Hejsan!

detta är mitt första inlägg här på forumet, så jag hoppas jag har hamnat rätt. Det är så att jag och min flickvän funderar på att bygga ett hus men vi vet inte riktigt vad vi ska ha för storlek på huset. När vi har pratat med hus försäljare och lite äldre personer så säger dom flesta att vi ska sattsa på ett lite större 1 plans hus på runt 140 kvm.
Men det känns som att det kan vara lite lite, det första huset vi fastna för var ett 1,5plans hus på 170kvm men alla säger ju att det är alldeles för stort.

Så nu skulle vi vilja ha lite syn punkter från er som har byggt eller håller på, vad skulle ni sattsat på ?
Har nån ångrat att ni byggt för litet eller för stort?

Mvh Andreas o Susanne
 
170kvm låter inte alls som att det skulle vara för stor?! Funderar själv på att bygga mellan 170-190kvm.
Kör på det som känns rätt för er istället för att bry er om vad andra tycker och tänker!! ;)
 
Jo det är väl kanske det rätta å göra. Men sen har vi ju det där med uppvärmningen av huset. Ju större yta desto mer att värma upp och hus säljaren sa att det skulle gå på ca 2000 kr i månaden att värma upp ett 140kvm hus. Låter ruggigt dyrt är det verkligen så dyrt ??

Det är en vanlig frånluftsvärmepump vi kommer att ha.
 
Hej Lacariuz, jag och min sambo inväntar vårat hus som kommer 7/2. Vi kollade också på 1- 1 1/2 plans hus från början men med tanke på att den tomten som vi fastnade för inte är större än 700 kvm så valde vi 1 1/2 plans med mindre byggyta, tycker att detta passar bättre i området med. Vi valde ett hus på 155 m2 som känns ganska lagom (planerar tre barn i framtiden). Lycka till med letandet.
 
Ett 1½-plans hus har ju, som Verra sa, mindre byggyta. Det brukar också vara något billigare per m2 om jag förstått det hela rätt. Nackdelen är ju att du har en trappa som det kommer att bli spring i. Det kan bli svårt att få upp vissa typer av möbler pga trappans utformning mm.
Själva valde vi 1½-plans. En stor anledning är att vi tycker att det passar mycket bättre in i det området som vi byggde i. Dessutom tycker vi att det är väldigt snyggt. Vi ville även ha sovrummen avskiljt från övriga huset. Det fick vi ju nu genom att de hamnade på övre plan. Det går ju lösa med rätt planlösning i ett 1-plans hus också. Men för oss passade 1½-plans bättre.
Den enda som kan svara på din fråga är egentligen du själv. Vilket känns bäst och vilket tror ni att ni kommer att trivas bäst i. Känns ett hus inte rätt, så är det bara att fortsätta leta. Det är lite för mycket pengar för att "nöja sig" med ett bra hus, tycker jag. Det ska så långt som möjligt vara perfekt! Sedan är det ju oftast ekonomin som sätter gränserna. Men som sagt. Känn efter själva.
Nu tycker jag att det känns som om jag bara upprepar mig hela tiden, så nu är det dags att lägga av.
Ha det bra och lycka till med husletandet!!!
 
Minns att jag svarat på en liknande tråd för ett tag sedan. Du finner den här:

http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb...rkare;action=display;num=1099475942;start=1#1

Där finner du flera olika svar på er fråga. När det gäller ytan är det viktigt att ni funderar på hur stort hus ni behöver, 170 kvm kanske är alldeles lagom för er - det beror på hur ni vill ha ytorna (hur huset är planerat) och vad ytan skall användas till, vilka ytor ni skall ha, hur många ni är osv. Själv bygger vi mindre än de 140 kvm, som är för litet för er. Vi tror att det kommer passa oss, med tanke på hur många rum vi vill ha, storlek på rum och så jämför vi med hur vi bor nu och hur vi utnyttjar den ytan.

Lycka till med beslutet!
 
Vi har byggt en enplans villa på 125m2 och vi utnyttjar ytorna bättre nu än när vi bodde i vårat förra hus, 1½ planare på 145m2. Det blir ofta en massa hallar i ett 1½planshus som är svårmöblerade. Vi har 4 sovrum och inget är mindre än 10,5m2. Om man tycker om att städa ska man nog bygga 1½ på 170m2. 125 är alldeles lagom tycker jag.

MVH Maria
 
Hej Maria!

Vilken enplansvilla har ni byggt?

Karin ;D
 
Hej Karin!

Vi har byggt Fiskarhedens Lärkan fast i helt egen regi. Vi anlitade en byggfirma på orten som hjälpte oss med stomresningen och sen gjorde vi resten själva.

MVH Maria
 
Håller helt hållet med Maria_W !

Vi hade tidigare en 1 1/2 villa men skall nu bygga en Jorduggla från LB-hus på 5 rok 122.4 kvm.
Vi tröttnade framförallt på trapporna och snedtaket...men men ...det finns ju för o nackdelar med allt....
Vi längtar i alla fall till vår nya enplansvilla !!!
 
Ni som byggt enplans villor hur mycket går det åt i uppvärmnings kostnad ?? per månad då.

Våran hus säljare säger att det kommer att gå på runt 2000kr men jag tycker att det låter lite väl mycket.
 
vill bara slänga in en lite kommentar att det finns en till variant av hus, etagehus.
Vi bygger ett etagehus på 149kvm och då ligger alla sovrum på övre delen och det är en nivåskillnad på 1,20 m . Det blir en trapp men med endast 6 trappsteg, känner också attvi kommer utnyttja hela ytan bättre än vår 1,5 planare som vi har nu. man har inblick i allrummet på övre etaget samtidigt som inte sovrummet ligger alldeles brvid vardagsrummet.
 
Hur många våningar? Värme stiger uppåt. Optimal värmeekonomi uppnår man i ett hus, format som en kupol. Den traditionella husform som ligger närmast kupolen är 1,5 plans hus. Med denna husform blir inte bara grunden mindre utan också taket (vilket är ett av husets mest kostsamma och definitivt mest utsatta del).

Hur många kvadrat? Det beror förstås på hur man använder dem, hur många man är plus vilka vanor och möbler man har. Men en sak är kristallklar: Varenda kvadratmeter är svindyr. Tänk runt hörn! Hur ser det ut om tio år när barnen växer upp? Om tjugo år när de flyttar hemifrån? Om fyrtio år när man åldras?

En god planlösning är guld värd! Den ska vara föränderlig med behoven. Jag vågar hävda att ett hus blir mycket trevligare om så många rum som möjligt kan användas som såväl sällskapsrum som sovrum. Inget säger att sovrummen måste ligga en trappa upp och sällskapsrummen på bottenvåningen. Det kan lika gärna vara tvärtom!

Ytterst få nya enbostadshus är så klokt ritade. De flesta är istället ritade av ren slentrian och konvention. Beställarna kanske bor i lägenhet på 80 kvm, och tycker att 120 kvm borde räcka mer än väl. Men säljarna övertygar dem blixtsnabbt om att inte en enda familj bygger mindre än 160 kvm. Och räntan är ju så himla billig. Alltså bygger de 200 kvm.

Vart jag vill komma? Jo: Small is beautiful!
 
Det huset som vi är intresserade av är ett skidstahus som är på 136 kvm, enplanshus. Golvvärme som uppvärmning finns det ingen här på foumet som kan säga på en ungefär vad ni tror att det kan kosta för oss i månaden att värma ett sånt hus ? Det kommer att värmas upp med en frånluftsvärmepump.

jag och flickvänen har bara bott i lägenhet med elen inräknad så vi har inte en anning om vad elen kostar eller hur mycket en villa drar per år/månad.

Finns det nån här som kan hjälpa oss med dom här frågorna :-/
 
Nibe har ett kalkylblad, som kanske ger ett hum om saken. Jag vet inte om man kan lita på det, men enligt denna källa är "normalvillans" elförbrukning 100 kWh/m²/år.

http://www.nibe.se/vvs/produkter/guider/bygganytt/kalkyl1.asp#rubrik1

Konsumentverket har också en kalkyl för villaboende. Här får man veta att villan drar mellan 24.000 och 40.000 Kvh/år.

http://www.energi.konsumentverket.se/

http://www.budgetkalkylen.konsumentverket.se/

(Köp ett personligt horoskop om Ditt Öde i morgon!
Besviken på morgondagens horoskop? Köp ett till!)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.