Jag har ett hus med självdragsventilation, tegelfasad, valmat tak och inglasat uterum åt söder. Huset blir väldigt varmt varma dagar även om man försöker stänga ute solen med persienner och markiser( finns runt uterummet och åt väster) samt fönster öppna. Vi har planer på att byta kök och jag funderar på köksfläkt med motor på vinden som kan hjälpa till som frånluft även mer än bara vid matlagning. Vi har även frånluft från toalett på samma våning. Tänkte så att inte köksfläkt gör att luften går åt fel håll på toalett. Antingen om man har separat fläkt på toalett eller kan man koppla det till motorn på vinden så att den går i samband med köksfläkt. Idag har vi bara små spaltventiler vid fönstren, detta kanske måste utökas med större genom vägg då. Tankar om detta?
Jag har pratar med en snickare som hade en teori om att det valmade taket gör det extra varmt på vinden vilket i sin tur hjälper till att höja temperaturen i huset. Någon som har koll på eller erfarenhet av att hjälpa till med ventilationen på vinden genom plåthuvar på taket, kommer få en ledig där nuvarande köksfläkt släpper ut luft eftersom vi tänkt byta plats på köket.
Vi funderar även på att utöka några markiser även åt öster och ev skaffa sol- och vindstyrning på samtliga, verkar ju riktigt smidigt, dock inte kollat exakta priser på detta än. Någon som har sådan styrning som kan berätta mer?
Andra tips och idéer? Luft/luft att kyla är ju en ide med tveksam till det. AC inomhus är ju ett alternativ, har en som är några år gammal men den brummar så mycket och är inte speciellt fin så den använder vi inte längre. Den släppte för övrigt ut luften uppe på vinden, det är väl inte optimalt egentligen?
 
Köksfläkt och badrum kan sammankopplas eller styras via köksfläkten. Det är ofta problem med ventilation i gamla 2-våningshus utan ordentligt fläktsystem och svårt att förbättra utan dyra pengar. Har ni fläkt på övre plan också och ev källare? Vägg/fönsterventiler i alla sovrum ?
 
De enda fläkter vi har är från dusch i källare, fuktstyrd pax och sedan köksfläkt på övervåning. Ventilation från källare går upp i tre inbyggda rör, utöver dusch även från toa och tvättstuga. Vore väl inte fel att fläkt på vinden hjälpte till från källaren samt toa och kök uppe om det är möjligt. Det är spaltventiler ovan fönster i sovrum på övervåning, i källare sitter tallriksventiler.
Vad tänker du som ordentligt system? Ett FTX aggregat?
 
Ok, kanske fungerar bättre med en central fläkt som tar alla badrummen och tvättstugan, och egen kanal för köksfläkt. Ett FTX-system är det bästa så klart, utan eget jobb ca 100 eller mer men då återvinner fläkten 70-80% av energin ur frånluften, ni slipper kalldrag och får förvärrad filtrerad luft in fullt justerbart.
 
Är det mycket underhåll på ett sådant system, tänker på service och rengöring?
 
  • Gilla
Huspappan
  • Laddar…
Nix, inte ofta alls.
 
Känns som det blir rätt mycket jobb med FTX system när man har källare med om aggregatet placeras på vind?
Kanske bättre i mitt fall och mer värt att nöja sig med frånluft.
 
Den kan stå i källare också. Ett väl omjusterat F-system duger säkert.
 
Stäng fönster/dörrar på dagen, släpp inte in värmen, öppna så mycket det går på natten och kyl ner huset. Satsa på markiser och myggnät till dörrar och fönster.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.