Jag tänker att det borde gå att utnyttja koret till en klassisk herrgårdstrappa. De två smala trapporna upp breddas något, och två nya trappor går upp till vardera läktaren. Kanske går tavlan att höja en meter så att den inte skyms av trapporna? Alla gamla trappor kan isåfall tas bort, vilket skapar bra utrymme för sovrum. Kanske kan källartrappa också byggas under den ena av dessa? Det framgår dåligt av ritningen var den finns idag.

Köket borde väl vara bra att ha i korsarmen närmast nuvarande kök. Nuvarande kök kan som sagt bli en bra tvättstuga, kapprummet (nu utan trappa) badrum och köksentré och lilla salen ett eller två sovrum. Om min idé om trappor fungerar når man källaren (matkällare, vinkällare?) enkelt från köket, vilket är önskvärt.

Ett foto taget åt andra hållet i salen vore trevligt, för mer inspiration! Även bilder uppe på läktaren, och i tvärskeppet, för att få en bild av utrymmena. Är det brett nog att använda till något intressant? Finns motsvarande utrymmen i tvärskeppet även uppe?

Av bilden mot koret ser man att det ser väldigt klumpigt ut i taket vid läkarna. Vore väl spännande att lossa på vad som ser ut som skivor och se vad som finns bakom?

Kyrkorummets delar: https://sv.wikipedia.org/wiki/Skepp_(arkitektur) :)
 
Ursäkta röran. Vi bygger om...
Notera att nedre raden på de stora fönstren är igenspikad, så det går att få in mer ljus om man vill...

Interiör av en kyrksal under renovering med halvt igenspikade fönster och bänkar i förgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Inomhusrenovering med en balkong, vita stolpar och delvis igenspikade stora fönster som släpper in ljus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Pappa1986 och 3 till
  • Laddar…
Ah, så det går att gå mellan de två läktarna. Då borde ni ju kunna riva en av trapporna i norra delen och bygga ett sovrum där (på nedre plan) Det borde också gå att bygga ett eller två sovrum på ovanvåningen i södra delen. Köket tycker jag ser ut att passa fint på koret alternativt i den stora nischen (tvärskeppet) som ligger närmast nuvarande kök. På övre plan ser det ut att kunna vara bra ytor för mer avskiljt typ fåtöljsittande samt ev kontor i tvärskeppet. Bokhyllor med böcker i längs de smalare partierna på läktarna.

Lilla salen skulle kunna bli ett riktigt maffigt master bedroom. Ev med eget badrum om ni föredrar det.

Slutresultatet blir mest tilltalande om ni behåller så mycket stora ytor som möjligt. Jag tror det blir bäst att koncentrera samvaroytan till den stora salen. Tänk på att tillföra ljuddämpande material så att det inte blir en stor bullerlåda.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
ecb182 skrev:
Ah, så det går att gå mellan de två läktarna.
Ja, det är läktare på tre sidor.

Slutresultatet blir mest tilltalande om ni behåller så mycket stora ytor som möjligt.
Ja, det är det som är utmaningen. Behålla ytorna, men få till avgränsade rum...

Tänk på att tillföra ljuddämpande material så att det inte blir en stor bullerlåda.
Som det är nu är taket sneddat i 45 graders vinkel, så allt ljud reflekteras ned igen som ljus i ett prisma.
Det är både bra och dåligt... Det ger ju den karaktäristiska kyrkoakustiken, men det kanske inte är nåt man vill ha i sitt mat- och vardagsrum. Någon form av akustikplattor behöver vi i taket.


Mycket bra idéer.
 
Fantastiskt hus, det här måste du dokumentera noga och dela med dig av :)(y)

Och findus, jäklar va bra du är på att skissa!
 
  • Gilla
Harald Boye
  • Laddar…
Så jävla coolt! Lagom avundsjuk, men det set ut att kunna bli dyrt :D
 
Jag tror att man kan bygga ut bakre läktaren en meter eller två utan att det stjäl för mycket av rymden där nere.

Vad gäller ljud så kan man utöver akustikplattor i taket hänga upp tunga, tjocka gardiner/draperier (mörkröd sammet kanske? ;) ) på valda platser, de dämpar ljud bra vare sig de är fördragna eller inte. Golvet i kyrkorummet är fint att täcka med stora, äkta mattor.
 
Bakre läktaren är redan runt 5 meter djup (ca 60 kvadrat) behöver man göra den större?
 
BirgitS
Vanliga barnsovrum brukar vara ungefär 10 kvm stora så 5 meters djup räcker ju till mer än väl.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Ja, ni tänker så... Helst vill jag inte bygga något där uppe eftersom jag vill ha kvar ljusinsläppet. Men, tar man bort en eller båda trapporna så kan man bygga nåt mindre rum i hörnet. Det är 3,7 meter från kanten på fönstret till hörnet, åsså behöver man väl nån meter iallafall framför för att kunna gå runt längs läktarna, så ett eller två rum på 3x4 meter skulle man kunna få till där uppe.
 
BirgitS
Om du vill ha fler förslag så skulle jag kunna tänka mig att det blir fint att ha köket framför koret med matplats i ena korsarmen och sittgrupp för social samvaro i den andra. Koret skulle kunna användas till en mer mysig och ombonad sittgrupp där teven kan platsa för att minska risken för reflexer i rutan.
 
Oj , ser inte så gammalt ut heller. Hur stort är det ?
 
Nej, den är byggd -76. 1876 alltså... ;) Byggytan är drygt 300m[SUP]2[/SUP]
 
Äh, nån ska väl svära i kyrkan. Stora salen bör krympas för att du ska få ett vettigt boende.

Offra östra sidan och bygg ett rum där östra trappan är, ett badrum vid nästa fönster och ett större rum vid östra tvärskeppet. Bredda hallen västerut så det blir en stor entréhall med trappa upp alternativt ett barnrum till och flytta ut en trappa enligt Findus förslag.

Koret är tufft, men oanvändbart. Blir som att sitta på en scen eller kommandobrygga där man övervakar resten av salen. Offra det. Förläng köket fram till tvärskeppet och ha matplats där koret är nu, fast ej förhöjt.

Behåll lilla toaletten och gör tvättstuga av resten av tillbygget nere.

Uppe skulle jag förska få till två sovrum och ett mindre badrum. Ta bort trappan och ha badrum där? En spiraltrappa upp från lilla salen till där spisen är inritad. Minimal övre hall med dörr till rummen och badrummet där nuvarande trappa är.

Tur att det är billigt att låna. ;)
 
  • Gilla
useless
  • Laddar…
Useless@
Nu blir jag orolig... Dags att dela några tankar. De är förmodligen bara mina. Troligen har jag bara för mig en massa saker.

Om jag hade köpt din kyrka. Då hade det varit det sakrala rummet som varit hela grejen. Jag är inte på något sätt religiös. Inte ateist heller. Agnostiker ligger nog närmast. Men jag kan förstå och uppskatta budskapet i ett rum som skapats för ett bestämt syfte.

Kyrkorum trycker ner den som kliver in. Själva iden är att vi skall känna oss små och imponerade samtidigt som det är intimt i den meningen att vi skall komma nära makten utan att för en enda sekund känna att vi kan dela den. We are insignificant, and it IS a major breakthrough to realise that.

Bara därför skulle jag vilja bevara de typiska huvuddragen. Själva känslan. MEN med tillägg som ger oss tillbaka vår värdighet och vår makt över vårt eget liv. Inte som en ruin invaderad av apor. Jag vill visa det ursprungliga respekt. Bara lägga till tecken som visar att vi finns och att vi tar oss rätten att leva.

Rymden är viktig. Entrén är viktig. Ljuset är viktigt. Podiet och altartavlan är centrala. Läktarna som gör att alla ser oss. Allt sammantaget är rummets budskap.

Den som kommer in skall känna att det är ett tempel. Inte längre för Jehova, utan för dig och din familj.

Någon (Anna H tror jag) ville göra koret till en Broadway-scen med Liberachi-trappor. Jag tror inte på det. I ett annat rum är det säkert en bra ide. Men i din kyrka blir det som en parafras på Carl Larsons nationalromantik i entren till Nationalmuseum. Inget som gör kyrkan till ett hem. Bara vräkigt skryt.

Det finns många biytor att ta i anspråk för rum. Tro inte på den som påstod att du måste offra kyrkan. Titta en gång till på skisserna som jag gjorde direkt efter TS. Hörnen vid entren är inte så små. Så länge det går att se genom hela rummet i bägge riktningarna går det att snatta från hörnen. Centrala fönstret på gaveln kan gärna lyftas fram mera.

Jag ville öka rummets längd genom att ta bort läktaren rakt över entren. Det var förstås Robin Hood metodik för att kunna göra podiet större så att det kunde användas till något vettigt. Som ett kök med matplats.

Det är också att visa rummet respekt. Innan man går upp till köket finns det inte. Det är lite av den anledningen jag inte ville ha överskåp i köket. Samtidigt blir köket intimt för de som sitter där och äter, eller gör läxor, eller vad fan som helst. Korets bröstning är så hög att den som sitter inte längre har kontakt med golvet. Detaljer, som spiskåpan och helst något mer, markerar ert övertagande.

Den som lagar mat har förstås kontakt. Dock inte på samma sätt som en präst. De som arbetar är alltid i bakgrunden. Jag gillar den rollen. Att ha överblick och en plan och röra mig under radarn ;).

Jag föreställer mig att utrymmet från entren fram till köket/koret skulle må bäst av att det inte står en enda möbel där. Tvärskeppen är stora nog för en sittgrupp på varje sida. De bör inte möbleras symetriskt. Det kommer inte se klokt ut.

En bred gångmatta från dörren ända fram till predikstolen/discobåset kan vara för mycket. Men vad fan. Någon gång i livet vill man känna sig som Pink i the Wall.

Extra reflektion av mer praktiskt slag:
Tar du bort trapporna i hörnen på entre-gaveln så behövs nya trappor ganska nära entren. Människor är lata. Vi vill inte gå omvägar i onödan. Kan man inte ta sig upp direkt så komer det kännas som ett straff att behöva bo i ett rum i den änden av huset. Det är ännu en anledning till att Liberachi-trapporna är en sämre lösning.

Som avslutning bjuder jag på lite medeltida hedersvåld
https://m.youtube.com/watch?v=xmOiWr6-6ms

Mvh Findus
 
  • Gilla
Harald Boye och 8 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.