Måndag! Nya objekt..

Tänkte fråga om några råd, kollar på ett objekt där bes-man skriver:
Vid kontroll av konstruktion av det uppreglade golvet uppmättes en fuktkvot precis på risk för mikrobiell tillväxt i ena borrhålet. Jag kunde inte känna någon lukt i hålet.

Entréplan / Allmänt
Betongplatta på mark med uppreglat och isolerat golv.Kontroll av konstruktion är utförd i entréhall och trappförråd. Vid kontroll av konstruktionen uppmättes fuktvärden över kritisk fuktnivå för mikrobiell tillväxt.En fördjupad undersökning rekommenderas för att konstatera orsak till och omfattning av uppmätta fuktvärden i konstruktionen. Det är viktigt att tänka på att denna rekommendation om fördjupad undersökningen gäller hela entréplanet.
Relativ fuktighet uppmättes till 50% och Fuktkvoten 18 %.
-----


Lägga benen på ryggen?

Info om konstruktion:

Tegelhus, radonmätningar ok.
Byggnadsår/ ombyggnadsår:1962
Hustyp/antal våningar:2 -plans hus i souterräng
Taktyp, takbeläggning:Sadeltak med råspont, papp, läkt och betongpannor
Grundkonstruktion:Souterrängplan/Betongplatta
Stomme, material:Betong/Lättbetong
Ventilation:Självdragsventilation
Värmesystem:Elpanna med vattenburen värme och luft/luftvärmepump
 
Är detta från säljarens besiktning?

Personligen skulle jag inte köpa souterränghus överhuvudtaget, vill inte ha boyta i "källare".

OM detta är i prospektet, så kan man ju möjligen hoppas på att priset blir lågt, och så räkna med att dränera om, och ev. riva ut all inredning på souterrängvåningen, och bygga upp igen med modernare fuktsäkra material.

Man kan ju hoppas att en dränering skall räcka för att få ner värdena, OM det verkligen vore stora problem sedan länge, så borde det varit murket och mögligt nu, efter 50 år. Det ger ju hopp om att det skall kunna bli minst lika torrt som när det byggdes om man dränerar om nu.
 
  • Gilla
Börjesgrabb
  • Laddar…
Ja precis, det är deras besiktning. Tack för input.
 
Nevermind, dom begärde fantasisummor för det..
 
harry73
Ni ska inte köpa huset utan besiktningsklausul och ni ska göra en fördjupad undersökning av golvet i hela entreplan.
Finns det inte mögel, har konstruktionen bevisligen fungerat under husets livslängd. Eventuellt har dräneringen blivit igensatt och behöver åtgärdas.

Tycker ni om huset kan ni lugnt buda. Ta hänsyn till en omdränering i priset och skulle det vara omfattande skador, kan ni häva köpet mha besiktningsklausul. Börja leta efter besiktningsman som kan göra fördjupad undersökning
 
  • Gilla
Börjesgrabb
  • Laddar…
tack Harry, vi skulle givetvis köra med egen besiktning. Men hur är det med det där om deras besman hintat om förhöjda fuktnivåer, kan man då häva köpet om det visar sig vara mögeltillväxt. Tänker att deras besman redan antytt att så kunde vara fallet iom mätvärdena, eller måste han uttryckligen ha påpekat att det finns då?
 
harry73
Har man öppen besiktningsklausul, kan man häva köpet utan att specificera anledningen, så ja det går.
Poängen med besiktningsmannens hintande är att ni nu har utökad undersökningsplikt, och att ni i stort sätt aldrig kan hävda dolt fel för fuktrelaterade problem på entréplan.

Det räcker för er del inte med en vanligt besiktning, ni behöver specialkompetens. Därför skulle man också kunna begära en längre tidsfrist än de vanliga två veckor i besiktningsklausulen (ska skrivas in i kontraktet)
 
  • Gilla
Börjesgrabb
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.