smart sätt.

Orgel finns uppe på koret (fläktanläggning i källaren under). Ingen pampig modell med synliga pipor, men man kan säkert hitta på något roligt med ett datorstyrt ventilpaket till den...
 
useless skrev:
Orgel finns uppe på koret (fläktanläggning i källaren under). Ingen pampig modell med synliga pipor, men man kan säkert hitta på något roligt med ett datorstyrt ventilpaket till den...
Traktens brutalaste dörrklocka? Eller kanske ett pampigt ackord när fadern träder in i huset...
 
  • Gilla
AndersPS och 1 till
  • Laddar…
Har du möjlighet att hitta några avsnitt av "Restoration Man" och/eller "Grand Designs"? De går på 8 och 9. I dessa program förekommer det bl a kyrkor som byggs om till bostäder. Du kan säkert få en hel del idéer och uppfattningar om proportioner och volymer. Avsnitt finns på Youtube för allmänt beskådande.

Dessutom är det fantastisk husporr med ypperliga (engelska) programledare.
 
Jo. Jag har sett massor av inspirationsprogram och olika webbsidor med inspiration. Det är kanske det som är det största problemet - Alldeles för många idéer snurrar i huvudet...
 
  • Gilla
AndersPS
  • Laddar…
Jag har ritat lite på hur jag tänkte göra med utbyggnaden på vänstra sidan. Genom att byta plats på dörren och fönstret så kan man ha en mindre hall med anslutning till trappan och lilla salen och använda resten av utrymmet till bad, wc, tvätt och pannrum. Synpunkter på det?

Ritning av en planlösning för en utbyggnad med vänster sida markerad för badrum, wc, tvättstuga och pannrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.