knipo skrev:
... jag vet att både Trampolinspecialisten och Studsexperten säljer provexemplar i slutet av säsongen. Jag blev erbjuden en och tror de gav 30% rabatt på nypriset.
I Malmö finns det ett ställe att provhoppa på. Någonstans i ett industriområde. Minns ej riktigt var. Kan kolla om du inte hittar det och är intresserad.
☺ jag avser inte att hoppa själv ☺ men det är intressant att köpa en till hösten om den verkligen blir billigare. Jag har 5 barnbarn, idag 4-9 år så jag kan tänka mig att det blir populärt för flera år framöver. Dessutom vill jag ha en som går att monteras ner efter varje säsong. Förmodar att en sådan håller längre och kan lättare avyttras när intresset dalar. Är det något extra jag bör tänka på?

... misstänker att barnen inte tröttnar vidare fort ... det är ju ett förfärligt åbäke i trädgården :)
 
Våran från trampolinspecialisten är nu tre år och ser ut som ny fortfarande, minus lite smuts på kantskyddet. Har inte ens tagit in duken på vintern. Flitigt använd av mig samt min son med kompisar, oftast samtidigt.

Förutom de uppenbara skillnaderna i skyddens och konstruktionens robusthet är den stora skillnaden studsen!!!
Alla "no-name" jag provat är dödstråkiga, det finns ingen studs i dem. Fjädrarna bottnar alltför tidigt. För en vuxen eller större barn är det dödstråkigt om man har provat en riktig. Det är otroligt stor skillnad i studs! Eftersom det heter studsmatta är det en ganska viktig aspekt. :)

Blev mycket bra bemött av trampolinspecialisten också, vi köpte i skarven mellan två modeller och vår duk blev lite lite för stor, så att en vuxen på 85kg kan med våld få duken att gå i backen (japp man flyger högt). Inga problem, de skickade en duk som var lite mindre = mer förspänning = jag kan hoppa så högt jag törs och orkar.

Köper du en "stormarknadsmodell" finns risken att så fort dina barn får prova en "riktig" studsmatta så överger de din. Särskilt om de är > tio år.
 
Redigerat:
Har en oval North Explorer. Dyr, men i nyskick efter tre säsonger.

Oavsett märke så ska man ha skyddsnät. Pruta inte bort det!
 
Efter 5 (6?) år är vår studsmatta från trampolinspecialisten i stort sett som ny.

Resåren på nätet är lite slappa.
Den vita cellplasten på nätets stolpar har i år börjat vittra sönder
Plasthattarna på nätets stolpar började falla i bitar i fjol.

Ställning, fjädrar fjäderskydd och matta är så gott som nya. Förvarad i kallförråd vintertid.
 
Och vad ska man betala ...?
Är alla kvalitetsmodeller demonteringsbara?
 
yonna skrev:
☺ jag avser inte att hoppa själv ☺ men det är intressant att köpa en till hösten om den verkligen blir billigare. Jag har 5 barnbarn, idag 4-9 år så jag kan tänka mig att det blir populärt för flera år framöver. Dessutom vill jag ha en som går att monteras ner efter varje säsong. Förmodar att en sådan håller längre och kan lättare avyttras när intresset dalar. Är det något extra jag bör tänka på?

... misstänker att barnen inte tröttnar vidare fort ... det är ju ett förfärligt åbäke i trädgården :)
Alla går nog att montera ned mer eller mindre enkelt. Har man gjort det ett par gånger tar det inte så lång tid. Det är i så fall nätet som tar lite mer tid. Jag tar alltid ned nätet och stolparna, och oftast även kantskydd samt hoppduk. Skyddsnätet inte minst för att det blir ett rejält vindfång när det blåser på hösten. Ramen får ibland stå monterad under vintern. Denna vintern tog jag bara ned nätet eftersom ungarna hoppade i stort sett hela vintern. De få gånger det kom snö sopade de bort den för att spara fjädrarna o duken. De hoppade med mössa, vantar och tjocka strumpor.
För säkerhets skull har jag köpt jordankare och spännband som jag fäst studsmattan i för att förhindra oavsiktliga luftturer. Har varit med om det en gång och det var bara tur att ingen eller något blev skadat.
Det är ganska stor skillnad på de billiga modellerna jämfört med de dyrare vad avser kvalitet och grovlek på ram och stolpar till skyddsnät, och allt annat med för den delen. Jag väger ca 110 kg. På de billigare modellerna känns det direkt att jag väger för mycket för att hoppa. Studsen blir väldigt svampig och det känns som att man nästan skall slå i marken och fjädrarna knirrar oroväckande. Den vi har nu kan jag utan problem hoppa på utan att det verkar fresta för mycket. Nu hoppar jag knappt alls, men ungarna hoppar gärna tillsammans, och inte minst studsar varandra för att få bättre höjd och lyckas med både två-tre och fyra volter. Då är det viktigt att grejerna både håller och är bra.
Nu låter jag som en studsmatteförsäljare märker jag. Det är jag inte, men jag kollade runt väldigt mycket innan jag köpte den sista studsmattan eftersom jag verkligen ville ha en studsmatta som det är bra studs i och som håller för mycket hoppande.

Med eller utan nät?
De flesta förespråkar nät, med all rätt. Själv har jag varit med om incidenter även med nät. Det är en sak som man får känna själv och se vilken nivå ungarna är på. Med nät trillar de (oftast) inte ut och slår sig om de skulle missbedöma. Dessutom kan de hoppa mer än en och skjuta boll med mera utan problem. Utan nät blir det lite lugnare hoppning rent naturligt.
Det viktigaste, faktiskt viktigare än skyddsnät tycker jag, är att det är ett ordentligt skydd runt fjädrarna. Som sitter där det ska. Hoppar man och landar i kanten (vilket händer oftare än att ramla ned från mattan) så gör det ORDENTLIGT ont om foten och benet kommer ned mellan fjädrarna. Även om man inte skadar sig så mycket så blir foten lite skinnflådd om inte annat. Även där har de dyrare modellerna ett rejält övertag i både tjocklek och konstruktion.

Sedan finns det faktiskt studsmattor som man gräver ned i gräsmattan. Har aldrig provat en sådan.
https://www.studsexperten.se/studsmatta-champion-inground-sport-c-59.html

Vad skall du betala för studsmattan?
Tja, vad är det värt?
Hur mycket kommer den att utnyttjas?
Jag letade länge och väl efter en hyfsat billig begagnad (oval) studsmatta. Utbudet på begagnat är större runt Stockholm och Göteborg än här nere i Skåne verkar det som. Och dök det upp någon i min närhet som passade mig så såldes den nästan direkt. Efter ett bra tags letande var jag beredd att köpa en helt ny studsmatta för 8-9000 kr. Med tanke på hur mycket mina barn hoppar så tyckte jag att det var värt det. Under de varma månaderna hoppar de VARJE dag, utan undantag. De kan hoppa i flera timmar. Oftast hoppar de någon timme på förmiddagen och sedan en eller ett par timmar på eftermiddagen. Ofta mer. Sett till det så är det ju värt att lägga några kronor extra.
Men trägen vinner, och till slut hittade jag en begagnad i nyskick för en rimlig peng. Tror jag gav 4-5000 kr.
Så scanna Blocket och ring direkt du hittar en som passar. Var beredd att koppla släpet och kör några mil.
Jag har fortfarande bevakning på Blocket (har inte plockat bort den) och ser att de som är något att ha säljs ganska snabbt.
Mitt tips är kolla de märken som nämnts tidigare; Trampolinspecialisten, Studsexperten (Berg och North) samt JumpKing.
Här är en i Helsingborg som inte är såld, ännu.
https://www.blocket.se/helsingborg/Komplett_studsmatta_4_3_m_72991025.htm?aw=1

Och här är ett typexempel på en billig studsmatta och varför man inte skall köpa en sådan:
https://www.blocket.se/kristianstad/Studsmatta_73026603.htm?ca=23_8&w=2
2 år gammal och bara skrot. Bilden talar för sig själv.

Lycka till!

Och för sakens skull. Ungarna påpekar alltid för mig att det inte heter studsmatta utan trampolin!! ;)
 
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
10' kostar en bra matta med tillbehör.
 
knipo skrev:
Och för sakens skull. Ungarna påpekar alltid för mig att det inte heter studsmatta utan trampolin!! ;)
Den anordning man hoppar ner i en simbassäng, vad ska vi kalla den då?
Har dom något nytt förslag på det också?
;)
 
MagHam skrev:
Den anordning man hoppar ner i en simbassäng, vad ska vi kalla den då?
Har dom något nytt förslag på det också?
;)
Gå på plankan...
 
  • Gilla
ByggStålis
  • Laddar…
Svikt.
 
Yonna, du har PM.
 
trattalask
Beställde till slut en 4.2m oval från Studsexperten. Beställde därifrån eftersom man kunde prova dem i Malmö (det va inte alls roligt, bara för barnen! ;) ). Ringde innan till dem och frågade om modeller. Frågade om den dyrare och beskrev mina behov, men dom tyckte det va onödigt med den dyrare och tyckte jag skulle ta den enklare modellen. Kändes seriöst. =)
 
Vi hade en från Biltema under ca. 5 år och den fungerade bra men skänkte bort den i höstas. Kantskyddets snören hade vittrat sönder och den "isolering" som fanns i skyddsstolparna hade börjar smulas sönder när jag demonterade den men i övrigt så tycker jag den var i förvånansvärt bra skick med tanke på att den stått ute (dock täckt under vintern).

De dyrare varianterna har fler fjädrar så det är lite bättre studs och skyddskanten är lite sämre konstruerad (dock inte dålig) på Biltema varianten.
Skulle jag köpa igen skulle jag utan tvekan välja Biltemas (även om jag annars inte har mycket till övers för just det företaget...)
 
Gammal tråd men bra innehåll, jag bumpar och hoppas någon läser.
Vår nu drygt 10 år gamla studsmatta från Ö&B knäcktes i ramen förra veckan och vi ska uppgradera. Den gamla billiga har förutom att gradvis ha tappat studsen behövt byta skyddsnät och fjäderskydd några gånger. Då ett av barnen nu tävlar i truppgymnastik så har kraven/önskemålen på högre kvalitet dykt upp. Om man inte bor i storstan verkar nätet vara det ända stället man kan köpa trampoliner mer högre kvalitet idag.
När jag kollar runt är det Berg och North som dyker upp oftast, vet inte om de är lika stora på marknaden.
Osäker på om det är någon större kvalitetsskillnad men jag tänker på övriga saker att tänka på, service och reservdelar framförallt, är båda dessa märken lika etablerade, är det lika enkelt att få tag på nytt nät, nytt fjäderskydd om ca 5-10 år tror ni? Vore ju skönt att kunna få ta i grejorna innan man köper men att åka 30 mil för att ta sig till stockholm, göteborg eller malmö känns inte aktuellt.
Budget ca 10-15000, storlek, har just nu en rund 3.96 men det lutar åt en rektangulär med motsvarande hoppyta.
https://www.bergtoys.com/se/studsmattor
https://www.northtrampoline.se/
 
Vi har två mattor från trampolinspecialisten.se, dessa har fungerat väldigt bra och håller hög kvalitet. Kan inte rekommendera någon modell då dessa verkar ha bytt namn sedan vi handlade.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.