Hur fungerar det när man byter bank?

Följer pantbreven med då eller tillför dessa banken så att man måste lösa nya pantbrev hos nya banken?

Är det något annat man ska tänka på? Vi ska gå över från byggkreditiv och sätta lånet denna vecka med allt ränta rörlig. Då kan man väl byta bank utan några avgifter eller andra problem om det skulle dyka upp ett bättre alternativ senare ?

Mvh
Henke
 
Banken övertar (köper) pantbreven från den bank du lämnar för det pris (skuld) du har kvar på dessa.
 
Det är inga problem att byta bank. Tänk bara på pantbrevens placerande i förhållande till lånen. Om fler lån "delar" på ett pantbrev eller om det senaste tagna pantbrevet ligger på längst bindningstid (om man nu vill binda) kan du inte i framtiden flytta det lånet till annan bank utan måste även lösa lånet/n som delar pantbrevet. De flesta banker gör så här för att få en bättre föhanlingssits när det är dax att binda om ett lån. Det kan vara bra att förbereda sig för framtiden när/om man vill lägga lån med bindning.
 
Tack för svaret. Förstår inte helt din förklaring då jag är helt nybörjare på detta. Men såhär har i alla fall baken föreslagit det:

Vi ska totalt låna 1785000 kr och ska då också ta pantbrev på den summan. Banken föreslår att vi delar upp lånet på tre lån på vardera 595000 kr. Alla tre lånen ska vara rörlig ränta.

Enligt banken är det bra att göra så om man vill binda en del av lånet, vi slipper då kostnaden att lägga om hela lånet eftersom vi då kan binda ett av lånen (595000).

Håller banken på att finta upp oss på läktaren eller ?

Tips mottages gärna! Än är inga papper underskrivna 8)

Mvh
Henke
 
Nej, banken ger er rätt information.

Som djpa säger är det inga problem med att byta bank. Och även om det skulle vara så att dina lån delar pantbrev är det oftast inga problem. Banken tar då något som heter överhypotek på pantbreven hos den bank som innehar har det bundna lånet. Det innebär att banken får utnyttja den del av pantbrevet som den första banken inte "behöver". Det går även att dela pantbrev, givetvis mot en viss avgift. Man behöver alltså inte lösa alla sina lån i en bank bara för att man flyttar ett lån - dock är den nya banken oftast väldigt intresserad av att man gör det.

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.