Hej, har fått vår gräsmatta uppgrävd av ett fiberbolag trots att vi sagt nej till det två gånger. Efter att de fått nej så gräver bolaget ändå och hänvisar till ett gammalt muntligt avtal gällande indragning av kabel-tv som en tidigare delägare, nu avliden, ska ha lovat att grannen fick dra in för 25 år sedan. Fiberbolaget hävdade också att de var tvungna att renovera de gamla kabel-tvdragningen och då samtidigt la ner fiber. Dessutom så grävde de sönder begränsningskabeln till gräsklipparen.
De fick 2 veckor på sig att återställa och laga begränsningskabeln, efter tre veckor hade de varit ute två-tre gånger utan att lyckas laga kabeln. Efter tre och en halv vecka tog vi in ett annat företag till en kostnad av 1300 kronor inkl. moms som lagade felen. När vi vänder oss till fibergrävarna och säger till dom att ta fakturan så vägrar dom. Vi kunde tänka oss att de fick ha kvar fiberkabeln om de ordningställde allt inom två veckor, de gick tre och ändå lyckades de inte. Vad kan vi göra nu? Polisanmäla för egenmäktigt förfarande? Gräva upp kabeln? Ett eventuellt muntligt avtal med grannen gällande hans egna grävning (som han dessutom gjorde själv) kan de ligga som grund för en omgrävning av fiber 25 år senare av en extern aktör men till samma granne?
Det finns ingen driftinformation hos kabel-tvägaren som tyder på att det var något fel på kabel-tvn...
 
Du får söka på "nyttjanderätt" och försöka dig skaffa en bild av vad som gäller. Börja hos Lantmäteriet och utgå från ett avtal finns även om det är muntligt då det bevisligen finns en kabel nedgrävd som bevis på att det någon form av överenskommelse har gjorts. Här finns då även en begränsning i avtalslängd beroende av planlagd mark, 25 år, eller övrig mark, 50 år.
Ledningsrätt kan vi troligtvis utesluta då det är en Lantmäteriförrättning.
 
Ett muntligt avtal blir svårt för fibergrävaren att bevisa, så det är bara att ta kontakt med Polisen och upprätta en anmälan. Är de som måste bevisa att det finns ett avtal. Ett muntligt avtal är inget värt. Dessutom är denna avliden.
Annars får du ta reda på vart de har sitt kontor och själv ta dit en grävare hos de, hävda att du ingått avtal med en tidigare ägare på marken de har sitt kontor på.
Synd att du inte var hemma när de var där, då hade jag ringt Polisen ögonaböj så hade de fått komma dit. Går ju alltid skära av någon hydraulslang på deras grävmaskin.
 
M
Gör inte nått dumt, det gagnar inte er... Det är nog inte heller bra om du säger att det är OK att de låter fibern ligga, det kan ju ses som att du ger tillstånd.

Se till att få tag i chefen för firman eller ring polisen. Fotodokumentera.
 
Jo då. Muntliga avtal gäller. Men då länge det inte finns något servitut på fastigheten så handlar det ju om ett avtal kopplat till den personen, inte fastigheten. Så även om det funtluga avtalet verkligen fanns så har jag svårt att se att det gäller er. Även om det gör det så måste de ju naturligtvis rätta till alla skador de orsakar.
 
Jag hade nog sett det som en möjlighet att få min egen fiberinstallation gratis
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Varför är det inte okej att gräva för dom? Gräs växer ju nytt. Är det värt att bli ovän med grannen för detta?

Visst dåligt att dom inte lagade kabeln, dom borde ju ta den räkningen iaf.
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Finns massor av anledningar till att inte låta dem gräva.

- De lägger fibern ganska ytligt, så det är risk att man skadar den vid hyffsat normalt trädgårdsarbete.

- Man planerar att bygga något på marken där de dragit fibern. En nedgrävd ledning skapar i princip ett dött utrymme som inte kan bebyggas.

- Likaså får man vid vissa ledningar inte plantera träd i anslutning till ledningarna.

- De skadar annan egendom utan att återställa (vilket ju dessutom redan skett).
 
M
dthompa skrev:
Varför är det inte okej att gräva för dom? Gräs växer ju nytt. Är det värt att bli ovän med grannen för detta
Bolaget har ju frågat och fått nej två gånger, därefter ändå kört på som jag tolkar TS inlägg. Dessutom ersätter de inte skadorna de orsakar.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Om enda sättet för eran granne att få fiber och kabeltv via eran tomt så finns det garanterat nått.ser itut eller ledningsrätt eller vad det kallas.
Då är det nog bara bita i sura äpplet. Själv hade jag blivigt jävulskt ond om en granne hade hindrat en fiberinstallation.
 
Hemmakatten
Det verkar som om TS och hans granne bor i villa, kedjehus eller radhus. Eftersom TS har en bit gräsmatta så drar jag slutsatsen att även grannen har motsvarande bit gräsmatta på sin tomt.

Rimligtvis så borde det gå utmärkt att gräva i grannens gräsmatta. Det är ju trots allt grannens kabel som ska ner i jorden. Kanske blir lite knöligare för bolaget, man kanske får gräva en bit för hand etc.

Om Lantmäteriet inte har något offialservitut och Inskrivningsmyndigheten inget inskrivet avtalsservitut så är enda stället ett avtalsservitut (de behöver inte vara inskrivna hos Inskrivningsmyndigheten) borde finnas är hos TS. Och där finns det ju inte. Grannen har ju uppenbarligen det inte. Och inte heller grävare.

Slutsatsen som TS måste hävda är att inget servitut eller annat avtal finns och agera. Agera genom att be kommunen att komma ut och stoppa galningen som gräver på din mark. Alternativt stoppa grävaren genom att ringa polisen nästa gång. Om det nu blir en extra gång.

Fakturan för lagning av kabeln måste du själv betala till den firman. Sedan skriver du faktura eller brev med kopia på fakturan till företaget som grävde. Om de inte betalar, så kan du antingen skicka 1 påminnelse eller skicka brevet, fakturakopia och en kort beskrivning av vad som hänt till kronofogden. Då om inte förr brukar. Företag. Att agera. Bestrider företaget skulden o framhärdar att de ska gräva hos dig så är Sista steget tingsrätten. Du betalar inget för deras tjänst utom en liten registreringsavgift på ett par hundra. Detta räknas som ett småmål och vardera parten bekostar sina egna juristkostnader. Vitsen med småmål är att det är tänkt att man klarar sig utan advokat. Domaren är aktiv och ställer frågor och båda parter får tid för att berätta sina egna historia. Risken här är att det finns ett stort kabelbolag bakom grävaren som kanske tycker det är värt att bråka om. Ä andra sidan så vill de lägga sina kablar så snabbt som möjligt och då hellre gräver någon annan stans. Att vänta medans på att detta mål tas i tingsrätten och sedan överklagas till Hovrätten kan ta åratal och det vill de inte.
Lycka till!
 
Redigerat:
  • Gilla
SamiHus och 2 till
  • Laddar…
Hemmakatten skrev:
Ä andra sidan så vill de lägga sina kablar så snabbt som möjligt och då hellre gräver någon annan stans. Att vänta medans på att detta mål tas i tingsrätten och sedan överklagas till Hovrätten kan ta åratal och det vill de inte.
!
Du skriver ju som om kabelbolaget är där och gräver idag.
Vad jag förstår så är ju den nya kabeln nergrävd sedan länge och då sk-ter väl kabelbolaget i om TS kan hålla domstolarna sysselsatta i åratal.
Det kostar ju bara skattepengar och utfallet blir tyvärr nog magert för TS.
Jag hade också blivit vansinnig om jag blivit utsatt för motsvarande, men ifrågasättande och TS agerande är nog lite senfärdigt för att det skall bli någon rättelse. Tyvärr
 
Det finns en trottoar att gräva upp.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Det fanns säkert andra lösningar men det faktum att grävarna inte hindrades omedelbart (genom polis eller annat) och bevisläget i efterhand exakt vem som har gjort vad, är ju en uppförsbacke.
Förstår inte riktigt vad TS vill i slutändan?
Ha bort kabel, låta kabeln ligga men ha ersättning för intrånget eller nöja sig med ersättning för avgrävd gräsklipparkabel?
 
Eftersom det i framtiden eventuellt ska byggas hus på tomten och med huset kanske en häck ska planteras eller ett staket byggas där de har lagt kabeln. Då vill vi inte ha krånglet att tänka på att någon annans kabel är i vägen.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.