Z
Vi skall köpa ett nybyggt hus (Smålandsvillan) som en privatperson har byggt och säljer. Vi skulle därför vilja skriva över garantirätten till oss för att kunna göra en garantibesiktning efter 2 år och få eventuella fel åtgärdade. Om vi inte skriver över den rätten är vi inte säkra på att nuvarande ägare är villig att göra en garantibesiktning. Är det någon som har fått garantirätten överskriven för ett hus från Smålandsvillan? Finns det några nackdelar att skriva över denna rätt, tex att vi inte kan hävda dålt fel av säljaren?
 
Det är väl bättre att du kostar på dig en riktig överlåtelse besiktning och låter säljaransvaret som är 10 årigt löpa vidare eftersom en privatperson är ansvarig i 10 år.
 
Z
Vi har gjort en riktig överlåtelsebesiktning men mycket kan hända under de två första åren på ett nybyggt hus. Känns som omständligt att gå till den förra ägaren om det uppstår sprickor, problem med dörrar eller golv etc efter två år när man istället kan få Smålandsvillan att fixa detta. Är detta ens att räkna som dolt fel eftersom man kan förutsätta att dessa problem kan uppstå på ett nytt hus?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.