Exakt denna vecka år 2005 köptes mina två Festool C12 borrskruvdragare nya på Eksandhs, numera Tools av föregående ägare, en möbelsnickare i Malmö. Ett par år senare avvecklade han och då köpte jag dem av honom. Han var nogrann och hade märkt in "05-24", dvs inköps-år och -vecka på batterierna. Nu 10 år senare tänkte jag avlägga en lite rapport om hur maskinerna har fungerat, fördelar och nackdelar. Maskinen går inte att köpa ny längre, men kanske är någon ändå intresserad av att läsa ett långtidstest.

Mina tidigare skruvdragare: Innan C12orna använda jag en DW 18V (min första borrskruvdragare, glömt modellen), Makita 6316 samt Makita 6317. Ett tag hade jag en Bosch GSR 10,8V av första modellen.

Maskinerna jag har använt:
2 st Festool C12 NiMh. 12V 3,0Ah. 2 batterier till varje, 2 laddare, 5 centrotechuckar, 2 13mm snabbchuckar, 2 laddare, blandade godbitar från 2 centroteclådor, forstnerborr-satsen samt diverse lösa centrotec-delar. Kompletterat med Wera, Wiha, Apex, Wurth (AW) bits, bitsförlängare. Dewalt Extreme 2 metallborrsats (nästan alla utslitna och utbytta mot Dormer efterhand). Jag har använt 2 st Festool-brandade Bigg Lugg "hölster" http://www.bigglugg.com/home.html. Efterhand har jag bytat ut original-systainers till egenkomponerade T-loc systainers (1 st nr 2 och 1 st nr 3).

Användningen:
När maskinerna köptes var det med tanke på hobbybruk, men de senaste 5 åren har de använts dagligen, i princip 7 dagar i veckan. Tyngdpunkten har varit mindre skruv (för finsnickeri främst) men naturligtivs har det gått 1000-tals 6x120mm, 100-tal karmskruv och mycket annat. Jag har inte stått och dragit 100.000-tals gipsskruv eller på annat sätt använt maskinen för "löpande band"-jobb. Jag har inte heller "plågat" den, dvs inga stora hålsågar, blandat bruk eller fortsatt köra när batteriet har signalerat att det varit nästan slut. På tal om karmskruvar så kan nämnas att varken TDK12, TDK15, C12+3 eller T15+3 klarade av dessa så bra som C12an gör, vilket är förvånande eftersom den har sämst specar av nämnda maskiner. Med det sagt är C12an inte att rekommendera för karmskruvar.

Fördelar:
Jag är otroligt nöjd med maskinen. Där är stark, men mjuk att arbeta med. Den har en krypförmåga (med styrka) som jag knappt upplevt i någon annan skruvdragare. C-kroppen är given och det kommer nästa skruvdragare också att ha (troligtvis CXS + C15+3). När jag behöver trycka (främst vid borrning nu för tiden tack vare torx/AW) har jag kraften i handen precis bakom maskinens axel. Balansen är bra, men inte så bra som modernare maskiner, tex C12+3/C15+3. Momentlägena funkar fint, även om jag i ärlighetens namn inte använder dem särskilt ofta. Maskinen står mycket stabilt och går lätt att ställa ifrån sig. Utan chuck blir maskinen otroligt kort, och eftersom man kan köra bits direkt i axeln utan chuck kan man ibland komma åt utan vinkelchucken där det är mycket trångt. Omkopplade för fram bak sitter utmärkt.

Laddaren är snabb. Jag hade från början 4 batterier och 2 laddare, men eftersom laddaren är så snabb var jag aldrig utan batteri och jag sålde därför den ena laddaren och la undan ett batteri. Nu använder jag alltså bara 3 batterier och en laddare till två maskiner.

Batterierna är utmärkta. Efter 10 år används originalbatterierna dagligen. Jag har alltid skött dem, ej kört slut dem helt, ej låtit dem ligga utan laddning, ej i solen etc.

Centrotecsystem är helt outstanding och slår alla konkurrenter på alla områden. Snabba byten, utmärkt precision på borr etc. Vinkelchucken och excenterchucken är ofta till stor hjälp. Igår monterade jag plywood mot en järnbalk med 5mm gods med försänkta M6 insexskruvar. Momentet innebar:
1) Borra 5mm hål genom plywood och balk,
2) borra 6,5mm hål genom plywood,
3) försänka hålet i plywooden
4) gänga med en dragande gängtapp fäst direkt i chucken
5) Skruva ner skruven med insexbits i bitshållaren.

Eftersom utrymmet var trångt använde jag vinkelchucken, en otroligt mycket bättre lösning än samtliga tredjeparts vinkelbitshållare jag har sett, bland annat för att man kan spänna fast en gängtapp och för att man kan sätta fast borr med precision, vanliga borr med bitsfäste är ett skämt jämfört med centrotecborr. Genom att ha de två borren, försänkaren och ett 4mm insexbits i vars en centrotec-chuck och gängtappen direkt i snabbchucken kunden jag otroligt snabbt genomföra alla momenten med samma skruvdragare.

Centrotectillbehören i allmänhet är av bästa kvalitet. Metallborren är lika bra som dormers. Träspiralborren är de absolut bästa jag har testat, detsamma gäller forstnerborren. De korta bitsen är inte lika hållbara som Wera Diamond Bi-Torsion men annars riktigt bra. De långa bitsen var bra i den första centroteclådan jag köpte, men ersättningsbitsen känns mjukare och är inte alls så imponerande, kanske har de ändrats efterhand. Borr/försänkakombon kan inte fås av bättre kvalitet. Betongborren med centrotecfäste är precis inhandlade och har ännu inte hunnit testat.

Hållbarheten
Med få undantag (se nedan) har grejorna hållit otroligt bra.

Priset
Utslaget över alla åren (eller över alla skruven) har det varit mycket billiga maskiner.



Nackdelar


Batterierna
3,0Ah NiMh är väldigt tunga jämfört med dagens batterier. Idag står jag nästan enbart inomhus och skruvar dessutom, därför kommer nästa maskin att få lägre Ah-tal för ett lättare batteri. Denna fråga är den enskilt viktigaste när det gäller mina överväganden att byta ut maskinerna så småningom.

Snabbchuckarna
Dessa är helt ok, men inte i nivå med resten av maskinen. Chucken till Makita 6317 var bättre och mer "distinkt" att spänna. Med stora metallborr lossar borret ibland trots att man dragit åt ordentligt. Vet att detta är ändrat på Festools snabbchuckar sen många år. Problemet har dock inte varit så stort att jag har bytt ut de jag har.

Laddaren
Som sagt har jag bara en laddare. Den höll bara i 9 år innan den gick sönder, så jag fick köpa en ny förra året, men den kommer att funka till nästa maskin också är det tänkt.

Bigg-Lugg hölstret
Hölstret i sig är utmärkt och smidigt (förutom om man sätter sig ner i en personbil, då verkar det oundvikligt att bli klämd och irriterad, i en skåpbil motsv med en mer upprätt sittställning funkar det bra) men hållarna man har i bältet höller inte mer än ca 1 år/styck. Har talat med Bigg Lugg (produkten är bara brandad av Festool) och de lovar att de nya hållarna skall vara bättre.

Borra i metall underifrån
På framsidan av maskinen sitter magnetremsor för att hålla bits. En utmärkt funktion som jag normalt sett gillar. Men när jag borrar i metall underifrån fastnar allt spån här på ett irriterande vis.

Bitshållare med centrotecfäste
Jag har 2 st m låsring samt kort o lång med enbart magnet. Samtliga har fungerat utmärkt fram till för ett halvår sen då den ena med låsring började få problem med att ringen inte gick tillbaka ordentligt. Det visade sig att den helt enkelt är utsliten. Lite kort med bara 10 år kan man tycka.

Insatserna
Insatserna till skruvdragarsystainern respektive centrotecsystainern ger jag inte mycket för. De var flimsiga och höll inte så länge. Dessutom saknades möjlighet att komplettera med allehanda extra saker man behöver.

Avsaknad av ljus
De nya Festool skruvdragarna (och många andra) har en liten LED-lampa för belysning, det har jag saknat vid ett antal tillfällen.

Fäste för centrotecborren
Centrotec-borren är som sagt outstanding men jag önskar att träborren kunde skruvas loss och bytas i hållaren på samma sätt som metallborren. Det hade förmodligen gjort att man kunde få lika bra borr lite billigare.


2015-06-10 17.08.10.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

2015-06-10 17.08.17.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

2015-06-10 17.08.20.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

2015-06-10 17.07.50.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
Powermange och 16 till
  • Laddar…
Nu har det blivit tillökning enligt plan. En C18 och en cxs. Beställde C18 med 2,6Ah istället för 5,2Ah batterier (vilket inte fanns som set men det kunde min återförsäljare ordna) för en mindre och lättare maskin. Har bara dragit några hundra skruv med respektive maskin än så länge så inget ordentligt utlåtande finns att leverera än, återkommer!

Kort kan ju dock sägas redan nu:

CXS är lätt - men den är lång! Längre än C18 och C12.

C18 är lättare än C12 - det viktigaste skälet för byte!

CXS skruvar för slött för att ersätta mina C12 - minst en måste jag alltså behålla.

Chucken var som jag visste bättre än de jag hade till C12

Ljuset kan nog vara bra, mer utvärdering krävs.

Bälteskrok kan vara bra, måste testas mer

Båda maskinerna har batteriindikator - vad i hela friden har man det till?...ja alltså jag fattar ju vad den gör men varför...




Gamla C12 Nimh, C18Li, CXS.
C12an är högst, C18 bredast, annars är de två rätt lika i storleken.
2016-03-28 15.48.01.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder




Det syns nog inte så bra, men C12 och C18 är ungefär lika långa (C12 något längre). CXS är ca 15mm längre än de andra.
2016-03-28 15.48.12.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Från sidan
1.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
bulleribock och 4 till
  • Laddar…
Daniel_N skrev:
Nu har det blivit tillökning enligt plan. En C18 och en cxs. Beställde C18 med 2,6Ah istället för 5,2Ah batterier (vilket inte fanns som set men det kunde min återförsäljare ordna) för en mindre och lättare maskin. Har bara dragit några hundra skruv med respektive maskin än så länge så inget ordentligt utlåtande finns att leverera än, återkommer!

Kort kan ju dock sägas redan nu:

CXS är lätt - men den är lång! Längre än C18 och C12.

C18 är lättare än C12 - det viktigaste skälet för byte!

CXS skruvar för slött för att ersätta mina C12 - minst en måste jag alltså behålla.

Chucken var som jag visste bättre än de jag hade till C12

Ljuset kan nog vara bra, mer utvärdering krävs.

Bälteskrok kan vara bra, måste testas mer

Båda maskinerna har batteriindikator - vad i hela friden har man det till?...ja alltså jag fattar ju vad den gör men varför...




Gamla C12 Nimh, C18Li, CXS.
C12an är högst, C18 bredast, annars är de två rätt lika i storleken.
[bild]



Det syns nog inte så bra, men C12 och C18 är ungefär lika långa (C12 något längre). CXS är ca 15mm längre än de andra.
[bild]


Från sidan
[bild]
Nu har det gått ca ett år. Vore kul och lyssna vad du tycker om de nya maskinerna dvs. CXS och C18.
Fördelar respektive nackdelar.
Vad dom används mest till?
Vilken är din favorit

@Daniel_N

/Magnus
 
  • Gilla
tobbbias
  • Laddar…
Kan kort konstatera följande:

Chucken bättre än de gamla, lampan är bra ibland och har aldrig varit störande. Batteriindikatorn är fortfarande helt oanvänd, liksom momentinställningen. Har använt bälteskroken någon enstaka gång (brukar ju mest stå vid bord och skruva) och den har funkat utan anmärkning).

Cxs är smidig men har för liten effekt och för lite vrid för att vara riktigt allround (vilket väl kanske inte riktigt är tanken heller). Hade varit smidigt om den hade samma vinkelchuck som de andra.

C18 är stark lätt o smidig. Önskar dock att den hade en växel till, för borrning. Precis som på c12 är magneterna på framsidan aningen för korta för att plats med 4 bits/sida.

Sammantaget är dock skillnaden mot c12 inte så stor som jag hade hoppats på. Visst räcker batterierna längre, men c 12ans (snart 12 år...) batterier räcker länge nog. Min tanke var att sälja min två c12 o köpa en c18 till (det finns ingen risk att någon annan borrskruvdragare på marknaden skulle vara aktuell). Men jag vet inte riktigt... funderar lite på att undersöka möjligheten till att löda i nya batterier i c12an den dagen det behövs, men det kanske inte är ekonomiskt rimligt.
 
Vad är vikten på en C18 utan batterier Daniel? Kör T-maskinerna på jobbet och metabo/mafell med quickchuck hemma (festool centrotec kompatibla) och där var det främst vikten som avgjorde det. När jag vägde metabo-dragaren utan chuck ink batteri så vägde den bara 1200gram... och 1300gram med chuck. Då är det med 2ah-batterier. Har dåliga handleder så det vore intressant att veta.
 
Håller med om CXS. Tycker den är lite för klen ibland. Lite för lång för att vara en 10,8v maskin om man jämför med konkurrenterna.

Märkligt att man inte satsade på borstfri motor som andra märkena har. Då kunde man säkert gjort CXS:en lite mindre och ännu lättare.

Funderar på att sälja min CXS och köpa en C18 + 3,2ah istället. Vikten skulle då hamna på ca 1,4kg. Bara 300 gram tyngre än CXS, om jag inte misstagit mig, fast med en mycket starkare motor och användningsområde skulle bli mycket större. Storlekarna är ju ungefär samma.

Tänker jag fel eller?

//Magnus
 
Intressant att läsa din uttömmande rapport angående festools C-dragare. Jag kan nog inte annat än att hålla med om det mesta av dina erfarenheter. Själv är jag festoolist sedan -93. 2006 startade jag egen firma och fortsatte givetvis med Festoolgrunkor, det första inköpet till egna firman var en T12 och en sticksåg PS300. Sticksågen lever kvar, trots åratals daglig misshandel. T12:an gav upp 2013, och då hade jag verkligen utsatt den för ganska otrevliga saker... Efter det blev det en CXS + en makita 18v(proffsmodellen, vad den nu heter...). Makitan gav upp efter tre år, jädra skräp. Sen blev det en C18 som används till grovsnickeri, den får alltså finna sig i hålsågning, brukblandning, långborrning och annat som brukar knäcka skruvdragare. Än så länge, efter ett års användning, är den som ny, jag har i stort sett inga allvarliga anmärkningar.
Festool har alltid (till skillnad från andra tillverkare) haft gott om plats i sina systainrar, dock hade jag nog önskat en snäppet större systainer till både CSX:en och C18:en. Då kan man packa ner lite extra grunkor utan att behöva trycka ihop locket med våld. Inget stort problem dock, det är ju faktiskt bara att köpa en större systainer och flytta över insatsen så är det problemet löst.

Ska man ha en eller två skruvdragare då? Jag tyckte länge att det funkade bra med en dragare som funkar till lite av varje, typ Festool T12/T15, men med åren har jag blivit bekvämare och kommit fram till att en riktigt liten och lätt dragare, typ CXS eller liknande underlättar mitt arbete mycket. Dessutom har jag den för snickare inte helt ovanliga åkomman "tennisarmbåge", så numera prioriterar jag lätta verktyg. Den "lilla" dragaren får bli huvudverktyg och den större dragaren får komplettera när det blir dags att ta upp hål eller annat tyngre arbete. Det där beror ju självklart på hur man jobbar, för min del funkar den här kombon utmärkt iallafall, jag gör mestadels platsbyggen, köksmonteringar och liknande.
 
norrbottenssnickaren skrev:
Vad är vikten på en C18 utan batterier Daniel? Kör T-maskinerna på jobbet och metabo/mafell med quickchuck hemma (festool centrotec kompatibla) och där var det främst vikten som avgjorde det. När jag vägde metabo-dragaren utan chuck ink batteri så vägde den bara 1200gram... och 1300gram med chuck. Då är det med 2ah-batterier. Har dåliga handleder så det vore intressant att veta.
Kan tyvärr inte det, festools hemsida kanske?
 
magnlar skrev:
Håller med om CXS. Tycker den är lite för klen ibland. Lite för lång för att vara en 10,8v maskin om man jämför med konkurrenterna.

Märkligt att man inte satsade på borstfri motor som andra märkena har. Då kunde man säkert gjort CXS:en lite mindre och ännu lättare.

Funderar på att sälja min CXS och köpa en C18 + 3,2ah istället. Vikten skulle då hamna på ca 1,4kg. Bara 300 gram tyngre än CXS, om jag inte misstagit mig, fast med en mycket starkare motor och användningsområde skulle bli mycket större. Storlekarna är ju ungefär samma.

Tänker jag fel eller?

//Magnus
Håller med om att cxs är lång, även om det ofta kan lösas med vinkelchucken. Tänk dock på att c18 visserligen är kortare men större på alla andra håll, speciellt bredden.
 
12 år denna vecka. Tuffar på. Märks att batterierna är sämre, men ännu inte så att det är något problem. Har efter lite eftertanke kommit fram till att så bra maskiner ska man inte göra av med, så när batterierna är slut blir det nya original eller kanske ersätta bara cellerna. Otrolig kvalitet.
 
  • Gilla
devizion
  • Laddar…
Vår prototypverkstad på jobbet har 2 st C12 sedan många år. Dom såg ut ha varit i en tumlare fullt med grus. Men funkar och används fortfarande. De har även Dewalt och Bosch, men håller inte alls i samma kvalitet som C12:surprised:rna enligt gubbarna på verkstaden. Behåll dina :)
 
Nu är maskinerna snart 15 år. Batterierna byttes för ca 2 år sedan. Allt funkar perfekt.

Även ctx och c18 funkar utan minsta anmärkning.

Har också blivit tillökning med en drc 18V som är klumpig men uppskattas gör bra styrka och framförallt högt varvtal. Att den har standard 43mm hals är inte heller dumt.
 
  • Gilla
bulleribock
  • Laddar…
Tänkte på det där du skrev om magnetremsorna i första inlägget för 5 år sen. Det kanske ändå är en bra grej.
Jobbade för några år sen på en firma där de hade Hiltis maskiner. Vi jobbar nästan bara i metall, och kör mycket självborrande. Och just när man körde underifrån ramlade spånen utmed maskinen och sögs in i motorns ventilation. Om det var pga fläkten eller magnetismen i motorn vet jag inte, men det orsakade många motorhaverier.
Tänkte då att dina magneter räddar motorn.

Hade en sån där kort Festol för många år sen när jag jobbade som snickare, mycket trevlig maskin, men laddaren med batteri började brinna, och en ny laddare då (mitten 2000 talet) var svindyr. En Bosch med 2 batterier o laddare kostade lika mycket, så chefen köpte en sån ist.
Hade maskinen liggande i många år efter det, men hittar den inte längre, åkte nog i soporna vid nån flytt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.